x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Traian Băsescu, la judecata CNSAS - PC depune dovezi contra preşedintelui suspendat

Traian Băsescu, la judecata CNSAS - PC depune dovezi contra preşedintelui suspendat

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    26 Apr 2007   •   00:00
Traian Băsescu, la judecata CNSAS - PC depune dovezi contra preşedintelui suspendat

Deputatul PC Sergiu Andon a depus ieri la CNSAS documente despre care spune că dovedesc colaborarea preşedintelui suspendat Traian Băsescu cu Securitatea. Reprezentanţi ai partidelor parlamentare, cu excepţia PD, apreciază utilitatea demersului PC.

După depunerea dovezilor la CNSAS, deputatul PC Sergiu Andon a declarat că documentele, atat in formă tipărită, cat şi in format audio- video, au fost primite cu interes de către membrii Colegiului. Totodată, Andon a spus că a primit promisiuni de la membrii CNSAS că vor discuta acest caz in şedinţa care va avea loc joia viitoare. "Cum ştiţi, procedurile CNSAS sunt secrete, aşa că nu vă pot spune despre ce e vorba inainte ca membrii Colegiului să fi văzut şi analizat documentele", a explicat Andon de ce nu poate da detalii despre conţinutul respectivelor documente. Conservatorul a subliniat insă că documentele au legătură cu mai multe perioade din viaţa preşedintelui suspendat şi nu cu una singură. intrebat despre provenienţa acestora, Andon a precizat că acestea nu provin de la Liviu Turcu. Reprezentanţi ai partidelor parlamentare, cu excepţia PD, apreciază utilitatea demersului PC.

PSD. Purtătorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, spune că este obligatoriu ca CNSAS să se pronunţe rapid in urma demersului PC şi să nu lase "nici un fel de dubiu" cu privire la trecutul lui Traian Băsescu. "Este o perioadă foarte sensibilă şi această chestiune trebuie clarificată", susţine Diaconescu. Liderul PSD, Mircea Geoană, s-a declarat convins că Traian Băsescu a făcut poliţie politică şi a arătat că CNSAS trebuie să discute rapid şi să dea un răspuns tranşant in această speţă. "Intrebarea este dacă sunt probe clare şi irefutabile că acest lucru s-a produs. Nu am nici un fel de indoială că a colaborat cu Securitatea inainte de 1989", a spus Geoană.

PD. In schimb, vicepreşedintele PD, Cezar Preda, contestă iniţiativa conservatorilor, spunand că aceasta este lipsită de credibilitate. "Să fie sănătoşi! Insă niciodată Dan Voiculescu nu va putea să lămurească pe cineva. El trebuie să se lămurească pe el. Nu este deloc credibil", spune Preda, intrebat fiind dacă el consideră că, prin demersul PC, se va lămuri problema colaborării lui Traian Băsescu cu fosta Securitate.

PRM. "Din moment ce se pune această problemă pentru toţi cetăţenii, este foarte normal şi pentru Traian Băsescu", a arătat vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş, precizand că nu cunoaşte dovezile, dar că ar trebui ca acestea să ajungă in atenţia opiniei publice. "Cel mai bine nu le va aprecia nici CNSAS, nici noi, ci opinia publică", a spus Bolcaş.

UDMR. "Orice demers care aduce lămuriri in trecutul oricărei persoane, inclusiv in al lui Traian Băsescu, este unul binevenit", a susţinut şi deputatul UDMR Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, dacă dovezile depuse de PC conţin date concrete ele vor putea aduce cu siguranţă lămuriri. "In aceşti ani, dacă in majoritatea cazurilor trecutul persoanelor politice publice a fost intr-un fel sau altul transparent, in cazul lui Traian Băsescu au rămas suspiciuni, bănuieli, dosare dispărute", a spus Kelemen Hunor, subliniind că "ar fi foarte bine" dacă demersul PC "va face lumină şi in acest caz".

PNL. "Orice demers necesar pentru aflarea adevărului in legătură cu trecutul unei persoane publice este util", comentează vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti. Acesta a mai spus că nu crede că ar fi vreo legătură intre acest demers şi momentul anterior campaniei electorale privind referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.


