x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Pasi mari pentru dezvoltarea regionala

Pasi mari pentru dezvoltarea regionala

05 Iun 2005   •   00:00

Perspectiva aderarii la Uniunea Europeana trebuie sa constientizeze si sa cointereseze atat autoritatile statului, centrale si locale, cat si societatea civila, incluzand aici populatia, in ansamblul ei.

In acest moment, o serie de state membre UE cu un PIB/locuitor de cateva ori mai mare ca al Romaniei este interesata, are acest drept si profita la maximum de programele europene de dezvoltare regionala, de atragere de fonduri substantiale, pentru a-si remedia o serie de zone deficitare sub diverse aspecte.

Romania, avand in vedere criteriile de acceptare si acordare a ajutoarelor (PIB/locuitor coroborat cu puterea de cumparare si cu somajul structural), intruneste conditiile pentru aproape toate zonele tarii.

In aceasta situatie, indiferent cat de aproape ne aflam de ziua integrarii, strategia dezvoltarii regionale trebuie regandita, redesenata, pentru a deveni functionala, pentru a fructifica opurtunitatile oferite de programele UE.

Cel mai mare inconvenient este lipsa informationala la nivelul populatiei, a comunitatilor mici, care asteapta strategii exclusiv de la autoritatile centrale. De exemplu, exista la nivel european un program, un fond nerambursabil, pentru subventionare partiala a transportului, pentru zone slab dezvoltate si cu o densitate demografica scazuta. Nu stiu cati factori decizionali din astfel de zone au cunostinta de acest program.

Romania a elaborat o strategie de dezvoltare regionala, grevata de o anumita conjunctura politica, economica si sociala, care, implementata deja de cativa ani, nu a dat rezultatele asteptate.

Fara a cauta vinovati pentru acest esec, suntem nevoiti, pentru a cata oara?, sa ne uitam in ograda vecinului. Sau a vecinilor. Pentru ca in Romania s-a ales o strategie cu impartirea in opt unitati teritoriale (NUTS 2) ca Regiuni de Dezvoltare Economica formate pe teritoriul a cinci-sase judete (unitati NUTS 3).

Vecinii nostri care au apartinut blocului comunist, state ce au aderat de curand la UE, dar si Bulgaria au adoptat politici de dezvoltare regionala in care unitatile administrative (NUTS 2) sunt mai mici ca suprafata si populatie. In acest fel, regiunile economice din aceste tari si-au putut gestiona si controla programele de dezvoltare, fragmentand eficient fondurile atrase de la UE. S-a concluzionat astfel ca o Regiune de Dezvoltare Economica este eficienta cand acopera o suprafata de 15.000-18.000 km2 si o populatie de 1,3-1,5 milioane de locuitori. Rezultate bune, incurajate si mentionate de organismele europene, s-au obtinut in statele baltice si central-europene.

Raportat la sistemul administrativ romanesc, o unitate NUTS 2 (Regiune de Dezvoltare Economica) trebuie regandita pentru a se suprapune pe suprafata a trei, in cazuri speciale, a patru judete (NUTS 2).

Aceasta redesenare a strategiei dezvoltarii regionale trebuie sa fie facuta urgent, atat la initiativa autoritatilor, prin elaborarea actelor normative necesare, cat si cu aportul cointeresat al consiliilor judetene, al consiliilor locale si al populatiei arondate acestor judete, in consonanta cu reglementarile Uniunii Europene. In special consiliile locale, ale caror bugete sunt deficitare, vor fi interesate de o revigorare economica, fiind serios degrevate de ajutoarele sociale care sufoca efectiv finantele unor comunitati, dar si de un aport substantial de fonduri colectate, ca taxe si impozite, cand investitiile vor fi operationale.

Desigur, sunt mai multe piedici care tin mai mult de mentalitate, si as exemplifica pericolul federalizarii statului vazut de unele cercuri.

Integrarea europeana este conditionata de factori de stabilitate economica si sociala, iar autoritatile isi exprima disponibilitate pentru implementarea acestei strategii, prin programe de cofinantare, logistica si informatii.

De fapt, nici consiliile judetene nu sunt prea fericite cu actualele regiuni de dezvoltare economica. Sunt si declaratii oficiale in acest sens.

Chiar daca este deja semnat capitolul dezvoltarii regionale, trebuie sa discutam restructurarea regiunilor de dezvoltare economica in spiritul programului de guvernare, pentru a deveni operational eficient.
×
Subiecte în articol: economică dezvoltare