x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Maramuresul, un vechi taram de basm

Maramuresul, un vechi taram de basm

08 Oct 2004   •   00:00

Tinutul Maramuresului, incarcat de istorie si traditie, continua sa fie un punct de atractie pentru turisti, care vin aici sa descopere minunile lasate de Dumnezeu pe un taram binecuvantat: oameni harnici, cu obiceiuri simple si minunate si peisaje rupte parca din povesti.

IOHANNA ONACA PURDEA

Stravechea tara a Maramuresului pastreaza si astazi din aerul vechi de altadata, iar satele linistite de pe Valea Izei sau a Tisei par sa nu fie atinse atat de puternic de suflul modernismului.

PORT TRADITIONAL. Am ajuns in Maramures intr-o dupa-amiaza insorita de duminica si am ramas impresionata vazand femeile imbracate in costumele traditionale, cu broboade inflorate pe cap si fuste viu colorate. Indiferent de varsta, tarancile maramuresene poarta fusta plisata pana sub genunchi, mai scurta decat cea din portul moldovencelor, de exemplu. Iar baticul cu flori este nelipsit chiar si de pe crestetul fetitelor de-o schioapa. Rosul, galbenul sau albastrul, culorile dungilor de pe fustele maramuresencelor corespund diferitelor zone din acest tinut.

MAI APROAPE DE DUMNEZEU. Incantatoarele costume populare reprezinta doar unul dintre multele elemente specifice Maramuresului, care ii fascineaza deopotriva pe turistii romani si straini. Diversele constructii din lemn, impodobite cu modele si lucrate in stilul specific zonei, te uimesc prin simplitate si bun-gust. Bisericile si vechile manastiri maramuresene, lucrate din lemn, au acoperisurile tuguiate si turlele inalte, care strapung albastrul cerului, fiind construite astfel poate si din dorinta oamenilor de a fi un pic mai aproape de Dumnezeu. Biserica Manastirii Sapanta-Peri, cu o inaltime de 75 de metri, se pare ca este cea mai inalta din lume. Cea mai veche este biserica Balcului din Ieud (Biserica din Deal), construita in 1364, in podul careia s-a descoperit cel mai vechi text in limba romana - Codicele de la Ieud.

Construirea manastirilor din lemn a devenit o adevarata arta in Maramures. Mai vechi sau mai noi, lacasurile de cult iti incanta privirea si sufletul totodata prin frumusetea si simplitatea lor. Odata ajuns la Manastirea Barsana, un complex monahal situat in Valea Izei, poti crede ca ai nimerit intr-un colt de rai. Constructiile de aici concentreaza tot ce e mai frumos in arta maramureseana a cioplitului in lemn, caracteristica zonei, iar miile de flori umplu de culoare si parfum dealul pe care e asezata manastirea.

CU MOCANITA. Peisajele maramuresene deosebite pot fi admirate pe parcursul unei calatorii cu masina pe Valea Izei sau a Viseului. Insa odata ajunsi in acest tinut, nu trebuie sa ratati o plimbare cu mocanita prin defileul Vaserului. Vagoanele trase de locomotiva cu aburi circula pe o linie ingusta si strabat incet aceasta portiune a Muntilor Maramuresului, astfel ca plimbarea (care dureaza circa sase ore) este placuta si reconfortanta. Turistii pot lua zilnic mocanita din localitatea Viseul de Sus, iar pentru o mai buna cunoastere a zonei, pot face drumetii pe muntii din jur. Linia ferata pentru trenuletul cu abur a fost construita pe acest traseu in perioada 1924-1932, calea ferata fiind destinata transportului de lemne.

LA CASCADE. Tinutul Maramuresului este renumit si pentru numeroasele cascade aflate in Muntii Gutai-Ignis, in Muntii Rodnei sau in Muntii Maramuresului, care impresioneaza prin frumusete si spectaculozitate. Cascada Sipot, formata pe paraul Nadosa, are o cadere de apa de 10 metri inaltime, cu un debit foarte mare. Cascada Strungi are o inaltime de circa 20 de metri, fiind formata prin curgerea apei unui parau peste abruptul platoului vulcanic al Muntilor Ignis. Cascada este localizata in apropierea cabanei Agris, accesul fiind posibil dinspre Sighetu Marmatiei peste Dealul Solovan. Alte cascade care merita sa fie vazute sunt si Cascada Cailor din Muntii Rodnei, in apropiere de Borsa, Cascada Covatari pe paraul Runc sau cascada Macarlau din Muntii Maramuresului.

CIMITIRUL VESEL - UN ZAMBET IN FATA MORTII

Cimitirul vesel de la Sapanta este renumit in intreaga lume, fiind un monument de arta populara de o deosebita valoare pe care il viziteaza anual mii de turisti. Sutele de cruci din stejar (foto), vopsite predominant in albastru si incrustate cu ornamentatii traditionale, contin fiecare cate un epitaf scurt, scris in versuri de doina, care prezinta intr-o tenta umoristica viata sau cauza mortii celui care se odihneste sub cruce. In epitafe aflam drame si tragedii, moduri de viata si de gandire, sentimente si stari sufletesti, adevarate portrete morale care au supravietuit peste ani in lemnul albastru. Cimitirul constituie opera de o viata a renumitului sculptor, pictor si poet popular Ion Stan Patras, care a inceput realizarea crucilor in 1934. Creatorul acestui cimitir a avut umorul de a-si compune propriul epitaf si a ciopli si picta crucea care marcheaza acum mormantul sau.

CAZARE

Locuitorii Maramuresului nu sunt numai priceputi mesteri populari, ci si niste gazde primitoare. Turistii sositi in aceasta zona se pot bucura de ospitalitatea maramuresenilor, putandu-se caza in pensiunile agroturistice, la moteluri sau la cabane. Satele de pe Valea Izei sunt presarate cu pensiuni, multe dintre ele facand parte din reteaua Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural. La pensiuni, tariful pentru o noapte de cazare oscileaza in jur de 400.000-500.000 de lei. La motel, pretul unei camere poate ajunge la circa 650.000 de lei.

ATRACTII

Maramuresul il incanta si-l uimeste pe turist nu numai prin portul si costumele traditionale deosebite, dar si prin obiceiurile si mestesugurile pastrate aici nealterate. Cantecele si dansurile populare exprima o anumita veselie si un mod aparte al romanilor de aici de a intelege viata si de a se bucura de ea. Tot in acest tinut poate fi admirata o serie de ateliere mestesugaresti de ceramica, cojocarit, cioplit in lemn sau de pictat icoane pe sticla, impletit sau tesut. Calatorul nu poate pleca din Maramures fara a gusta din renumita horinca si din bucatele preparate pe baza unor retete traditionale.
×
Subiecte în articol: maramuresului