x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Schi la pret de dumping, in Parang

Schi la pret de dumping, in Parang

07 Dec 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA
Statiunea ii asteapta pe schiorii experimentati si pe invatacei. Amatorii zborului cu parapanta pot invata sa faca primele salturi. Valea Jiului fierbe din nou. De aceasta data, Valea fierbe in asteptarea turistilor. La randul lor, acestia fierb asteptand zapada.
ADRIAN MIHAI

SUMAR

Click
DIFICULTATE. Partia de schi B este recomandata numai schiorilor experimentati
In urma cu mai bine de o saptamana, o ninsoare abundenta a imbracat in alb peisajul deja magnific. Vremea s-a incalzit apoi brusc si mare parte din bucuria copiilor si a turistilor, dar si a cabanierilor s-a topit. In varful muntelui am gasit insa suficienta materie prima pentru o bataie buna cu bulgari, oameni de zapada sau sanius. Schiorii impatimiti asteapta insa o noua ninsoare.

DEZVOLTARE. O data cu inchiderea minelor din zona a aparut ideea ca turismul este viitorul acestor locuri. De 2-3 ani insa, oamenii au trecut de la vorbe si planuri la investitii. Peisajele uluitoare nu mai sunt pastrate de localnici doar pentru ei, ci le ofera oricui are curiozitatea sa le viziteze.

Ceea ce deosebeste Muntii Parang si Valea Jiului in general de mai celebra Vale a Prahovei sunt peisajele mai salbatice si panoramele mai largi.

Senzatia de bulevard aglomerat nu am avut-o vizitand Parangul, fapt ce parca iti creeaza o bucurie ca ai descoperit ceva ce nu cunoaste toata lumea. Nici magazine de suveniruri cu obiecte care danseaza intre arta populara si kitsch, raspandite in alte zone turistice, nu am intalnit. Este adevarat insa ca si turisti erau destul de putini.

WEEKEND. Totusi, de vineri seara, la inceperea week-end-ului, scaunele mai devreme goale ale telescaunului incepeau sa urce pe munte din ce in ce mai multi excursionisti. In sezonul de varf, atunci cand este zapada si lumea vine la schi, cozile la telescaun pot ajunge si la cateva ore, deoarece capacitatea de transport a instalatiei este de doar 150 de persoane pe ora. Partea buna este ca, odata ajuns sus, poti sa cobori pe partiile dotate cu instalatii de nocturna si teleschi, iar urcarea inapoi se va face mult mai repede si mai ieftin. In total acolo exista cinci instalatii de teleschi, ceea ce inseamna ca ai de unde alege. De anul acesta, in Parang exista si o masina de batut zapada, ceea ce va face schiatul si mai placut. De altfel, investitorii din turism se lauda ca zona se poate compara ca dotari, cu oricare alta statiune de schi din tara, iar preturile sunt mult mai mici. Nici nu este de mirare ca acum este greu sa mai gasesti un loc liber pentru Sarbatorile de iarna, mai ales de Revelion.

PROIECTE. Intreprinzatorii din zona se plang de starea infrastructurii. Soselele sunt gaurite, iar alimentarea cu apa si gaze, pentru unitatile de cazare de pe munte, si le rezolva fiecare cum poate. Oricat ar vrea privatii sa investeasca, fara ajutorul autoritatilor dezvoltarea este plafonata. Centrul pentru Informare Turistica functioneaza in cadrul Companiei de Turism Valea Jiului SA (CTVJ). Aceasta a fost infiintata de primariile din zona si de agenti economici pentru a ajuta la dezvoltarea turismului. Banii nu au venit, iar acum CTVJ vinde excursii in toata tara, dar si la Cancun sau in Insulele Seychelles pentru a avea resursele financiare cu care sa promoveze Valea.

.

