De cativa ani, Romania a devenit o tara tentanta pentru investitori, fie ca e vorba de companii straine, fie autohtone. Integrarea in NATO si apropiata aderare la Uniunea Europeana au facut si fac in continuare ca Romania sa fie si o tara sigura pentru investitori.
Sunt inca multe zone ale economiei care au nevoie de investitii serioase, durabile si profitabile. Constructiile si turismul sunt doar doua exemple.Din pacate, nu intotdeauna cei care si-au manifestat interesul sa participe la privatizari sau la parteneriate au si dorit cu adevarat sa investeasca serios si sa exploateze in mod corect anumite active. Economia romaneasca din ultimii 15 ani are suficiente asemenea exemple. Imi vin in minte acum privatizarile de la Combinatul Resita si de la Hidromecanica Brasov. Cu siguranta ca in mare parte este si vina noastra: nu am creat un cadru favorabil, atractiv pentru investitorii cu greutate in plan international, care au preferat sa-si dezvolte propriile afaceri pentru a evita birocratia si negocierile indelungate cu institutiile statului sau cu sindicatele.
Nu este cazul sa insist acum asupra trecutului. Este mai potrivit sa discutam despre situatia actuala si de perspectiva a unor investitii de care avem nevoie. Am abordat aceasta tema pentru a lamuri controversele din jurul proiectului de realizare a Complexului Dambovita Center, care ar fi trebuit sa prinda deja contur. Am anuntat saptamana trecuta ca vom trimite notificari investitorilor care s-au angajat in acest proiect prin care solicitam sa faca dovada actionariatului pentru doua firme asociate in Dambovita Center SRL si sa prezinte documente justificative care sa demonstreze ca au angajamente financiare ferme. Decizia de a notifica investitorul a fost luata la capatul unui audit juridic si al unei analize amanuntite a proiectului, realizata de un grup de lucru numit in acest sens care a descoperit mai multe neclaritati in derularea acestui contract. Am precizat totodata ca, in cazul in care investitorii nu vor veni cu raspunsuri clare si nu vor convinge prin documentele pe care le detin ca au resurse financiare suficiente pentru realizarea unui complex de amploare pe structura Casei Radio, vom trece la rezilierea contractului.
Anuntul a fost interpretat ca o decizie deja luata pentru a rezilia contractul. Insa acest lucru nu se va intampla fara respectarea clauzelor contractuale.
Sigur, aceste demersuri nu sunt deloc comode pentru investitor. Cred insa ca, atunci cand exista dubii, acestea trebuie lamurite. Iar in privinta contractului pentru Dambovita Center exista dubii. De cand am preluat coordonarea domeniului lucrarilor publice, am solicitat mai multe detalii despre acest contract, detalii pe care nu le-am obtinut prea usor. De aceea, am si decis formarea unui grup de lucru care sa analizeze situatia contractului din punct de vedere juridic si financiar. Iar concluziile nu sunt optimiste.
Citește pe Antena3.ro