x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old "O sa degeram aici, facem turturi"

"O sa degeram aici, facem turturi"

16 Oct 2004   •   00:00
"O sa degeram aici, facem turturi"

SCOALA

Cateva mii de elevi bucuresteni ingheata la orele de curs din cauza unor probleme birocratice. Aproape 8.000 de copii din cateva scoli bucurestene din Sectorul 4 sunt condamnati sa faca orele de curs in frig pana pe 15 decembrie. Reprezentantii primariei sectorului si patronul firmei care desfasoara lucrari in aceste scoli dau vina unii pe altii.
CATALIN PRUTEANU

Scoala Generala 100 este numai una din alte opt la care elevii nu au caldura. La aceasta scoala, incalzirea se facea cu sobe cu lemne, dar la inceputul anului fosta conducere a Directiei de Administrare a Unitatilor de Invatamant si Sanitare (DAUI) din Sectorul 4 a decis organizarea unui concurs de oferte pentru montarea de centrale termice.

VINOVATUL. In urma acestei actiuni, firma SC Filip International Company SRL s-a apucat de treaba, fara insa a avea un contract cu Primaria. La Scoala 100, muncitorii au demolat sobele si au inceput instalarea centralei termice si a caloriferelor. Intre timp, conducerea administratiei s-a schimbat si noul director al DAUI din Sectorul 4 a ajuns la concluzia ca SC Filip International Company SRL nu a lucrat legal. Directorul firmei, Constantin Filip, sustine insa ca are contract si ca, oricum, faptul ca reprezentantii primariei l-au verificat reprezinta o dovada ca primaria si-a dat acceptul. Dorim un accept prin care ei (n.r. - DAUI) sa-si creeze obligatiile. Daca nu e contract, de ce vii sa ma verifici?, sustine Filip. Mai mult, patronul a actionat in instanta Directia.

ILEGAL. De partea cealalta, seful DAUI, Dimitrie Lisnic, sustine ca firma "Filip", fara sa aiba o invitatie de participare, un ordin de incepere a lucrarilor, cu acordurile verbale din partea fostei conduceri, a intrat in scoli, a spart sobele, pentru a monta centrale termice. Mai mult, Lisnic sustine ca firma lui Constantin Filip trebuie sa scoata centrala din scoala si sa reconstruiasca sobele daramate. Eu nu pot sa fac licitatii retroactive. Sunt bani multi in joc, peste 16 miliarde. I-am dat o notificare sa paraseasca scolile. Mai mult, firma respectiva nu mai poate participa la o viitoare licitatie pentru ca se afla in litigiu cu DAUI. Daca-mi face o sponsorizare, eu ii accept totul, spune Lisnic. Directorul estimeaza ca abia pe 15 decembrie copiii si profesorii vor avea caldura.

EXPLICATII. La Scoala 100 elevii invata in continuare in frig. Nu avem caldura, pentru ca nu e instalata inca centrala. In vara, din dispozitia Directiei de Administrare a Unitatilor de Invatamant si Sanitare din Sectorul 4 de atunci, sobele s-au demolat. Mi-au spus ca e obligatoriu prin nu stiu ce ordonanta. La sfarsitul lui mai au inceput lucrarile. In septembrie s-au oprit si nu am primit nici o explicatie. Probabil ca firma a cerut achitarea unei parti din suma, afirma Esmeralda Tretinescu, directoarea scolii. Se pare ca firma nu are contract. Cand am cerut contractul, am primit o adresa prin care ni se spunea ca lucrarile au fost demarate printr-un contract care exista la Liceul "Gheorghe Sincai". Eu contractul nu l-am vazut, mai spune directoarea.

SOLUTII. Pauzele dintre cursuri sunt folosite acum de elevi pentru exercitii de inviorare.

Scoala are aproape 300 de elevi care invata in doua schimburi, cu gecile pe ei. Acum e bine. E un pic racoare. Alaltaieri a fost mai frig, spune Bogdan, elev in clasa a VI-a. Toata lumea e infofolita. Parintii sunt furiosi. O sa degeram aici, facem turturi!, adauga Andreea, din aceeasi clasa.

SOARELE, ULTIMA SPERANTA

Disperati, profesorii cauta solutii pentru a continua cursurile la Scoala 100. Noi suntem dispusi sa facem orice ca sa nu mai stea in frig copiii. Am facut o adresa la Inspectoratul Scolar pentru a scurta programul si vrem sa adaptam instalatia electrica pentru a monta cateva calorifere in clase. Pana acum nu am primit nici un raspuns la aceste adrese, afirma directoarea Esmeralda Tretinescu.

Gabriela Postescu, inspector la Inspectoratul Scolar al Sectorului 4, spune ca s-a aprobat reducerea timpului alocat pentru desfasurarea cursurilor si ca inspectoratul se bazeaza pe cele doua saptamani de vreme calda care vor urma. Pana pe 15 decembrie, elevilor si cadrelor didactice nu le ramane decat sa se imbrace bine si sa faca exercitii de incalzire in pauze. Asta doar daca parintii isi vor mai lasa copiii sa mearga la scoala.

×
Subiecte în articol: scoala