|
|
Totusi, in privinta acestei retete, cercetatorii nu s-au pus de acord. Pe de-o parte sunt cei care sustin cu dovezi ca soarele este avantajos pentru sanatate, deoarece blocheaza procese tumorale. Iar pe de alta parte sunt cercetatorii care resping aceasta reteta, mai ales cand aud ca nu e nevoie de crema de protectie.
Daca prea mult soare poate cauza cancer de piele, prea putin soare poate fi cu mult mai rau, sustin iubitorii de soare.
Avantaje dovedite
Trei recente studii efectuate in Statele Unite vin sa dea apa la moara cercetatorilor care considera soarele un prieten. Potrivit acestor studii, soarele previne limfoamele si cancerul de prostata, plaman, piele, colon.
Citește pe Antena3.ro
Doctorul Michael Thun, epidemiolog in cadrul Societatii Americane de Lupta contra Cancerului, si alti cercetatori se tem ca o recomandare care nu tine seama de aceste elemente poate fi luata ca pretext pentru statul la plaja in nestire. De fapt, acest grup de cercetatori prefera ca noi sa ne luam necesarul de vitamina D din alimentatie, respectiv din somon, ton si alte specii de peste gras. Insa de partea cealalta a baricadei, dr. Giovannucci atrage atentia ca alimentatia nu asigura decat o mica parte din necesarul de vitamina D. Cat priveste suplimentele alimentare, nici acestea nu pot creste concentratia de vitamina D si nu uitati ca, in doze mari, pot avea chiar efecte secundare.
|
DEPRESIE. Lumina solara este un remediu eficient in cazul
persoanelor deprimate si chiar cu forme incipiente de
depresie. Psihologul Mirela Zivari le recomanda acestora
sa profite de zilele insorite
pentru a-si recapata pofta de viata fara medicamente antidepresive.
OSTEOPOROZA. Aceasta afectiune, caracterizata prin fragilizarea sistemului sos si predispozitie la fracturi, poate fi prevenita printr-un aport adecvat de vitamina D si calciu. Sursa principala de vitamina D este soarele, motiv pentru care, printre specialisti, ea este numita vitamina soarelui. La ultimul Congres International consacrat acestei afectiuni de la Roma, in martie 2005, s-a dovedit cu studii pe termen lung ca rezistenta osului depinde de aportul de vitamina D, deci si de expunerea inteligenta la soare. |
...si dusman
|
Cancer de piele
Pe termen lung, soarele provoaca imbatranirea prematura a pielii - riduri adanci, pete maronii, pistrui. Cele mai grave efecte cronice ale expunerii la soare sunt cancerele de piele, mai ales in cazul persoanelor cu piele alba. Unele forme de cancer pot aparea de la inceput pe piele, dar exista si cazuri cand apar leziuni precanceroase (keratoze), care evolueaza in adevarate cancere. Alte forme de cancer (spinocelulare) apar foarte frecvent la nivelul buzei inferioare, la cei care stau mult timp in soare. Melanomul malign apare cel mai frecvent pe leziuni preexistente. Acestea sunt alunite (nevi?? pigmentari), care, daca sunt traumatizate si expuse excesiv la soare, se transforma in cancer de piele, avertizeaza prof. dr. Calin Giurcaneanu. Pe langa piele, soarele este si dusmanul ochilor. Daca nu purtam ochelari de soare corespunzatori, putem suferi pe termen scurt inflamatii ale ochilor (conjunctivite, uveite). In timp, ultravioletele solare pot inlesni aparitia cataractei.
SFATUL MEDICULUI
|
Profesor doctor Calin Giurcaneanu ne sfatuieste sa profitam de razele benefice ale soarelui in timpul diminetii si serii. Pana in ora 10:00 si dupa ora 17:00, puterea razelor ultraviolete este scazuta. In schimb, trebuie sa ocolim plaja in jurul pranzului.
|
|
COPII. Studii realizate in Danemarca au aratat ca acei copii care au suferit peste cinci arsuri solare pana la varsta de 15 ani au avut un risc major de melanom malign in comparatie cu copiii care nu s-au expus excesiv la soare. De retinut ca micutii se inrosesc mult mai rapid decat adultii.
GRAVIDE. Pielea femeilor insarcinate este mai sensibila la soare. Ele sunt mai predispuse la aparitia petelor maronii pe fata sau decolteu. De aceea, este important sa se protejeze cu vestimentatie si creme cu ecran total. Dupa 32 de saptamani de sarcina, expunerea la soare este contraindicata. BATRANI. Fotoimbatranirea pielii se produce din cauza actiunii ultravioletelor in cantitate mica, dar pe termen indelungat. Cele mai sensibile zone sunt fata, gatul si mainile. Efectele imbatranirii apar mai ales la persoanele cu pielea alba. PROTECTIE. Cremele fotoprotectoare sunt foarte benefice. Fie ca mergeti la mare, fie ca iesiti in oras dupa-amiaza, dermatologii va sfatuiesc sa aplicati creme cu factor de protectie. Unele au rolul de a reflecta radiatiile UV, iar altele absorb UV. Cele mai eficiente sunt substantele care produc reflectia UV. Este vorba despre creme pe baza de metale - zinc si titanium -, care resping toate razele. |