x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old O istorie parfumata

O istorie parfumata

03 Feb 2005   •   00:00

A FOST ODATA

CLAUDIA CURICI

Parfumeur, gravura de N. de Lamersin - Franta, secolul XVII reprezentand meseria de parfumier
Urmare a unei impresionante evolutii in timp, pe piata exista astazi peste 20.000 de parfumuri. Parfumul a fost pentru prima oara folosit de egipteni ca parte a ritualurilor religioase. Forma pe care o luau mirosurile erau balsamurile si alifiile aplicate pe piele, atat in scopuri cosmetice, cat si in scopuri medicinale.

Mai tarziu, scopurilor religioase li s-au adaugat si cele senzuale, femeile egiptene folosind cremele parfumate inainte de a face dragoste. Folosirea parfumului s-a raspandit apoi in Grecia, Roma si in lumea islamica. O data insa cu raspandirea Crestinismului si caderea Imperiului Roman, evolutia parfumului cunoaste un declin important, ce se remediaza abia in secolul al XII-lea, o data cu dezvoltarea comertului.

In secolul al XVII-lea, parfumul intra intr-o perioada de imens succes. Sunt la moda manusile parfumate. Se infiinteaza chiar, in 1656, asociatia producatorilor de manusi si parfumuri. La curtea lui Louis al XV-lea, numita si curtea parfumata, se aplicau zilnic parfumuri si creme nu numai pe piele, dar si pe haine, evantaie sau mobila.

Secolul al XVIII-lea marcheaza un moment important in istoria parfumului, se inventeaza apa de colonie, un amestec revigorant de rosmarin, neroli, bergamota si lamaie. Aceasta apa parfumata se folosea in diverse modalitati: diluata in apa de baie, amestecata cu vin, mancata cu zahar, folosita ca apa de gura. Incep sa se dezvolte si variantele de recipienti, sticla devenind extrem de populara mai ales in Franta, o data cu deschiderea fabricii Baccarat in 1765.

Ca si industria si artele, evolutia parfumului a suferit schimbari profunde in secolul al XIX-lea. Revolutia franceza nu a diminuat in nici un fel gustul pentru parfum, ba, din contra, a existat chiar unul care se numea Parfumul ghilotinei.

1000 i.Hr.
Din Egipt provine cea mai veche datare a folosirii sticlelor de parfum.

1724
Gloria orasului Grasse intr-ale parfumeriei este devansata, Parisul devenind centrul mondial al parfumului.

1921
Gabrielle Chanel lanseaza propria marca de parfumuri, creata de Ernest Beaux, Chanel No. 5.

Cel mai scump parfum al tuturor timpurilor

Flaconul original din anii Ă´30 Flaconul de cristal baccarat poleit cu aur fin
Joy de Jean Patou (1930) este parfumul cel mai scump din lume, aproape viu, datorita cantitatii impresionante de trandafir bulgar si iasomie de Grasse. 957 de euro pentru extractul de parfum in flacon Baccarat, care necesita 10.600 de flori de iasomie si 28 de duzine de trandafir. Uleiul volatil de trandafir bulgar costa 7.500 de euro/kg si absolutul de iasomie de Grasse, 22.000 de euro/kg.

Esenta formei

Forma pe care o imbraca o mireasma a fost dintotdeauna o preocupare.

Intrebarea este: castiga sau pierde in mister parfumul datorita unei atentii mult prea mari acordate formei?

Din pacate, in alegerea unui parfum, marca/identitatea vizuala reprezinta peste 70%. Anual apar peste 300 de noi parfumuri. Consumatorul este foarte dezorientat in acest sens si mai ales in fata largii optiuni dintr-o parfumerie. De aceea, el trebuie mai intai sa aiba un contact fizic cu parfumul de pe raft, sa aleaga cele 5-6 pe care le va si mirosi. Dintre acestea se opereaza in final alegerea ultima. Practic, daca esenta ar conta, ar insemna ca un cumparator sa poata avea contact direct cu aproape toate parfumurile de pe raft, dar mai ales un contact repetat. Acest fapt este insa imposibil, si in fata marcilor (si a razboiului dintre ele) clientul este asemenea unei insecte in fata unor plante carnivore. Este vanat. Este mare pacat, pentru ca exista foarte multe bijuterii olfactive, mici capodopere inmiresmate care sunt practic necunoscute marelui public. De aceea, poate si arta parfumului este un domeniu elitist. Ne-a raspuns domnul Octavian Sever Coifan, autorul cartii 1000 de parfumuri.

Jicky (1889) si alte parfumuri le veti gasi in cartea Parfumul.
×
Subiecte în articol: parfumuri parfumul