x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Suprasolicitare la Curtea Europeana

Suprasolicitare la Curtea Europeana

28 Mai 2004   •   00:00

INTEGRARE

Forul legislativ la care multi europeni isi gasesc dreptatea ce le-a fost refuzata in propria tara risca sa nu mai faca fata plangerilor si dosarelor.
IRINA CRISTEA

Potrivit unei analize a Agentiei France Presse, juristii de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului sunt sufocati, pur si simplu, de numarul tot mai mare al solicitarilor. In fiecare luna, Curtea se ocupa, in medie, de 1.000 de cazuri, timp in care alte circa 2.500 de dosare intra in atentia juristilor sai. Pentru a evita blocarea, pur si simplu, a institutiei, acestia au propus un proiect de reforma a institutiei, care sa faca mai operativ sistemul de filtrare a cererilor.

39.000 DE DOSARE. Numai anul trecut, forul de la Strasbourg, unde si-au gasit dreptatea si foarte multi romani, a primit 39.000 de dosare, adica dublu si inca ceva in plus fata de anul 1998, cand s-au pus bazele functionarii sale actuale. Practic, din acel an, toti cetatenii unui stat care a semnat Conventia europeana a drepturilor omului au primit dreptul de a sesiza Curtea asupra nedreptatilor pe care le-au suferit in tara. Este vorba, in speta, despre situatii in care statul le-a incalcat drepturile, iar instantele nationale nu le-au dat castig de cauza.

CAZURI CIUDATE. La Strasbourg ajung insa si cazuri care nu au nici o legatura cu mandatul curtii. De exemplu, printre reclamantii care doreau un proces la Curtea Europeana s-au numarat si doi insuratei care se plangeau ca nu pot dormi din cauza mieunatului insuportabil al matei vecinilor. Alte probleme apar pentru ca multi solicitanti iau Curtea drept o instanta umanitara, careia ii adreseaza apeluri la clementa.

REFORMA. Prin urmare, pentru a simplifica procedurile, s-a luat decizia de a grabi procedurile in ce priveste cazurile cele mai frecvente, adica cele care reprezinta 65% din dosarele primite. Procedurile juridice sunt deja foarte clare in astfel de cazuri, ceea ce le va permite magistratilor europeni sa le rezolve mai repede. "In acest fel ne vom putea concentra asupra dosarelor care ating fondul problematicii drepturilor omului, care vor putea duce la progrese in respectarea acestor drepturi in intreaga Europa", crede presedintele Curtii Europene, Luzius Wildhaber.

Aproape 30 de cazuri contra Romaniei in 2003

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a luat fiinta in 1959, la initiativa statelor membre ale Consiliului Europei. Forul urma sa vegheze ca tarile semnatare ale Conventiei Drepturilor Omului, din 1950, sa isi respecte angajamentele luate. In urma restructurarii din 1998, dosarele sunt analizate de grupuri de sapte judecatori absolut independenti sau, in cazuri exceptionale, de un for constituit din 17 judecatori. Tara reclamata este obligata sa respecte decizia luata de Curte si sa ia masurile impuse de magistratii sai. In caz contrar, risca sa aiba de-a face cu Consiliul Europei. Anul trecut, din 703 dosare solutionate la Strasbourg, 28 de cazuri au fost impotriva statului roman.
×
Subiecte în articol: curtea cazuri