x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Statul face concurenta “particularelor“

Statul face concurenta “particularelor“

18 Iun 2004   •   00:00

SCOALA

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a stabilit cifrele de scolarizare in invatamantul superior. Numarul de locurilor de la bugetul de stat sunt la fel, dar cele cu taxa sunt mai multe.
catalin pruteanu

La nivelul intregii tari sunt 59.955 de locuri fara taxa pentru institutiile de invatamant superior de stat. In acelasi timp, universitatile de stat pot admite cu taxa alti 74.000 de studenti, un numar considerabil mai mare decat cel al locurilor subventionate. Numarul de locuri fara taxa, adica platite din buzunarul contribuabilului, a ramas acelasi, in vreme ce locurile “la stat“, dar pe care viitorii studenti vor trebui sa le plateasca, a crescut in acest an. Comparativ cu situatia locurilor la universitatile de stat, la “particulare“, cifrele de scolarizare sunt mai mici, in total existand circa 50.000 de locuri, evident cu plata. Prin urmare, desi, potrivit Constitutiei, invatamantul de stat este gratuit, Ministerul Educatiei are mai multe locuri cu plata decat cel particular. De exemplu, la Academia de Studii Economice din Bucuresti exista nu mai putin de 4.500 de locuri cu taxa pentru masterat, fata de numai 300 fara taxa.

Mai multi studenti decat absolventi

Cifrele de scolarizare ale universitatilor particulare si de stat din acest an depasesc numarul total de absolventi de liceu din intreaga tara. Astfel, in vreme ce pentru invatamantul de stat exista aproape 134.000 de locuri, iar pentru cel particular – 50.000, numarul absolventilor este de aproximativ 170.000 de liceeni, ceea ce inseamna ca oferta depaseste cu mult cererea. Cu alte cuvinte, singura problema ramane cea a banilor.

O singura facultate gratuita

Potrivit ordinului ministrului Educatiei privind criteriile de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantului superior pentru anul universitar 2004-2005, absolventii de liceu au dreptul sa faca doar o singura specializare la care statul suporta integral costurile scolarizarii. Daca prima specializare a fost facuta la o facultate de stat, pe locurile subventionate, o eventuala a doua specializare va trebui platita. De asemenea, este posibila si situatia in care a fost absolvita o facultate de stat pe un loc cu taxa. A doua specializare la o facultate de stat este gratuita, dar numai daca sunt indeplinite cerintele prevazute in procedura de admitere pentru facultatea respectiva. Potrivit articolului 3 din ordinul ministrului, “Candidatul admis la mai multe specializari pe locurile fara taxa este obligat sa opteze pentru specializarea la care doreste sa fie finantat de la bugetul de stat, la o singura institutie de invatamant superior“. Prin urmare, daca va inscrieti la mai multe facultati de stat si reusiti la cel putin doua din aceste institutii de invatamant pe locuri subventionate de la bugetul statului, nu puteti sa faceti decat o specializare gratuit, pe cealalta trebuind sa o platiti sau, in cel mai rau caz, sa renuntati la ea.

Acte necesare

Conform aceluiasi ordin al ministrului Educatiei, pentru inscrierea la examenul de admitere, candidatii vor trebui sa completeze o cerere de inscriere la care sa anexeze fotografii tip buletin de identitate si urmatoarele acte: diploma de Bacalaureat sau o diploma echivalenta cu aceasta, copie legalizata dupa certificatul de nastere, o adeverinta medicala care sa ateste ca sunt apti pentru invatamantul superior, o adeverinta din care sa rezulte calitatea de student pentru cei care urmeaza deja cursurile unei universitati, diploma de licenta sau diploma echivalenta cu aceasta, precum si diploma de absolvire, in original sau copie legalizata, pentru cei care doresc sa urmeze o a doua specializare. Pe langa acestea, universitatile pot stabili, prin regulamentul propriu, si alte acte necesare pentru inscriere. Ultima zi de scoala Astazi este ultima zi de scoala pentru cei 3.200.000 de elevi care nu au intrat in febra examenelor. Absolventii de gimnaziu au sustinut ieri ultima proba a testelor nationale, respectiv cea la alegere intre Istoria romanilor si Geografia Romaniei, iar maine vor afla rezultatele, care se afiseaza pana la ora 12:00. Nici liceenii nu au scapat de emotii. Luni incepe examenul national de Bacalaureat cu proba orala la limba si literatura romana.

Daca proba la matematica din cadrul testelor nationale a dat putina bataie de cap elevilor, ultima proba, cea la alegere dintre istorie si geografie, nu a ridicat probleme majore. Unul dintre subiectele mari la geografie cerea, pentru opt puncte, compararea reliefului Grupei Parang cu relieful Grupei Centrale a Carpatilor Orientali, iar la celalalt, pentru o caracterizare corecta a unei unitati de relief la alegere dintre Campia de Vest si Grupa Sudica a Carpatilor Orientali, elevii vor primi 16 puncte. Orientarea pe harta Romaniei si indicarea anumitor repere, conform mai multor cerinte, a fost notata cu 20 de puncte. (Eugenia Mihalcea)

ISTORIE

La istorie se pare ca subiectele au fost simple. Subiectul mare, notat cu 16 puncte, necesita prezentarea formarii si consolidarii statului roman modern in perioada 1856-1866. Alte doua subiecte faceau referire la razboaiele daco-romane si la luptele antiotomane. Una dintre cerinte solicita elevilor sa-l numeasca pe imparatul roman care a declansat in 101 razboiul impotriva dacilor, iar alta sa specifice statul medieval in care a domnit Stefan cel Mare. In Bucuresti, 53% dintre elevi au ales sa sustina a treia proba a examenului de testare nationala la geografie, restul optand pentru istorie.
×
Subiecte în articol: stat taxa locuri