Un pahar cu vin vechi, cu o aroma si o prospetime deosebite, savurat intr-un decor deosebit si insotit de o gustoasa mancare traditionala. Aceasta pare sa fie cheia succesului de care se bucura turismul vinicol din ce in ce mai mult in tara noastra.
FLORINA ZAINESCU
|
TRADITIONAL. La crama, vinul se pastreaza in anumite conditii, fara sa-si piarda aroma |
Cramele marilor podgorii sunt deschise tuturor celor care doresc sa se desfete cu vinuri de soi si sa ia masa intr-un cadru special, indiferent daca este vorba de un grup organizat sau de o vizita in familie.
INTERES TURISTIC. In fiecare an, in perioada 15 martie-15 octombrie, intre 8.000 si 10.000 de turisti viziteaza podgoria noastra si se rasfata cu vinuri bune si cu mancaruri traditionale. Si numarul acestora este intr-o constanta crestere, a declarat Gabriela Darie, coordonator PR la Murfatlar Romania. Dintre cei circa 8.000 de vizitatori care ne trec pragul anual, circa 46% sunt straini, veniti din Germania, Elvetia, Norvegia, SUA, Franta, Olanda, Marea Britanie sau Japonia, a spus Magdalena Constantinescu, de la Cramele Prahova.
RITUALUL DEGUSTARII.Vizitatorii sunt dusi in pivnitele racoroase ale cramelor, unde descopera secretul vinului prin degustarea acestuia direct din baricurile in care se matureaza. Sau in salile de degustare special amenajate, unde, sub indrumarea unui specialist, invata sa deosebeasca diferitele soiuri de vinuri dupa gust, culoare si miros. Aceasta placere nu este una prea costisitoare. Pretul unei degustari variaza intre 6 si 8 euro, spune Magdalena Constantinescu. Programul degustarii cuprinde vizitarea conacului si a pivnitelor, prezentarea tehnologiilor de vinificatie si degustarea a 5-6 soiuri de vin. Totul este supus unui ritual, caci rostul vinului bun nu este de a astampara setea, ci de a desfata simturile, a adaugat ea. Si daca v-a placut, puteti sa va cumparati licoare bahica si pentru vinoteca personala.
|
|
STRAVECHI. Conacul cramei Urlateanu a fost restaurat pentru a putea gazdui degustarile de vinuri |
ORIGINAL. Vinul capata alt gust cand e servit cu o mancare traditionala si e insotit de cantece populare romanesti |
BUCATE TRADITIONALE. In plus, amatorii pot lua dejunul sau cina la restaurantele podgoriilor. Oferta gastronomica include preparate traditionale si preparate din bucataria internationala. Pretul unui meniu complet poate ajunge pana la 20 de euro, in functie de preferintele culinare ale oaspetilor, a spus Gabriela Darie. In acest pret sunt incluse, pe langa bucate gustoase si vinul, cafeaua si apa minerala. Din pacate, cramele nu dispun inca de spatii de cazare proprii, in care sa gazduiasca vizitatorii. Dar oamenii de aici ii indruma pe turistii care vor sa-si petreaca mai multe zile la vie spre cele mai apropiate hoteluri si pensiuni. La Pivnitele Rhein Azuga sunt in curs de amenajare spatii de cazare atat pentru turistii care vor doar sa faca o degustare sau chiar pentru cei care doresc sa petreaca mai multe zile la munte, pentru drumetii sau sporturi de iarna, a declarat Magdalena Constantinescu.
DEGUSTARE
Programul degustarii cuprinde vizitarea conacului si a pivnitelor, prezentarea tehnologiilor de vinificatie si degustarea a 5-6 soiuri de vin. Totul este supus unui ritual, caci rostul vinului bun nu este de a astampara setea, ci de a desfata simturile -
Magdalena Constantinescu, Cramele Prahova
PERIPLU LA MUZEUL VINULUI
Turul Podgoriei Murfatlar ar fi incomplet fara vizitarea Muzeului Viei si Vinului. Acesta a fost infiintat in anul 1970, sub patronajul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta. Colectia atesta practicarea viticulturii pe teritoriul Dobrogei de peste 2.500 de ani. Aici sunt expuse piese valoroase descoperite in urma sapaturilor arheologice efectuate in zona, de la amforele din antichitate, in care negustorii transportau si depozitau vinul, pana la presele din lemn utilizate in Evul Mediu.
O nota aparte face colectia de teascuri, una dintre cele mai mari din tara. In plus, Murfatlarul este la numai 20 de kilometri de Constanta, un oras ce gazduieste multe obiective turistice precum Edificiul Roman cu Mozaic, Moscheea, Muzeul Marinei, Vechiul Far, Cazinoul, Delfinariul, Acvariul sau Planetariul.
URLATEANU
Targul modern al Urlatiului s-a format pe langa domeniul vechilor dregatori domnesti ai curtii Tarii Romanesti, boierii si logofetii Urlateanu. La sfarsitul anului 1999, conacul si crama, construite in 1922, au fost restaurate, astfel incat farmecul aurului lichid sa poata fi exploatat prin degustarile de vin, Urlatii fiind un blazon inconfundabil al podgoriei Dealu Mare.
In pivnitele subterane, dispuse in trepte, vinurile rosii se matureaza in baricuri de 300 de litri, la fel ca in cele mai renumite crame din Franta. La aceasta crama, drumetul va asculta povestile podgorenilor si va descoperi vinuri care emotioneaza si carora le poate deveni fidel pentru o viata.
Ridicate in 1892 Pivnitele Rhein & Azuga au fost, pana in 1945, Furnisorii Curtii Regale a Romaniei. Pivnitele, construite la suprafata, cu pereti dubli si ventilatie naturala, favorizeaza dezvoltarea mucegaiului negru atat de benefic mentinerii unui microclimat constant si ofera conditii propice pentru producerea si invechirea vinului spumant fermentat in sticla, prin metoda traditionala Champenoise.