SESIZARE
"Partidul Conservator a anunţat şi că va aduce acestui interesant organism dovezi că Traian Băsescu a făcut poliţie politică. Le-am adus azi impreună cu sesizarea din partea Partidului Conservator"

DOVEZI
"Procedurile CNSAS, după cum ştiţi, sunt secrete. Noi ne-am mai văzut pe scările acestea, am incercat să respectăm regula confidenţialităţii. Danşii nu au respectat-o. Atunci a trebuit să vorbim şi noi. Acum, deocamdată lăsăm şansa acestei corectitudini, dar pot să vă spun că există inclusiv mărturie video, o dischetă, sesizare scrisă, toate elementele ca, dacă doresc şi sunt de bună-credinţă, să confirme, să verifice. Pot să vă spun că documentele nu se referă la o singură perioadă sau nu la o perioadă restransă. Noi nu vom aduce martori. CNSAS poate să-i convoace"
Sergiu Andon
deputat PC

"DACĂ O AVEA VREUN DOSAR DE REţEA?"
Omul de afaceri Ion ţiriac s-a prezentat ieri la CNSAS, pentru a-şi vedea dosarul de urmărit de Securitate. La ieşire, ţiriac a declarat că nu a apucat să vadă decat cateva pagini din dosarul său de Securitate, acesta fiind voluminos, precizand că aşteaptă o copie pentru a o studia in detaliu. ţiriac a glumit in mai multe randuri, fiind vizibil detaşat de subiect. "N-am turnat incă pe nimeni, dar nu e timpul pierdut", le-a răspuns in glumă Ion ţiriac jurnaliştilor. Constantin Ticu Dumitrescu, membru in Colegiul CNSAS, a dat insă de inţeles altceva. "Bietul ţiriac dacă o avea vreun dosar de reţea e nevinovat faţă de ăştia grei", a declarat Ticu Dumitrescu. El a făcut declaraţia in contextul in care anterior afirmase că mai multe nume importante din mass-media se regăsesc in evidenţele fostei Securităţi, insă dosarele acestor persoane nu mai există, astfel incat Colegiul CNSAS nu poate investiga cazurile lor. Un alt membru al Colegiului, Mircea Dinescu, nu ştie insă nimic despre existenţa vreunui dosar de informator al omului de afaceri şi spune că nici nu a văzut dosarul lui ţiriac.

COCHINESCU şI COJOCARU, GĂSIţI CURAţI
Colegiul CNSAS a admis ieri contestaţia depusă de Aspazia Cojocaru, judecător la Curtea Constituţională, impotriva primului verdict că ar fi făcut poliţie politică. Surse din Colegiul CNSAS au declarat pentru Mediafax că şi judecătorul Nicolae Cochinescu (foto) a primit decizie de necolaborare, la fel ca in urmă cu caţiva ani. inaintea avizului Curţii Constituţionale la propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, unii politicieni au atras atenţia că judecătorii Curţii ar putea fi şantajaţi cu dosarele de Securitate aflate la CNSAS. Liderul PSD, Mircea Geoană, a acuzat SRI că a căutat informaţii compromiţătoare despre judecătorii Curţii la cererea preşedintelui Băsescu, prezentand documente in acest sens.

Cum văd cetăţenii demersul PC?

  • Sofia Gagiu, pensionară, 57 de ani: "Eu consider că n-a făcut. Asta este părerea mea. Dacă sunt dovezi, inseamnă că atunci ar fi adevărat ceea ce au spus danşii".
  • Iacob Vasile, muncitor, 52 de ani: "Să vină cu dovezi. Intr-adevăr, s-ar fi putut să fi făcut şi puţină poliţie politică, pentru că pe timpul lui Ceauşescu nu se pleca aşa, oricum, pe vapor. Dar, oricum, eu tot pe Băsescu il votez. Pe cine să mai alegem să avem salarii mai mari?".
  • Doiciu Maria, 71 de ani: "Dacă se vine cu dovezi, atunci să nu mai fie preşedintele ţării, pentru că minte."
  • Eva Szabo, 30 de ani: "Bănuiesc că toată lumea a făcut la un moment dat. Dacă a făcut sau nu, asta să ne spună Parchetul. Că au legături şi că marea mafie sunt foştii securişti, asta e la mintea cocoşului. Dacă iese dovada care ţine in justiţie, atunci s-o vedem."
  • Stroe Gheorghe, 58 de ani, taximetrist: "Prin profesia pe care o avea trebuia să dea rapoarte de serviciu. Aşa era. Dacă are dovezi, să scoată dosarul. Dar nu prea cred."
  • ×
    Subiecte în articol: basescu traian preşedintelui cnsas dovezi