x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sejururi pentru toti la poalele Muntelui Ucigas

Sejururi pentru toti la poalele Muntelui Ucigas

16 Dec 2004   •   00:00

Paduri de brad vesnic verzi, aer curat, un peisaj de neuitat si preturi la cazare pentru toate buzunarele, aceasta este oferta statiunii Lacul Rosu de Sarbatori.


FLORINA ZAINESCU

SPECTACULOS. Pe locul unde este acum Lacul Rosu se afla, acum aproape 200 de ani, o padure ai carei copaci strapung azi luciul apei
La confluenta dintre Moldova si Transilvania, dincolo de Cheile Bicazului, dar inainte de a trece muntii spre Gheorgheni, pe partea dreapta a soselei se intinde un luciu de apa unic - Lacul Rosu. Ceea ce face interesant acest lac nu e culoarea sa - deloc rosie cum ii spune numele - ci aspectul de-a dreptul spectaculos. Deoarece aici se afla acum aproape 200 de ani o padure, lacul se arata azi ca o padure scufundata - se mai vad inca trunchiurile vechilor brazi iesind din apa. Pe malul sau, la adapostul unor paduri seculare, cateva hoteluri, vile si o sumedenie de pensiuni isi asteapta oaspetii. Oficial, pentru Craciun si Revelion sunt puse la dispozitia turistilor numai vreo 300 de locuri de cazare. Dar sunt foarte multe pensiuni care functioneaza la negru, ne-a declarat proprietarul Hotelului Lacul Rosu.

PRETURI. Pentru cei care vor sa-si petreaca vacanta de iarna aici, hotelierii propun tarife atractive. Astfel, la Motelul Turist si in Vila Bradu - ambele de doua stele - o noapte de cazare in perioada Craciunului si a Revelionului costa 350.000 de lei de persoana. Dar pretul nu include masa sau cina festiva. Pentru un sejur de Sarbatori la Vila Raza Soarelui trebuie sa aveti pregatiti in buzunar 550.000 de lei, de persoana, pe zi. Cu precizarea ca oferta este valabila pentru minimum 5 nopti de cazare. Hotelul Lacul Rosu are tarife diferite pentru vacanta de Craciun si cea de Revelion. Astfel, incepand din 15 decembrie si pana in 29-30 decembrie, o noapte cazare intr-o camera cu doua paturi costa 800.000 de lei, adica 400.000 de lei de persoana. Iar in pret este inclus si micul dejun. Pentru Revelion, hotelul ofera un pachet special care include trei nopti de cazare, trei mese pe zi si cina festiva, totul contra sumei de 150 de euro de persoana. Din pacate, la Lacul Rosu mai sunt doar cateva locuri libere de Craciun. De Revelion, gradul de ocupare este de 100%.

SCHI. Inainte de a pleca in concediu la Lacul Rosu, interesati-va daca a nins. Pentru ca pe raza statiunii exista doua partii de schi - una pe versantul estic al Suhardului Mare, cu o lungime de circa 2.000 metri si o diferenta de nivel de 600 de metri, si o a doua denumita Partia Raza Soarelui, avand o lungime de 250 metri. Din pacate, nici una dintre cele doua partii nu are instalatie pe cablu, ne-a spus Dorina Bucur, de la Motelul Turist. Exista un proiect pentru construirea unui teleschi pe partia Suhard, mai ales ca aceasta corespunde cerintelor internationale in domeniu, a precizat si proprietarul Hotelului Lacul Rosu. In plus, excursiile pe schiuri sunt posibile aproape in toata regiunea. Cei care nu au chef sa urce partia cu echipamentul in spinare, dar si cei care nu stiu sa schieze se pot da cu saniuta. Sau pot face o plimbare cu sania trasa de cai. Din pacate, Lacul Rosu a fost ocolit de zapada in acest inceput de iarna. In aceste conditii, tot ce putem sa le oferim oaspetilor nostri este multa liniste, ne-a marturisit un pic dezamagit unul dintre hotelierii din statiune.

FILE DE POVESTE
In zona circula mai multe legende despre aparitia lacului. Una dintre acestea spune ca, demult, traia in Lazarea o fata foarte frumoasa, pe nume Estera. Odata, la un targ, Estera a intalnit un flacau voinic de care s-a indragostit. Dar cand sa se casatoreasca, flacaul a fost luat in armata. Intr-o duminica, pe cand era cu ulciorul la izvor, frumoasa fu vazuta de un talhar, care a rapit-o si a dus-o in Suhardul Mic. Disperata, Estera a cerut ajutor duhului muntelui. Duhul a ascultat si a ajutat-o sa iasa dintre stanci. Talharul s-a infuriat si a dat cu o bata in munte, care s-a pravalit ingropand totul si inchizand valea. Si apoi s-au adunat acolo apele muntilor, formand Lacul Rosu (Ucigasul). Intr-o alta legenda se spune ca pe pajistea dintre versantii muntilor - unde acum este lacul - a fost, cu multa vreme in urma, o stana. Intr-o zi, ciobanii au incercat sa se refugieze in munte, ca sa scape de-o furtuna. Dar Muntele Ucigas s-a daramat si i-a ingropat cu oi si caini cu tot. Apa lacului format pe acest loc a fost rosie de la sangele lor.