TELESCAUN GRATUIT PENTRU COPII
Click
ACCES. Drumul pana sus dureaza aproximativ o jumatate de ora
Pilonul 1 al telescaunului se afla la cota 1073. Pana sus, distanta de 2,5 km este parcursa in cam 28 de minute. Programul de functionare este de la ora 8:00 la 16:00. Iarna, atunci cand sunt multi turisti stam mai mult, ne spune unul dintre angajatii care asigura buna functionare a instalatiei. O cursa dus costa 55.000 de lei, iar un dus-intors este 75.000 de lei. Pentru copiii sub 7 ani nu trebuie sa platiti bilet, dar pentru bagajele care depasesc 8 kg trebuie sa mai scoateti din buzunar inca 55.000 de lei. Emotia urcatului in telescaun din mers a fost rezolvata in statiunile occidentale printr-un sistem ce permite oprirea lui la destinatie, fara a se opri insa toata instalatia. Pana asemenea instalatii vor exista si in statiunile noastre este bine sa eliminati orice posibilitate de a ramane agatat de scaun in momentul in care vreti sa coborati. Snururile hanoracului meu erau cat pe ce sa ma faca sa mai raman inca o tura in telescaun.

.

VEDERE DIN ELICOPTER
Daca vreti sa vedeti Valea Jiului din aer, o puteti face din elicopter. In Petrosani exista un elicopter ce este gata sa va plimbe prin zona sau sa va lase in varful muntelui, asta, bineinteles, doar daca vreti. Aparatul este pregatit mereu, iar pilotii sunt in asteptare, gata de decolare oricand vremea o permite. Elicopterul are o capacitate de 8 persoane si poate fi inchiriat pentru aproape 600 de euro. Mai multe informatii obtineti de la Hotel Rusu. Multi amatori de sport extrem iau elicopterul pana in Parangul Mare, de unde coboara cu snowboard-ul sau cu schiurile. Localnicii spun ca aici se filmeaza multe dintre spoturile despre sport extrem pe care le vedem la tv.
RECOMANDARE SALVAMONT
In perioada cu zapezi mari, Dumitru Barlida, sef formatie Salvamont Petrosani, recomanda turistilor sa nu aleaga traseul de creasta al Parangului Mare, pentru ca acolo se creeaza foarte multe cornise si exista pericolul declansarii de avalanse. Pentru incepatori, acesta recomanda partiile Poienta si Slima. Partia de sub telescaun are si ea cateva portiuni accesibile celor ce abia invata se schieze. Spre Saivane este tot o partie pentru incepatori. Atentie insa, gradul general de dificultate al ei este unul mare. Ultima parte a partiei poarta numele de Zidul mortii. Cu un grad mare de dificultate este partia B.

.

.

ECHIPAMENT
Dupa ce urcati cu telescaunul, langa Scoala Sportiva si cladirea ANEFS veti gasi, din 18 decembrie, un centru de inchirieri de echipament pentru schi si snowboard. Pentru schi, acesta va costa pana in 200.000 de lei/zi, iar placa de snowboard este 250.000 de lei. Saniutele si colacii se pot inchiria cu 30.000-40.000 de lei/zi. Un alt centru de inchiriere si magazin va mai exista si in cadrul fostei Cabane Rusu, acum Hotelul Rusu. De asemenea, unii cabanieri mai inchiriaza si echipament de schi, chiar daca nu este activitatea lor principala. Tot sus, la telescaun, aveti la dispozitie si servicii de intretinere a schiurilor, daca ati venit cu ele de acasa. In cazul in care nu stiti sa schiati, aveti posibilitatea sa invatati chiar cu seful echipei Salvamont, Dumitru Barlida, pe care-l puteti gasi la telefon 0722.75.78.88. Tariful este de 200.000-250.000 de lei/ora. Se pot face cursuri si in grupuri, in acest caz fiind mai ieftin.

.

TRANSPORT
Daca veniti cu trenul fie luati un taxi din gara, care sa va duca pana la telescaun, fie mergeti 5-6 minute pe jos pana la zona stiuta de localnici ca vechiul BCR. De acolo pleaca atat taxiuri, cat si maxi-taxi. O cursa de aproximativ 15 km cu un taxi plin sau cu maxi-taxi va costa 25.000-30.000 de lei de persoana.
×
Subiecte în articol: schi telescaun