x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Tractoarele de colectie aduc venituri in euro

Tractoarele de colectie aduc venituri in euro

09 Noi 2004   •   00:00

V-au ramas mostenire de la bunici si, desi inca functioneaza, nu le mai folositi la muncile campului. Zac uitate in sura si, de cate ori va impiedicati de ele, le promiteti solemn ca le dati la fier vechi. O mare greseala, pentru ca tractoarele, batozele si utilajele agricole de epoca pot fi vandute pe bani buni in tara sau in strainatate.

VALOARE. Un astfel de utilaj costa 5.000 de euro in tara si 50.000 de euro in afara
LOCAL. La noi, principalul client este Muzeul National al Agriculturii din Slobozia, judetul Ialomita. Pentru un tractor din 1939-1940, in stare buna de functionare, oferim cam 5.000 de euro. Un locomobil M.A.V. (Ă«vaporĂ») valoreaza 100 milioane de lei, iar o batoza M.A.V. 80 milioane de lei, a declarat Adrian Stroe, muzeograf. Primim numeroase oferte din intreaga tara. Pentru a fi considerate serioase, acestea trebuie sa fie scrise, sa cuprinda caracteristicile tehnice ale utilajului si pretul dorit. De asemenea trebuie insotite de cateva fotografii ale tractorului. Daca ne intereseaza - nu avem deja unul asemanator in colectie - mergem la om in ograda sa-l vedem si sa-l analizam din punct de vedere tehnic. Mai apoi hotaram daca il luam si stabilim pretul de achizitie, a explicat Stroe.

INSTRAINARE. Dar in urma anunturilor postate pe Internet sau in presa scrisa sau prin intermediari va puteti gasi clienti si in strainatate. Iar colectionarii din Europa sau din America sunt gata sa plateasca un pret de 10 ori mai mare decat cel oferit de Muzeul National al Agriculturii. Totusi, pentru a scoate un utilaj agricol vechi din tara aveti nevoie de un certificat de export. Eliberat de muzeul ialomitean. Noi suntem singura institutie din tara abilitata sa elibereze acest act. Daca piesa ce se vrea vanduta in afara exista deja in patrimoniul nostru, percepem o taxa de expertiza de 2.000.000 de lei si eliberam certificatul, a declarat Adrian Stroe. Daca insa consideram ca utilajul s-ar potrivi in colectia noastra, il declaram piesa de patrimoniu si nu permitem exportul. Intr-un fel, il constrangem pe proprietar sa ni-l vanda noua, a adaugat Stroe. (Florina Zainescu)

×