x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Scoli carpite, second-hand

Scoli carpite, second-hand

03 Sep 2004   •   00:00

Elevii de la tara vor fi primiti si anul acesta tot cu WC-uri mizere. Majoritatea scolilor din Arges nu vor primi nici in toamna 2004 autorizatii sanitare de functionare.

ELLY CIRSTEA

Directorii institutiilor scolare au reusit sa carpeasca cat de cat salile de curs, cu toate ca mai sunt mai putin de doua saptamani pana la deschiderea oficiala a noului an scolar 2004-2005. La sate insa, cladirile vechi, cu pereti scorojiti, pupitre rupte si WC-urile din curte au fost machiate pe ici pe colo, cat sa miroasa putin a proaspat. Primariile nu au suficienti bani pentru alocarea unor fonduri suplimentare de reparatii si imbunatatiri. Cat despre apa curenta, nici nu se pune problema. Este un vis frumos pe care multi directori de la tara cred ca nu-l vor vedea implinit nici la pensionare. Este deja cunoscut ca toaletele de tara sunt amenajate undeva in curte si multe nu sunt nici macar vidanjate.

BUDEASA, FARA AUTORIZATIE SANITARA. In comuna Budeasa, situata la doar 10 kilometri de Pitesti, directorul Ilie Magherelu a recunoscut ca nu a existat an in care sa nu aiba probleme cu autorizatia sanitara. "Nici anul trecut nu am primit. Nu avem apa curenta si trebuie sa mai asteptam, ca de abia s-a bagat si in comuna." In localitate exista trei scoli pentru clasele I-VIII, o scoala I-IV si sase gradinite care functioneaza pe langa ele. Toate au aceeasi problema: lipsa apei si toaletele murdare si neigienizate. Intrebat de fondurile alocate anul acesta pentru reparatii, directorul ne-a spus ca s-au primit in jur de 30 de milioane pentru vopsea, maturi, becuri si cam atat.

MARACINENI. La Scoala nr. 1 din Maracineni, pe afara cladirea arata dezolant, cu bucati de tencuiala cazute si cu tocurile ferestrelor crapate. Inauntru insa parchetul fusese spalat, iar tavanele varuite. Directorul Gheorghe Carstea crede ca si toaletele moderne vor fi gata pana pe 10 septembrie.

Dr. Mioara Bucur, director executiv adjunct medicina preventiva la DSP Arges, ne-a confirmat ca peste 500 de institutii scolare din Arges nu au primit pana in prezent autorizatii sanitare de functionare. Cele mai grave probleme sunt la cele sase scoli din comuna Cocu, alte sase din comuna Cotmeana si inca patru din Cuca.

NAVETISTII. Pana la ora actuala, in Arges s-au inscris 8.500 de elevi in clasa intai, iar per total, in judet vor frecventa cursurile 116.000 de elevi. Cat priveste profesorii, acestia se feresc sa predea la scolile de la sate, din cauza pretului ridicat al navetei si al conditiilor grele de transport. "In prezent, in judet sunt neocupate 60 de catedre complete si 140 de catedre fractionate. In general, aceste posturi sunt in domeniul artei, al muzicii, al desenului si chiar al limbilor straine: de germana si latina. De obicei, posturile neocupate sunt cele de la tara, din extremitatile judetului", a precizat inspectorul scolar, Florin Tecau.

DE LA COMUNA LA ORAS

Anul trecut s-a facut mare tam-tam pe seama scolii Golesti din comuna Stefanesti. Din cauza numeroaselor probleme, cu cateva zile inainte de inceperea scolii, inspectorii de la DSP le-au suspendat activitatea. Anul acesta situatia s-a schimbat, poate si datorita faptului ca noul primar al localitatii este incadrat ca profesor de matematica. Sorin Barbulescu i-a promis colegului sau, directorului Gheorghe Udroiu ca-l va sprijini cu mai multe fonduri, pentru ca micutii sa nu mai aiba de suferit. Au apa curenta si frigider pentru lapte.

×