x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Pretul antichitatilor se face la Bucuresti

Pretul antichitatilor se face la Bucuresti

15 Iun 2004   •   00:00

ARTA/ANTICHITATI

Targurile de antichitati din Capitala au devenit un fel de Mecca pentru vanzatorii de "dulci nimicuri" din toate colturile tarii. Preturi de trei ori mai mari si cumparatori avizati, pentru care "Am cumparat de la Bucuresti!" nu este un titlu de glorie.
FLORINA ZAINESCU

Galeristii si negustorii de antichitati din mai toate colturile tarii au incercat, din nou, duminica trecuta, sa "fure" inima si banii iubitorilor de "vechituri". Reuniti sub cupola de la World Trade Plaza, in cadrul targului Rom Antique, acestia au pus la bataie cele mai bune piese ale colectiilor lor: mobila veche care lucea de-ti lua ochii, picturi de Petrascu, Pallady, Rudolf Schweitzer - Cumpana sau Steriade, patefoane, argintarie, scoarte romanesti, candelabre, pendule, carti si zeci de "maruntisuri" din alama sau arama.

Loc de promenada

"De cumparat se cumpara, dar slabut. Oamenii vin aici la plimbare, nu cu buzunarele burdusite de bani. Daca le place ceva, ne cauta in zilele urmatoare la galerie", a declarat unul dintre angajatii Quasar Antiques. Din pacate, aceasta nu este in avantajul negustorilor din provincie. "Frumos patefonul acela. Cat vreti pe el", l-a intrebat o clienta pe unul dintre vanzatori. "200 de euro", a venit raspunsul. "Aha! Si unde aveti magazinul?", a continuat clienta. "Sunt din Ploiesti...". "A! Ce pacat!", a murmurat aceasta.

Nu sunt bani sau nu-i cultura

"Pentru noi, cei din provincie, targurile de antichitati sunt singura sansa de a ne tine afacerea pe linia de plutire. Pentru ca in provincie sunt numai consignatii gen bazar si nu putem sa tinem la pret. Iar oamenii de acolo sufera de grandomanie. Prefera sa se laude ca "Am cumparat de le Bucuresti" , desi platesc mult mai mult pentru obiectele pe care le achizitioneaza", a marturisit clatinand dezaprobator din cap Gheorghe Chiaga, negustor de antichitati din Ploiesti. "La noi acasa nu exista cerere. Aceasta si pentru ca cei care au cultura nu au bani, iar cei cu bani cheltuiesc pe kitsch-urile din magazine", a intarit si Marian Constantin, venit tocmai de la Braila.

Bucurestiul, Mecca vanzatorilor de "vechituri"

Din aceasta cauza, toti provincialii, cand au marfa mai buna, prefera sa mearga cu ea la Bucuresti. "Preturile de aici sunt aproape triple", s-a motivat Marian Constantin. "Cu toate acestea, venim cu preturile noastre, de provincie, numai sa vindem", a tinut el sa atraga atentia. Cumparatorii din Bucuresti, fie ca este vorba de alti negustori sau de colectionari, sunt preferati pentru ca stiu valoarea obiectelor si sunt dispusi sa cheltuiasca pe arta. In plus, ei au "cultul" caselor de licitatii care "dau pretul pietei", dupa cum afirma Gheorghe Chiaga. "Relativ. Pentru ca, in cele din urma, tot in functie de cerere si oferta vindem", a adaugat acesta.

PRETURI

Vizitatorii care au venit cu bani in buzunar nu au putut rezista tentatiei de a cumpara cate ceva. De la "maruntisuri" de cateva sute de mii de lei - tipsii de arama, bijuterii de argint, sticlute - la piese cu greutate. O canapea cu doua fotolii, cu tapiterie de matase si perne cu puf - mobila stil adusa din Olanda - s-a dat cu 1.200 de euro. Un afis cu "rezervat" atarna si pe un foarte frumos ceas de semineu. Pretul? "Secret!" Ca sa nu mai vorbim de o ditamai statueta, frumos impachetata in folie de plastic, pe care un domn o purta mandru la subrat.
×