Un pahar cu vin vechi, cu o aroma si o prospetime deosebite, savurat intr-un decor deosebit si insotit de o gustoasa mancare traditionala. Aceasta pare sa fie cheia succesului de care se bucura turismul vinicol din ce in ce mai mult in tara noastra.
FLORINA ZAINESCU
TRADITIONAL. La crama, vinul se pastreaza in anumite conditii, fara sa-si piarda aroma |
STRAVECHI. Conacul cramei Urlateanu a fost restaurat pentru a putea gazdui degustarile de vinuri |
ORIGINAL. Vinul capata alt gust cand e servit cu o mancare traditionala si e insotit de cantece populare romanesti |
DEGUSTARE
Programul degustarii cuprinde vizitarea conacului si a pivnitelor, prezentarea tehnologiilor de vinificatie si degustarea a 5-6 soiuri de vin. Totul este supus unui ritual, caci rostul vinului bun nu este de a astampara setea, ci de a desfata simturile - Magdalena Constantinescu, Cramele PrahovaPERIPLU LA MUZEUL VINULUI
Turul Podgoriei Murfatlar ar fi incomplet fara vizitarea Muzeului Viei si Vinului. Acesta a fost infiintat in anul 1970, sub patronajul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta. Colectia atesta practicarea viticulturii pe teritoriul Dobrogei de peste 2.500 de ani. Aici sunt expuse piese valoroase descoperite in urma sapaturilor arheologice efectuate in zona, de la amforele din antichitate, in care negustorii transportau si depozitau vinul, pana la presele din lemn utilizate in Evul Mediu. O nota aparte face colectia de teascuri, una dintre cele mai mari din tara. In plus, Murfatlarul este la numai 20 de kilometri de Constanta, un oras ce gazduieste multe obiective turistice precum Edificiul Roman cu Mozaic, Moscheea, Muzeul Marinei, Vechiul Far, Cazinoul, Delfinariul, Acvariul sau Planetariul.URLATEANU
Targul modern al Urlatiului s-a format pe langa domeniul vechilor dregatori domnesti ai curtii Tarii Romanesti, boierii si logofetii Urlateanu. La sfarsitul anului 1999, conacul si crama, construite in 1922, au fost restaurate, astfel incat farmecul aurului lichid sa poata fi exploatat prin degustarile de vin, Urlatii fiind un blazon inconfundabil al podgoriei Dealu Mare. In pivnitele subterane, dispuse in trepte, vinurile rosii se matureaza in baricuri de 300 de litri, la fel ca in cele mai renumite crame din Franta. La aceasta crama, drumetul va asculta povestile podgorenilor si va descoperi vinuri care emotioneaza si carora le poate deveni fidel pentru o viata. Ridicate in 1892 Pivnitele Rhein & Azuga au fost, pana in 1945, Furnisorii Curtii Regale a Romaniei. Pivnitele, construite la suprafata, cu pereti dubli si ventilatie naturala, favorizeaza dezvoltarea mucegaiului negru atat de benefic mentinerii unui microclimat constant si ofera conditii propice pentru producerea si invechirea vinului spumant fermentat in sticla, prin metoda traditionala Champenoise.Citește pe Antena3.ro


