x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Sondaje fara frontiere / Fericire mare in estul Europei

Sondaje fara frontiere / Fericire mare in estul Europei

27 Apr 2007   •   00:00
Sondaje fara frontiere / Fericire mare in estul Europei

In ultimii ani, ONG-urile de la noi si de aiurea fac mari eforturi sa isi convinga finantatorii ca n-au aruncat cu banii pe fereastra. Nici institutiile publice nu se lasa mai prejos. De pilda, un sondaj efectuat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) indica faptul ca in Europa de Est s-a revarsat cornul abundentei. Potrivit publicatiei "Der Spiegel" citata de Rompres, "est-europenii sunt mai fericiti si mai sanatosi decat sub regimurile comuniste, ca efect al unei diete mai sanatoase, al consumului mai redus de tigari si alcool, precum si al succesului economic".

LONGEVITATE. Slovacia, Polonia, Cehia dar si alte tari din fostul lagar comunist, sunt date drept exemple pozitive la capitolul cresterea calitatii vietii. Astfel, in Slovacia speranta de viata a crescut la putin peste 70 de ani pentru barbati si la 77,9 ani pentru femei, iar in Polonia barbatii traiesc pana la 71 de ani, in vreme ce femeile depasesc de cele mai multe ori varsta de 79 de ani. Una dintre explicatii ar fi, potrivit autorilor statisticii in cauza, reducerea numarului de fumatori (in Polonia, de la 15 milioane in anii a80, la "doar" 8 milioane in prezent). Cat despre cehi, 81% dintre ei se declara multumiti de viata pe care o duc, sustinand sus si tare ca au adoptat o dieta mai sanatoasa, fara grasimi si alte produse nerecomandate mai ales in industria modei.

Ceva mai "modesti", slovacii recunosc totusi faptul ca imbolnavirile de cancer si maladiile cardiovasculare fac din ce in ce mai multe victime in tara natala. Sondajul trece cu vederea numarul din ce in ce mai mare de tineri cehi, polonezi si slovaci ce isi cauta norocul pe alte meleaguri. De fericire probabil. Din motive lesne de inteles, autorii materialului cu pricina au evitat cu multa eleganta sa puna aceleasi intrebari romanilor sau bulgarilor.

×