x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Locuintele sunt un subiect fierbinte si la nivelul UE

Locuintele sunt un subiect fierbinte si la nivelul UE

21 Mar 2005   •   00:00



Soarta blocurilor de locuinte din tarile europene si mijloacele de finantare ce ar putea fi folosite pentru modernizarea lor sunt doua probleme care au fost discutate la Praga, in Republica Ceha, la cea de-a XVI-a reuniune a ministrilor europeni ai locuirii.




La nivelul Uniunii Europene, exista aproximativ 100 milioane de apartamente in cladiri multietajate, reprezentand 47% din stocul total al locuintelor. In tarile din grupul celor 15 state membre ale Uniunii Europene (UE), zonele de blocuri genereaza probleme sociale pentru guvernanti, in timp ce in tarile care au aderat recent si in tarile candidate, problemele sunt legate de calitatea scazuta a cladirilor de acest tip si lipsa lor de confort.

Toti ministrii locuirii au fost de acord ca situatia este grava in tarile fostului bloc comunist, precum Romania, si ca este prioritara gasirea unei solutii pentru blocurile de prefabricate, neizolate termic, cu fatade inestetice, care se degradeaza rapid si care implica un mare consum de energie.

La noi, doar 3% din fondul locativ a fost construit in ultimii 10 ani si doar o parte din aceste case ar putea sa fie conforme normativelor europene privind eficienta energetica. In rest, cele construite inainte de 1960 sunt expuse riscului seismic, iar cele construite dupa acest an, circa 67% din total, au fost construite cu economii de materiale si rabat de calitate. Acest stoc, format in mare parte din apartamente de bloc, trebuie reabilitat termic. In acest mod am putea rezolva si problema facturilor la energie, care ar putea scadea cu pana la 40%, dar si cea privind estetica oraselor si am putea evita transformarea unor cartiere in ghetouri.

In timpul conferintei de la Praga, am propus Consiliului Europei sa aloce fonduri structurale si granturi si pentru politica locativa, asa cum se procedeaza pentru infrastructura. Avem mari sanse sa se realizeze acest lucru si sa se concretizeze in proiecte-pilot in regiune, pentru ca aceasta solicitare a venit din partea tuturor tarilor din Europa Centrala si de Est si chiar si ministrii care au reprezentat tarile vestice si-au dat acceptul sa sustina aceasta idee.

Experienta tarilor recent aderate la Uniunea Europeana precum Cehia, de exemplu, care a fost gazda acestui eveniment, ne poate folosi. Anual, in aceasta tara se reabiliteaza termic cateva mii de apartamente, putine insa fata de necesar. Nici cehii, nici ungurii, slovacii sau slovenii nu si-au rezolvat toate problemele locuirii, iar strategiile lor pe termen mediu si lung sunt foarte apropiate cu ceea ce dorim si noi sa aplicam de acum incolo: marirea stocului de locuinte sociale, reabilitarea blocurilor vechi si incurajarea creditului ipotecar.

Pentru a primi astfel de fonduri in viitor, va trebui sa ne conformam standardelor Uniunii Europene privind locuirea, mai ales cele privind eficienta termica a locuintelor si dezvoltarea urbana armonioasa, care sa rezolve si unele probleme sociale.

Proiectele care vor urmari aceste premise vor avea toate sansele sa fie finantate, fie din fonduri nerambursabile, fie din alte surse, precum de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), Banca Mondiala sau de la Banca Europeana de Investitii (BEI), cu reprezentantii carora au avut loc discutii si care s-au aratat interesati sa investeasca si in locuinte. Cu aceste institutii de altfel si suntem in negocieri pentru programe pe termen mediu si lung.

In prezent, statul roman acorda o serie de facilitati proprietarilor care vor sa-si reabiliteze apartamentele: expertiza si proiectare gratuite, o subventie de 25% pentru lucrarile de constructii si o dobanda subventionata pentru credite si scutirea de impozitul pe cladire pe toata durata creditului. In plus, ne propunem sa incurajam parteneriatele cu autoritatile locale si cu asociatiile de proprietari, care trebuie sa-si ia in serios rolul de administrare a cladirilor multietajate. Pentru a reusi, avem nevoie si de sprijinul cetatenilor. Fiecare proprietar al unei locuinte nu trebuie sa uite ca aceasta calitate inseamna a avea si drepturi, dar si obligatii privind buna intretinere a acesteia.
×