SCOALA
NOUTATI - Cadrul didactic - mentor si dascalul formator
Cadrele didactice vor avea in curand profesori. Tinerii abia intrati in invatamant vor fi scoliti de dascalii mentori, iar cursurile de perfectionare vor fi sustinute de profesorii formatori.
EUGENIA MIHALCEA
|
LA CATEDRA. Tinerele cadre didactice vor face stagiatura cu profesori |
Profesorii mentori se vor ocupa de supravegherea si indrumarea studentilor practicanti si profesorilor debutanti in perioada de stagiatura, iar formatorii vor fi angajati de catre Casele Corpului Didactic (CCD) pentru a sustine programele si cursurile de perfectionare si formare continua a cadrelor didactice. Acestea sunt doua noi tipuri de cadre didactice infiintate pentru a imbunatati performantele pedagogice ale tinerilor dascali.
LEGEA. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Alexandru Athanasiu, a aprobat recent doua ordine prin care se creeaza un corp al profesorilor mentori si un al doilea corp al formatorilor de perfectionare continua din invatamantul preuniversitar.
In prezent, pregatirea pedagogica a tinerilor absolventi de facultate este foarte scurta, iar stagiul lor de practica pedagogica nu este organizat foarte eficient, putand fi urmat in orice unitate scolara, sub indrumarea oricarui profesor. Prin noile masuri aprobate de minister, din ianuarie 2005, practica pedagogica a studentilor va putea fi urmata numai sub indrumarea mentorilor, profesori recunoscuti pentru performantele lor si recomandati universitatilor de inspectoratele scolare , a declarat Vasile Molan, directorul pentru Formarea si Perfectionarea Personalului Didactic.
SALARIZARE
|
Mentorii de practica a studentilor vor fi platiti de catre universitati, iar cei de indrumare a stagiaturii vor fi platiti de catre inspectoratele scolare urmand sa se ocupe de pregatirea a cate sase profesori debutanti. Profesorii pot ocupa functia de cadru didactic-mentor, daca au diploma de licenta sau absolvire a unei institutii de invatamant superior de lunga sau scurta durata in profilul postului sau daca au diploma de absolvire a cursurilor postuniversitare cu durata de cel putin trei semestre. Conform ultimei modificari a Legii statutului cadrelor didactice, fiecare profesor angajat in invatamantul preuniversitar trebuie sa urmeze in decurs de cinci ani cursuri de perfectionare in valoare de minimum 91 de credite.
|