x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Segregarea nu reprezinta o solutie

Segregarea nu reprezinta o solutie

04 Oct 2004   •   00:00

Discriminarea copiilor cu probleme din Romania nu este sanctionata cu fermitate. Legile existente in domeniu sunt permisive, interpretarea unor reglementari avand un impact negativ asupra unor minoritati.

ELENA STAN

Din categoriile dezavantajate de copii fac parte mai ales cei infectati cu HIV-SIDA, copiii minoritatilor (in special rromii) si copiii cu handicap. Acestia intampina greutati in ceea ce priveste accesul in clase cu copiii sanatosi sau majoritari, in cazul in care ei apartin unei minoritati.

DISCRIMINARE. Un exemplu concludent il constituie cazul lui Daniel Gogor, elev in clasa a XI-a la Liceul Neagoe Basarab din Oltenita, din judetul Calarasi. Daniel a fost admis intr-o clasa cu profilul matematica-informatica, pe locurile speciale pentru rromi. Am fost lasat repetent din cauza ca apartin etniei rromilor, spune Daniel, care in urma cu doua saptamani a facut plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Daniel a avut parte de un tratament discriminatoriu, pentru ca, in momentul cand profesorul de matematica facea prezenta, adolescentul nu era niciodata strigat. Profesorul de matematica nu l-a scos niciodata la tabla, asa cum erau scosi ceilalti colegi. Argumentul profesorului era acela ca nu are valoarea intelectuala pentru liceul respectiv.

RECOMPENSA. Pe parcursul anului scolar 2003-2004, Daniel a fost lasat repetent la biologie de catre o profesoara care fusese mutata disciplinar la institutia respectiva. Motivul mutarii disciplinare a cadrului didactic respectiv a fost acela ca a stins tigara pe obrazul unui copil, dupa cum afirma Costel Bercus, director executiv al Fundatiei Romani CRISS. Sanctiunea faptei dascalitei a constat in transferul la Liceul Neagoe Basarab si avansarea in functia de director adjunct.

ABANDON. Colega lui Daniel Luminita Neagu a avut parte de acelasi tratament, fiind nevoita sa renunte la liceu din cauza aceluiasi profesor de matematica. In prezent, Daniel Gogor asteapta raspunsul la plangerea adresata CNCD, insa scoala a inceput de doua saptamani, iar el nu este inscris pe lista elevilor din clasa a XII-a. Daca va fi declarat promovat, va putea incepe scoala numai printr-un ordin al ministrului Educatiei.

SPERANTE

Cazuri de segregare au mai avut loc si la Ungheni (judetul Mures), Cehei (judetul Salaj) si in numeroase alte scoli. Campaniile Sa nu excludem nici un copil si Discriminarea ucide vise sunt coordonate de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului (FONPC) cu sprijinul Reprezentantei UNICEF si au ca tema majora discriminarea copiilor, cu accent pe discriminarea copiilor rromi. Parintii si copiii trebuie sa aiba rabdare si incredere ca ceva se schimba in bine pentru ei, ca aceste campanii sunt un pas inainte al romanilor, declara Costel Bercus.
×