EXCURSII
Lacul Rosu ofera amatorilor de drumetii itinerarii deosebit de atragatoare. Un traseu circular ce porneste din centrul statiunii si trece pe la Balconul de Piatra (1.007 metri altitudine), Drumul lui Márton Ferenc, crescatoria de pastravi, debarcader, dupa care va conduce inapoi in centru. Este marcat cu o cruce rosie. Un alt traseu, accesibil tot anul, incepe tot din centrul statiunii. Triunghiul albastru va arata drumul spre Vila Bucur, Cabana Suhard, saua Suhard si varful Suhardul Mic.

INFO
Lacul Rosu (Ghilcos), lac de baraj natural, se afla la altitudinea de 980 m, in apropierea Cheilor Bicazului. Statiunea cu acelasi nume se afla la o distanta de circa 26 de kilometri de orasul Gheorgheni din judetul Harghita, pe DN 12 C. Lacul Rosu s-a format in anul 1837 printr-o alunecare de pamant. Lacul este in forma de L, adanc de 10 m (adancimea maxima este de 10,5 m), avand o suprafata de 12,7 ha si o circumferinta de 2.830 m. Temperatura medie anuala in zona lacului este de 8 grade Celsius. Media cea mai scazuta de temperatura este de -7/-4Ă°C, iar cea mai ridicata de 14-18Ă°C. Temperatura lacului in timpul verii poate atinge 22Ă°C, iar primavara - toamna, circa 6-10Ă°C. Iarna, lacul este acoperit de un strat de gheata gros de 60-70 cm.

ACCES. Daca veniti cu masina, puteti alege traseul Bacau - Piatra-Neamt - Bicaz - Lacul Rosu (115 km) sau Brasov - Miercurea-Ciuc - Gheorgheni - Lacul Rosu (178 km). Cei care nu au automobil pot veni cu trenul pana in Bicaz (dinspre Bucuresti, Bacau) sau pana in Gheorgheni (dinspre Bucuresti, Brasov, Targu-Mures, Timisoara).

TRASEE. Circuitul Lacului Rosu (durata 1 1/2 ora, marcaj - cruce rosie); Cheile Bicazului (durata 3-3 1/2 ore dus-intors, fara marcaj, pe DN 12C); Varful Suhardu Mic (durata 2-3 ore dus-intors, diferenta de nivel 370 m, marcaj - triunghi albastru).

SCHI. In raza statiunii Lacul Rosu se afla doua partii de schi, una dintre ele fiind amplasata pe versantul estic a Suhardului Mare, cu o lungime de 2.000 m, fara teleschi. Alta partie este Raza Soarelui, in spatele hotelului cu acelasi nume, avand o lungime de 250 m. Pentru schi fond, zona ideala se afla spre Trei Fantani, excursiile pe schiuri fiind posibile aproape in toata zona. Deocamdata la Lacul Rosu nu a nins, dar in general zona este acoperita de zapada pana in luna martie.

.

.

CAT COSTA CAZAREA IN STATIUNEA LACUL ROSU
HOTEL/PENSIUNE
STELE
PERIOADA
PRET
Motel Turist HH

pana in 20 decembrie

Craciun si Revelion

300.000 lei/ pensiune*

350.000 lei/ pensiune*

Vila Bradu HH

pana in 20 decembrie

Craciun si Revelion

300.000 lei/ pensiune*

350.000 lei/ pensiune*

Vila Raza Soarelui HH

22.12.-27.12.2004

3.01-10.01.2005

550.000 lei/zi/pers.***

Hotelul Lacul Rosu HHH

Craciun

Revelion

800.000 lei/zi/ camera

150 euro/persoana**

HH

Legenda: * pret/zi, ** pachet turistic, *** pensiune completa, **** mic dejun inclus

.

.

.

CONCURS
Jurnalul National va invita la un concurs de iarna. Din orice loc al tarii va aflati ne puteti trimite fotografii cu cel mai frumos moment din concediul dumneavoastra prin intermediul telefonului mobil sau al camerei digitale, la adresa de e-mail vacante@jurnalul.ro. Cele mai bune fotografii vor fi publicate.
×