x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Schi pe partia contelui Dracula

Schi pe partia contelui Dracula

29 Noi 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA
La patru kilometri de Castelul Bran - principala atractie turistica a orasului - se afla partia de la Zanoaga.
MIRUNA MIHALCEA, EUGENIA MIHALCEA

Orasul Bran nu are inca statutul de statiune turistica. Cu toate acestea, turismul se dezvolta puternic, cu atat mai mult cu cat, in sezonul rece, partia de schi de la Zanoaga atrage o multime de impatimiti ai sporturilor de iarna.
Continuare

Click
ATRACTIE. Punctul forte al comunei Bran este castelul unde a trait Vlad Tepes
Situata la numai 4 kilometri de Castelul Bran, principala atractie turistica a orasului, se afla partia de la Zanoaga. Mai mult, in zona partiei sunt o gramada de locuri unde turistii pot sa se dea linistiti cu sania, fara pericolul de a se intersecta cu schiorii. De fapt, in Bran, pe timp de iarna, se poate spune ca e taramul amatorilor de sanie. Aproape ca fiecare vila are in spate un derdelus, mai mare sau mai mic. Uneori, nici nu e nevoie ca turistii sa se deplaseze pana la Zanoaga, pentru ca gasesc in Bran o multime de locuri taman bune pentru sanius. Asta convine de cele mai multe ori parintilor care vin in concediu pentru copii si care n-au la dispozitie autoturisme pentru a ajunge la Zanoaga si nici bani ca sa inchirieze sanii cu cai pentru transport, spune Gheorghe Hermeneanu, primarul orasului Bran.

PARTIE. Partia de la Zanoaga se afla la o inaltime de 1.150 de metri si are o lungime de 1.000 de metri. In ce priveste gradul de dificultate, partia ofera multiple variante de coborare, astfel ca aici pot schia atat turistii incepatori, amatorii, cat si schiorii experimentati carora le plac coborarile abrupte si virajele bruste. Cu toate ca se afla la 4 kilometri de oras, accesul este la-ndemana oricui, fie cu masina, fie cu sania trasa de cai, care se inchiriaza din Bran. In ce priveste accesul pe partie, acesta se realizeaza cu ajutorul teleschiului. Are o lungime de 700 de metri si a fost dat in folosinta anul trecut. Turistii care aleg partia de la Zanoaga vor avea o surpriza in privinta pretului teleschiului, deoarece costurile sunt la jumatatea celor practicate pe partiile din statiunile turistice de pe Valea Prahovei. E o metoda in plus de a incerca sa atragem cat mai multi turisti, avand in vedere ca orasul doreste sa obtina statutul de statiune turistica, afirma primarul orasului. Lucrarile pentru zapada artificiala sunt in curs de finalizare, astfel ca, in scurta vreme, si turistii care aleg Partia Zanoaga vor avea parte de zapada artificiala, deci de un sezon de schi prelungit, bineinteles, daca si conditiile meteo sunt favorabile. Mai mult, partia va beneficia si de iluminare nocturna. Unde mai pui ca locatia de la Zanoaga ofera un peisaj deosebit, salbatic, cu atat mai mult cu cat nu se afla in inima orasului. Atmosfera de vacanta, ce mai!

SNOWBOARD. Tot la Zanoaga se afla si spatii tocmai bune pentru amatorii de snowboard. Se pot evita astfel situatiile in care pe aceeasi partie se intersecteaza schiori, turisti cu placa si altii cu sania. Fiecare are suficient loc pentru a practica sportul de iarna preferat. Daca turistii n-au venit echipati corespunzator, nu-i nici o problema. Echipamentul necesar poate fi inchiriat de la centrele de inchirieri, unde preturile sunt accesibile, si acestea mai ieftine decat in restul statiunilor.

ACCES. Mai toate vilele si pensiunile care ofera locuri de cazare pun la dispozitia turistilor si sanii cu cai, atat pentru transportul la partie, cat si pentru cei de moda veche, care prefera o plimbare cu sania la obiectivele turistice din Bran. Asadar, transportul cu sania e inclus in pachetele turistice de sarbatori. Dar nu doar vilele si pensiunile pun la dispozitie sanii. Exista centre formate ad-hoc, pe strada, de obicei in apropierea principalelor obiective turistice din Bran, de unde turistii pot inchiria sanii. La botul calului!

PROIECTE. Unul din principalele proiecte pe care Primaria din Bran le are in desfasurare pentru a atrage cat mai multi turisti in zona este extinderea domeniului schiabil. Vrem ca turistii care aleg orasul Bran pentru petrecerea concediilor de iarna sa vina aici special pentru schi. Intentionam sa transformam Branul, la un moment dat, nu doar in statiune turistica, ci si in statiune de schi. La fel vor fi extinse zonele de la Zanoaga de practicare a schi fondului, precum si cele dedicate practicarii snowboarding-ului. Un alt proiect, aflat deocamdata in faza stadiului de fezabilitate, este dezvoltarea unei partii de schi la Magura Predelut.

