x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Tinerii nu stiu unde se duc banii

Tinerii nu stiu unde se duc banii

22 Oct 2004   •   00:00

Foarte putini tineri stiu care sunt costurile pentru educatie sau ce presupune cariera pe care si-au ales-o. Ei au foarte putine cunostinte despre bugetul familiei. Cu ajutorul programului Proiectul tau: viitorul vor invata sa economiseasca.

EUGENIA MIHALCEA

NEPASARE. Tinerii n-au grija banului din buzunar. Daca au 2.000 de lei, ei isi cumpara o gumita
Proiectul tau: viitorul este adresat elevilor si studentilor cu varste cuprinse intre 10 si 22 de ani participanti la cursuri, seminarii, proiecte scolare si alte activitati educationale, prin care isi vor dezvolta abilitati specifice domeniului financiar, dar si cunostintele economice si antreprenoriale. Tinerii vor invata sa-si construiasca si sa-si planifice viata si viitorul prin dezvoltarea capacitatii de a intelege propriul sistem de valori, optiunile profesionale, dar si conceptele esentiale care stau la baza economiei, finantelor si afacerilor, precum si costurile educatiei.

Programul, realizat de Junior Achievement Romania prevede si folosirea la orele de curs a articolelor din presa de business ca modalitate de conectare a orelor de economie cu mediul economic actual.

Peste 1.000 de elevi si profesori vor avea acces la aceste metode de predare care le vor permite sa inteleaga concepte precum optiuni de cariera, gestionarea banilor, vor dobandi abilitati sporite de adaptare la economia de piata.

INFORMATII ECONOMICE

Conform unui studiu realizat de JAR, studentii s-au aratat interesati de orele interactive de economie, mai ales dupa ce si-au dat seama ce important este sa ai un minim de cunostinte de busines. 92% dintre tineri au fost activi in timpul prezentarilor la ore, iar 96% dintre studentii chestionati au declarat ca banii, bugetul, economia de piata, antreprenoriatul sunt concepte de mare interes pentru ei. Si profesorii care au asistat la ore, dar si cei care au predat au spus ca studentii au fost mai prinsi ca niciodata cand li s-a predat despre valoarea banului.

STUDENTII VOR IN STRAINATATE

74% dintre studentii intervievati au declarat ca vor sa plece peste hotare pentru a studia sau pentru a lucra dupa ce termina facultatea, daca este posibil. Cat despre intoarcerea in Romania, 82% dintre cei chestionati au raspuns ca s-ar intoarce acasa daca situatia economica ar fi alta. 94% dintre profesori, in schimb, au spus ca nu au abordat aceasta tema cu tinerii, care in proportie de 79% nu reusesc sa se angajeze pe o pozitie buna. Studentii acuza lipsa unor informatii in scoala legate atat de gestionarea bugetului personal, cat si de cel al familie.

×