x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sondaj - Jumatate dintre tineri nu lucreaza

Sondaj - Jumatate dintre tineri nu lucreaza

07 Oct 2004   •   00:00

SCOALA

Mai optimisti decat in 2002, tinerii nu prea isi gasesc de lucru, sunt nemultumiti de situatia politica actuala a tarii si vor sa plece din Romania. Tinerii sunt mai optimisti si mai multumiti de viata pe care o duc in prezent fata de anul 2002. Cu toate acestea, ei nu privesc cu ochi buni situatia politica actuala a tarii noastre, iar un procent de 51% vor sa paraseasca Romania, arata sondajul Situatia tineretului si asteptarile sale, realizat in septembrie 2004.
EUGENIA MIHALCEA

Comparativ cu anul 2002 se constata o crestere a optimismului tinerilor, dar si a multumirii acestora, arata sondajul comandat de Autoritatea Nationala pentru Tineret si realizat de Metro Media Transilvania. Fata de 2002 a crescut ponderea celor multumiti de felul in care traiesc cu opt puncte procentuale (in 2002, 42% dintre subiecti se declarau multumiti de felul in care traiau, 50% dintre respondenti se declara multumiti in 2004). De asemenea, a crescut ponderea celor care apreciaza ca viata, in prezent, este mai buna comparativ cu cea de acum un an. Iar in ceea ce priveste asteptarile la traiul din anul urmator se inregistreaza o evolutie pozitiva (in 2004, 45% cred ca peste un an vor trai mai bine fata de 37% in 2002).

BANII. Fata de acum doi ani a crescut si ponderea celor care apreciaza ca isi permit si unele cheltuieli mai deosebite, dar cu eforturi (de la 17% in 2002 la 22% in 2004). In schimb, proportia celor care considera ca veniturile le ajung numai pentru strictul necesar sau pentru un trai decent fara cheltuieli mai scumpe, desi a scazut usor fata de 2002, a ramas totusi ridicata, respectiv 28% spun ca le ajung pentru un trai decent.

Iar cand vine vorba de bani, principalele probleme mentionate sunt saracia, in prezent, resimtita de 7% dintre tineri si conditiile de locuit (6% dintre tineri sunt afectati de lipsa unei locuinte).

SERVICIU. Tinerii de azi considera munca un lucru necesar pentru a-si castiga existenta (73%), dar mai putin un mijloc prin care isi pot implini visele (31%). Cand vine vorba de conditiile unui loc de munca ideal, tinerii opteaza pentru un castig bun in conditiile sigurantei locului de munca si realizarii profesionale. Fata de 2002, in prezent a scazut ponderea nemultumitilor fata de locul de munca. In 2002, nemultumirile tinerilor erau legate in principal de sansele de promovare, de posibilitatile de afirmare (42%) si libertatea de a lua decizii (42%). Pentru a reusi in viata un tanar crede ca are nevoie de: o familie instarita, o calificare cat mai inalta, cunoasterea unor oameni bine situati, norocul, sansa. Cat priveste scoala, 44% dintre tinerii intervievati in acest an afirma ca scoala raspunde nevoilor pietei muncii intr-o oarecare masura si doar 21% considera ca scoala raspunde in mare masura cerintelor pietei muncii.

PERSPECTIVE. In 2004, 39% dintre tineri desfasoara o activitate care le aduce bani. Se pastreaza aproximativ la fel ponderea celor care muncesc cu carte de munca (20%) si se inregistreaza o usoara crestere a celor care muncesc cu conventie civila (4% in 2004 fata de 2% in 2002). Avand in vedere ca multi dintre tineri nu lucreaza (aproximativ 60%), principala sursa de venit o constituie familia, parintii.

Iar daca in tara nu-si gasesc de lucru, 51% dintre subiectii chestionati au declarat ca vor sa plece din tara. Dintre acestia, 27% declara ca doresc sa plece temporar din tara si 18% spun ca doresc sa plece definitiv.

FAMILIA SI PRIETENII

Relatiile care se stabilesc cu familia, parintii sunt fie de schimb, fie de ajutor reciproc. Astfel, in prezent 82% dintre tineri apreciaza relatiile cu parintii ca bune si foarte bune, fata de 79% dintre tinerii care credeau acelasi lucru in 2002. De asemenea, tinerii se asteapta ca familia sa le ofere atat suport psihologic: intelegere, sfaturi, iubire, cat si ajutor material, financiar. In afara de parinti si scoala, prietenii sunt considerati, in continuare, cei care i-ar putea ajuta pe tineri sa faca fata cerintelor vietii. In ceea ce priveste discutiile de la nivelul grupului, pe primul loc se afla dezbaterea unor fapte diverse din societate. Conform sondajului, tinerii vorbesc mai putin despre sexul opus (de la 38% in 2002 la 29% in 2004) si despre relatiile din cadrul grupului (28% in 2002, 23% in 2004).

COPIII SI VALORILE

Care sunt insusirile pe care ai vrea in mod special sa le cultivi copiilor tai? a fost una dintre intrebarile sondajului. Tinerii au raspuns ca in primul rand le-ar cultiva copiilor lor bunele maniere (56%), toleranta si respectul pentru altii (37%), simtul responsabilitatii (37%), credinta religioasa (25%) si placerea de a munci (24%). Fata de 2002 a crescut toleranta, in sensul in care tinerii au declarat ca sunt de acord cu libertatea oamenilor de a-si urma credintele religioase asa cum doresc, oricare ar fi acestea, de a adopta comportamentul si tinuta dorite. O toleranta scazuta se manifesta totusi fata de cei care au comportamente homosexuale, doar 37% dintre tineri fiind de acord cu afirmatia ca: in societatea noastra ar trebui sa existe toleranta fata de cei care au comportamente homosexuale.

GRAFICE

  • Pleci din localitate?

  • Daca da, unde?

  • Cat de multumit esti de viata ta?
  • ×
    Subiecte în articol: tinerii tineri