x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Strainii gasesc greu vacante in Romania

Strainii gasesc greu vacante in Romania

16 Iul 2004   •   00:00

TURISM

Turistii straini, care doresc sa calatoreasca in Romania, au dificultati in a-si alege excursiile cu toate serviciile incluse spre tara noastra. Pe cele mai populare site-uri turistice franceze sau germane, ofertele de vacanta cu destinatia Romania lipsesc sau sunt greu de descoperit, in timp ce Bulgaria apare la ofertele promotionale.
IOHANNA ONACA

Strainii care doresc sa petreaca un sejur in Romania trebuie sa isi dedice ceva timp cautarii de oferte turistice catre plaiurile noastre mioritice. Pe site-urile turistice consacrate din Franta, de exemplu, vacantele "la cheie" (cu transportul si toate serviciile incluse) catre Romania sunt adevarate raritati. Turistii indragostiti de Litoral sau de muntii romanesti trebuie sa caute oferte direct pe paginile web ale birourilor turistice romanesti din statele respective sau pe site-urile marilor tour-operatori.

FRANTA. Turistul francez are ceva de munca pana sa gaseasca o vacanta in Romania cu toate serviciile intr-un singur pachet. Pe site-ul www.partirpascher.fr, care ofera vacante "la cheie", Romania nu este inclusa. In schimb, Bulgaria se afla printre destinatiile ieftine, cu sejururi de o saptamana ce pornesc de la 350 de euro si ajung la 590 de euro. Pretul include cazare la hotel de trei stele, demipensiune, transportul cu avionul si transferul catre hotel. Un alt site francez, cautat si promovat in Franta, care ofera vacante complete este si http://espot.promovacances.com. Romania lipseste din oferta acestuia, insa turistul gaseste sejururi si circuite in Bulgaria, Croatia, Ucraina, Letonia sau Lituania. Un circuit "la cheie" in Romania gasim pe adresa www.fr.lastminute.com, pretul unui sejur cu sapte nopti de cazare si pensiune completa ridicandu-se la 882 de euro. Pentru acesti bani, turistul este plimbat prin Bucuresti, Curtea de Arges, Sighisoara, manastirile din Bucovina, Piatra-Neamt si Brasov.

GERMANIA. Nemtii care vor sa petreaca o saptamana in tara noastra si nu vor sa se deplaseze direct la agentiile de turism pot cauta oferte pe site-ul tour-operatorului TUI, www.tui.de. Romania figureaza pe lista de destinatii "cu soare garantat", cu oferte in statiunile Neptun, Eforie Nord si Mamaia. Pentru o saptamana pe Litoralul romanesc, la un hotel de patru stele din Eforie Nord sau Mamaia, un cuplu va plati intre 1.150 de euro (cazare si mic dejun) si 1.400 de euro (cazare cu demipensiune) in prima jumatate a lunii august.

La categoria de oferte promotionale la mare, care apare pe pagina de start a site-ului, Romania nu este inclusa. Pe lista celor mai avantajoase vacante la malul marii figureaza Bulgaria, Grecia, Spania, Turcia sau Tunisia. Pretul unui sejur de sapte zile pentru doua persoane in Bulgaria, la un hotel de trei stele, cu demipensiune poate ajunge la 1.100 de euro in luna august. Un cuplu care doreste sa petreaca o saptamana in

Bulgaria, la un hotel de cinci stele, cu toate serviciile incluse, va plati in jur de 1.800 de euro, tariful incluzand si transportul cu avionul. Bulgaria este una dintre destinatiile acestei veri, promovata intens si pe alt site nemtesc, unde Romania apare in lista de oferte "last minute", dand cautare Croatia-Bulgaria. Pe www.reise.de prima oferta este o excursie de sapte zile in Bulgaria, la pretul de 459 de euro, la hotel de patru stele. Exista totusi si site-uri germane unde Romania este promovata, cum ar fi www.expedia.de sau www.opodo.de. Pe aceste adrese tara noastra nu este inclusa direct in lista destinatiilor, dar apare daca utilizatorul alege zona Croatia-Bulgaria. Aici oferta este mai bogata, cuprinzand hoteluri de trei si patru stele din aproape toate statiunile de pe Litoralul romanesc. Un sejur de o saptamana la trei stele costa intre 370 si 580 de euro de persoana, in functie de statiunea aleasa si de serviciile oferite.

PRIVAT. Ofertele care apar pe site-urile turistice europene apartin tour-operatorilor care vand diverse destinatii. Decizia de a posta ofertele turistice romanesti depinde de acestia si de contractele incheiate cu asociatiile turistice romanesti. Mai exista, de asemenea, site-uri create ca urmare a unor initiative private, care prezinta informatii turistice despre Romania (de exemplu, www.bikeromania.de, www.hdd.dds.nl - Paspoort Roemenie).

PROMOVARE

Bugetul Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) alocat promovarii turistice a Romaniei este de 132,5 miliarde de lei. Imaginea, ofertele si potentialul turistic al tarii noastre sunt promovate prin birourile de informatii ale Romaniei in diverse state. Astfel de birouri se afla in Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Israel, Italia, Republica Moldova, Rusia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia si SUA. Turistii pot intra pe site-urile acestor birouri sau se pot adresa direct reprezentantilor pentru a obtine informatii despre Romania si despre ofertele de vacante existente in tara noastra. Potrivit ANT, Romania este promovata prin participarea la targuri internationale, organizarea unor circuite de prezentare a tarii noastre pentru tour-operatori si jurnalisti straini, campanii publicitare, materiale de promovare, realizarea de filme turistice si fotoreportaje. Alte activitati prin care este promovat turismul romanesc includ aparitia de ghiduri turistice, actiuni ale reprezentantelor diplomatice ale Romaniei sau ale diferitilor investitori sau asociatii. Activitatile de promovare a Romaniei se desfasoara si in statele unde nu exista birouri turistice romanesti. Un exemplu in acest sens este organizarea unor saptamani gastronomice romanesti in Slovacia.
×
Subiecte în articol: romania bulgaria stele turistice