x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Profesorii ameninta cu greva generala

Profesorii ameninta cu greva generala

02 Iun 2004   •   00:00

"Vom bloca anul de invatamant!" Dar inainte de asta, cadrele didactice din toata tara au participat la 26 mai la o greva de avertisment de doua ore, iar astazi este miting in Capitala.

EUGENIA MIHALCEA

"Vom bloca anul de invatamant, dar mai intai vom organiza o greva de avertisment la data de 26 mai urmata de un miting de protest la data de 2 iunie. Nu vom incheia situatiile scolare si vom boicota examenele nationale daca cresterile salariale solicitate nu vor fi aplicate", a declarat la inceputul protestelor Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. "Cerem elaborarea unei legi sociale de salarizare a personalului preuniversitar", a adaugat Cornea. Conform acestei legi, sindicalistii propun ca valoarea coeficientului de multiplicare sa fie aplicata la salariu minim pe economie.

Pentru bani mai multi

Mitingul de astazi, care se va desfasura intre orele 11:00 si 12:00, in Parcul Izvor din Bucuresti si la care sunt asteptati sa participe 10.000 de profesori, nu se va mai termina cu un mars. "Marsul nu se va mai efectua. Nu este posibil din cauza locatiei. Vom depune la Camera Deputatilor listele si dosarul pentru initiativa legislativa", a precizat Aurel Cornea.

Liderii sindicali au trecut la aceasta forma de protest considerand ca revendicarile nu le-au fost indeplinite. Presedintii celor trei federatii sindicale, "Spiru Haret", Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Educatiei Nationale, au semnat un protocol de incheiere a conflictului de munca cu partea guvernamentala la 17 mai. Documentul acceptat de Guvern si transformat in Ordonanta de Urgenta prevede cresterea salariilor in invatamant cu 5%, incepand cu data de 1 mai. Aceasta era prima revendicare care ar fi condus la declansarea grevei de azi.

Guvernul contraataca

Toate celelalte solicitari ale sindicalistilor, legate de sporuri si legislatie, urmau sa-si gaseasca solutionarea in Legea Speciala a Salarizarii pentru Invatamant, ce trebuie sa fie elaborata de comisiile de specialitate din cele doua camere ale Parlamentului pana la sfarsitul lunii iunie. Cu toate acestea, sindicatele au trecut la actiuni de protest, nerespectand perioada negocierilor pentru noua lege.

Partea guvernamentala, prin ministrul delegat pentru relatiile cu partenerii sociali, Marian Sarbu, se intreaba daca "cei trei lideri sindicali sunt reprezentativi pentru salariatii lor sau nu" si daca "semnatura lor are valoare in fata sindicalistilor din teritoriu".

La actiunea de protest nu participa sindicatele din invatamantul superior si cercetare, reunite in Federatia "Alma Mater", aceasta respectandu-si programul negocierilor.

Contre

  • Guvernul nu a oferit nici o garantie ca vor fi respectate termenele solicitate de sindicate pentru majorarea salariilor.

  • Se cere includerea indemnizatiei de dirigentie si a sporului de doctorat in baza de calcul a celorlalte sporuri si drepturi salariale.

  • Nu s-a acordat cresterea salariala in medie cu 5% pentru personalul nedidactic.
  • ×