CAZARE IN BRAN
Click
De doua, trei sau chiar patru margarete - echivalentul stelelor in regimul hotelier - pensiunile din Bran ofera turistilor atat modernitate, cat si o atmosfera rustica. Vila Alba, unde preturile ajung la 60 de euro pe zi, pentru o camera dubla, cu mic dejun, are 5 dormitoare, dar si un living pentru turisti cu semineu si fantana arteziana. Vila Santa Maria, care nu prea se inchiriaza decat la cereri speciale, apartine Mariei Stoian si a fost prima pensiune agroturistica de acest gen din Romania. Acum, camerele asteapta in fiecare vacanta nepoatele proprietarei. Pensiunea Popasul reginei, cu piscina si restaurant de 160 de locuri, are camere cu preturi intre 20 si 50 de euro. Si pensiunea Ama (foto) ofera turistilor camere de doua paturi, la numai 900.000 de lei pe noapte.

ACASA LA VLAD TEPES
Castelul Bran este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice, atat din zona, cat si din tara. Vin turisti straini si primul lucru intreaba cum se ajunge la Castel si cer date despre el, pliante si asa mai departe, povesteste un reprezentant la Centrului de Informare Turistica din Brasov. Castelul, construit in secolul al XIV-lea pe o stanca strajuita de dealuri, este cunoscut drept casa in care s-a nascut Vlad Tepes. Preturile pentru care se poate vizita castelul sunt rezonabile: un adult plateste 90.000 de lei, elevii, studentii si pensionarii nu platesc decat 40.000 de lei, iar prescolarii pana la varsta de 5 ani au acces gratuit. De asemenea, nu platesc nici veteranii de razboi, vaduvele de razboi, detinutii politic sau persoanele cu handicap. Turistii care vor sa faca fotografii in incinta castelului scot din buzunar o taxa suplimentara de 80.000 de lei, iar, daca vor sa filmeze interiorul, platesc o taxa de 170.000 de lei. Programul de vizitare a Castelului Bran este intre orele 9:00 si 17:00. La cererea turistilor, administratia pune la dispozitie ghizi care vorbesc mai multe limbi, astfel ca si strainii pot afla povestea Contelui Dracula, de la el de-acasa!

BRAN-MOECIU - INFO
LOCATIE. La doar 25 km de Brasov, pe DN 73, la intrarea in culoarul Rucar - Bran pe drumul comercial ce leaga Brasovul de Campulung inca din cele mai vechi timpuri, zona Bran cuprinde comunele: Bran cu satele Poarta, Simon, Predelut si Sohodol; Moeciu cu satele Moeciul de Jos si Moeciul de Sus, Cheia, Pestera; Fundata cu satele Fundalica, Drumul Carului si Siruca.

TRANSPORT. Cei care vin in Bran cu masina pot urma rutele: Bucuresti - Ploiesti - Azuga - Paraul Rece - Bran (190 km), Bucuresti - Pitesti - Campulung - Bran (235 km), din Brasov, pe DN 73, trecand prin comuna Cristian - Rasnov - Tohanul Nou - Bran (27 km) sau cu trenul pana in Gara Mare Brasov, de unde se poate lua troleibuzul 10 (cinci statii) sau taxiul pana la statia Gara Bartolomeu. De aici se pot lua autobuze Codrenu catre Bran, care au curse regulate la jumatate de ora.

TELESCHI. Turistii care aleg sa schieze pe partia de la Zanoaga, aflata la 4 kilometri de Castelul Bran, au la dispozitie un teleschi pentru a ajunge la punctul de plecare. Accesul catre partie se poate realiza fie cu autovehiculul personal, fie cu sanii trase de cai. Fiecare vila sau pensiune pune la dispozitia turistilor cazati sanii. Iar pentru grupurile organizate, hotelierii ofera si microbuze care sa ii transporte la partie. Preturile se stabilesc la mica-ntelegere.

SALVAMONT. Orasul Bran nu beneficiaza inca, in mod oficial, de statutul de statiune turistica si nici nu are un serviciu propriu de Salvamont. Asta nu inseamna ca partia nu e deservita, la nevoie, de echipe detasate de la Centrul de Salvamont din Brasov. Astfel, cei care se accidenteaza pe partia de la Zanoaga sau la sanius, in Bran, ori cei care se ratacesc prin imprejurimi au la dispozitie numarul general valabil 0-SALVAMONT. Dispeceratul de la Brasov preia apelurile telefonice si redirectioneaza apelul catre echipele din zona.

CONCURS
Jurnalul National va invita la un concurs de iarna. Din orice loc al tarii va aflati ne puteti trimite fotografii cu cel mai frumos moment din concediul dumneavoastra prin intermediul telefonului mobil sau al camerei digitale, la adresa de e-mail vacante@jurnalul.ro. Cele mai bune fotografii vor fi publicate.
×
Subiecte în articol: bran schi turistii partia zanoaga