Se asculta manele prin cartier, in fata scarii de bloc, la televizor, la radio, in mijloacele de transport in comun. Mai nou, elevii dintr-un liceu din Roman s-au apucat sa compuna manele.
EUGENIA MIHALCEA
Si unde altundeva puteau face aceasta nobila indeletnicire decat la ora de limba si literatura romana, in loc de poezii de dragoste. La inceput se faceau diverse glume pe la orele de curs, apoi liceenii romascani au inceput sa compare poeziile de dragoste ale lui Eminescu cu versurile unor manele de mare succes, creatii ale nemuritorilor Adrian Minune, Vali Vijelie sau Guta. "Este adevarat ca o parte dintre elevi devin dependenti, din punct de vedere literar, de acest curent muzical. Am intalnit la mai multi copii, in urma unor extemporale, faptul ca au ajuns sa se exprime la fel cum o fac cei care compun acest gen de muzica", spune Elena V., profesoara de limba romana.
Poeziile. La o lucrare la clasa a X-a, care a avut ca subiect compunerea unor poezii de dragoste, profesoara a avut surpriza sa constate ca elevii au folosit versuri si rime folosite de manelisti. "Faptul ca acest curent muzical este atat de admirat de generatia tanara isi pune amprenta, in mod neplacut, pe modul acestora de a gandi si a se exprima", adauga Elena V.
Dovada ca manelele au devenit din ce in ce mai agreate de elevi, mai jos sunt prezenate cateva versuri preluate dintr-o lucrare de control scrisa de un elev de clasa a X-a a unui liceu din Roman. "Ce pot face sa ajung la tine/ Ce-ti pot spune sa te intorci la mine?/ Acum, aici, cand mi-e dor de tine/ Ar fi pustie lumea fara tine/ Si viata mea ar fi un vesnic chin/ Si nu-mi doresc decat sa fiu cu tine/ Mereu in brate sa te tin".
Problemele nu se opresc aici. Profesorii de limba romana mai au o spaima. Ca peste cativa ani, elevii sa nu invete din manualele de istorie, din cele de literatura romana sau de prin enciclopedii despre manelisti celebri...
Citește pe Antena3.ro