INTEGRARE
Forul legislativ la care multi europeni isi gasesc dreptatea ce le-a fost refuzata in propria tara risca sa nu mai faca fata plangerilor si dosarelor.
IRINA CRISTEA
Potrivit unei analize a Agentiei France Presse, juristii de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului sunt sufocati, pur si simplu, de numarul tot mai mare al solicitarilor. In fiecare luna, Curtea se ocupa, in medie, de 1.000 de cazuri, timp in care alte circa 2.500 de dosare intra in atentia juristilor sai. Pentru a evita blocarea, pur si simplu, a institutiei, acestia au propus un proiect de reforma a institutiei, care sa faca mai operativ sistemul de filtrare a cererilor.
39.000 DE DOSARE. Numai anul trecut, forul de la Strasbourg, unde si-au gasit dreptatea si foarte multi romani, a primit 39.000 de dosare, adica dublu si inca ceva in plus fata de anul 1998, cand s-au pus bazele functionarii sale actuale. Practic, din acel an, toti cetatenii unui stat care a semnat Conventia europeana a drepturilor omului au primit dreptul de a sesiza Curtea asupra nedreptatilor pe care le-au suferit in tara. Este vorba, in speta, despre situatii in care statul le-a incalcat drepturile, iar instantele nationale nu le-au dat castig de cauza.
CAZURI CIUDATE. La Strasbourg ajung insa si cazuri care nu au nici o legatura cu mandatul curtii. De exemplu, printre reclamantii care doreau un proces la Curtea Europeana s-au numarat si doi insuratei care se plangeau ca nu pot dormi din cauza mieunatului insuportabil al matei vecinilor. Alte probleme apar pentru ca multi solicitanti iau Curtea drept o instanta umanitara, careia ii adreseaza apeluri la clementa.
Citește pe Antena3.ro