x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Purici cu trei mii de lei bucata

Purici cu trei mii de lei bucata

12 Iul 2004   •   00:00

SCOALA

O delegatie de functionari de la Bucuresti s-a urnit vineri pentru a inspecta taberele elevilor aflati pe Litoral, in Costinesti, Eforie Sud, Eforie Nord. La Costinesti puricii "se vand" convenabil, la bucata. Cu trei masini pline cu ziaristi si functionari de la Autoritatea Nationala pentru Tineret, Daciana Sarbu s-a pus pe inspectat taberele elevilor de pe Litoral. Cateva concluzii: la Eforie Sud mai e nevoie de aer conditionat, la Eforie Nord mai trebuie cearsafuri. In Costinesti "miroase".
ALEX NEDEA

Mare belea a cazut pe capul administratorului din tabara Costinesti, cand vineri la pranz s-a pomenit la poarta cu divizia motorizata de la Bucuresti. Tabara pe care o administra nu a mirosit a bine celor "de sus": "Am simtit aici un miros care... nu pot sa va zic... un miros care nu-mi facea placere", a tinut sa puncteze presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret, Daciana Sarbu. Cei peste o suta de copii cazati acolo aveau parte de camere care miroseau a mucegai, de veceuri nespalate, saltele vechi, pereti mazgaliti, usi rupte, geamuri care nu se inchid. Insectele din camere devenisera subiect de anunturi publicitare. Pustanii scrisesera pe peretii camerelor: "Avem pulpe de paianjen, 4 la zece mii", "Serviti purici cu 3.000 lei". "Sunt gandaci in camere, vin de afara, eu nu pot sa stau in usa sa zic la gandac "Nu intra!"", se apara in disperare de cauza administratora, care s-a trezit peste noapte ca se pune in discutie desfacerea contractului de munca. La plecarea din Costinesti, directorul unei tabere private pentru elevi explica: "Pentru noi, copiii sunt aur. Daca nu avem grija sa le placa la noi, nu avem camerele ocupate in toate cele trei luni de vara".

TTERMOPAN SI AER CONDITIONAT LA EFORIE. Sarbu si echipa au mai inspectat taberele din Eforie Sud si Nord. La Eforie Sud elevii care au platit acelasi pret pe sejur ca si cei din Costinesti stateau in camere dotate cu mobilier nou, termopan, iar gresia proaspat pusa lucea oglinda. "Am renovat totul anul acesta cu un milion de euro de la Guvern. Mai trebuie sa punem aer conditionat in cele doua sali de dans pe care le-am amenajat in aceasta tabara", ne-a declarat Riana Nicolae, directoarea Agentiei Nationale a Taberelor si Turismului Scolar (ANTTS). Noua este si centrala termica. In pelerinajul sau prin camerele luxoase, o masina de curatat cartofi, mare cat un copil, i-a atras atentia secretarului de stat: "Cat are asta, o suta de ani?".

In cealalta parte, la Eforie Nord, s-au bagat de 13 ori mai putini bani decat in Sud, asa ca s-au renovat anul acesta doar sapte camere si blocul alimentar. "Tabara se vede ca este foarte bine intretinuta. Ar mai trebui sa aducem asternuturi noi, o alta mocheta", a concluzionat presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret. "Nu am avut probleme cu gandacii. Doar cu mustele, ca lasam geamul deschis. E bine aici", aprecia o fetita de-a opta pentru care cea mai mare distractie din tabara a fost sa faca baie in mare noaptea, fara sa stie "profa".

FARA BILETE PENTRU FABRICA
Pe Litoral, un elev plateste, pentru o zi in una din taberele Agentiei Nationale a Taberelor si Turismului Scolar, 290 de mii de lei, pret in care sunt incluse trei mese pe zi si cazarea. "Acum nu mai avem bilete pe Litoral pentru grupuri! Mai avem, sa zicem, un loc, doua", ne-a precizat directoarea ANTTS, Riana Nicolae. Anul acesta, la sfarsitul saptamanii, zece animatori vor distra elevii de pe Litoral: "Acestia preiau copiii de dimineata si fac cu ei diferite jocuri, concursuri. Ei se ocupa de buna dispozitie a copiilor fie daca e vremea rea sau daca e vremea buna. In total avem 160 de animatori in zeci de tabere din tara", ne-a declarat ofiterul de presa al ANTTS, Adrian Costea.

La Eforie Sud, doua animatoare aduse din Canada predau lectii de dans in doua sali special amenajate. Pana la sfarsitul verii 700 de copii vor urma aceste cursuri. "E prima data cand vad o mare. Noi, in Canada avem ocean si diferenta este ca aici e plaja mai stramta", spune Erika, una dintre profesoare.

×
Subiecte în articol: eforie