Piata imobiliara de cartier este haotica. In lipsa unor reguli clare, proprietarii isi prezinta oferta la sute de agentii imobiliare, puse astfel in competitie in detrimentul cumparatorilor. De naduf ca pierd bani si timp, unii agenti imobiliari isi varsa nervii pe clienti.
DANIELA IVAN
|
SOLUTIE. Se simte nevoia unor reglementari pe piata imobiliara care sa impuna contracte clare intre agentiile imobiliare si proprietari, pe termene limitate |
Sunt functionar bancar si va scriu pentru ca am fost pusa intr-o situatie deosebit de neplacuta de catre un angajat al agentiei imobiliare General Service din Bucuresti (Str. Drumul Taberei nr. 39) si consider ca societatea noastra nu trebuie sa tolereze astfel de comportamente, ne scrie o cititoare. Aceasta explica ca a contactat agentia din dorinta de a afla mai multe date despre o anumita oferta gasita pe site-ul agentiei.
OBRAZNICIE. Mi-a fost recomandat dl Neagu, care se presupunea ca acopera segmentul de terenuri de care eram eu interesata. I-am expus coordonatele ofertei dorite, mi-a raspuns ca nu are datele in fata pentru a identifica acea oferta si atunci i-am relatat care este bugetul de care dispun pentru investitie, intrebandu-l de alte posibilitati similare. Probabil i s-a parut ca nu reprezinta un profit prea mare pentru dansul, asa ca a devenit irascibil. I-am propus sa ne intalnim ziua urmatoare, pentru a vedea terenurile respective, ne scrie cititoarea. Surpriza acesteia a fost foarte mare abia atunci cand agentul i-a propus sa se intalneasca chiar in fata terenurilor, ea necunoscand zona. Am sugerat sa ne intalnim undeva
intr-un punct de reper langa agentie, iar raspunsul acestuia a fost socant: Ă«Cand o sa cunoasteti zona, mai vorbimĂ». Pot spune ca am fost frapata de impertinenta raspunsului, in asa masura incat l-am intrebat daca nu are nevoie de clienti si mi-a raspuns ca nu, se arata in scrisoare.
PRACTICA GENERALIZATA. Din nefericire, situatia relatata mai sus nu este un caz izolat. Mai multi cititori ne-au sunat, ne-au scris ori ne-au trimis mail-uri prezentand situatii oarecum similare. Florin Z. cauta de mai bine de o luna si jumatate sa inchirieze o garsoniera sau un apartament in Bucuresti. Suna in fiecare dimineata la zeci de agentii imobiliare, dar ca un facut de fiecare data
locuinta tocmai s-a inchiriat. In schimb, vocea aflata de cealalta parte a firului il descoase politicoasa. Lasati-ne un telefon unde va putem contacta!
CAUZE. Mica piata imobiliara de cartier nu este reglementata. Agentii imobiliari sunt la cheremul proprietarului, care da oferta la 200 de agentii pe care le pune in competitie in detrimentul cumparatorului, spune Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI). Se creeaza si o imagine eronata a pietei. Clientul crede ca exista o oferta bogata fiindca vede pagini intregi de anunturi, cand in realitate este acelasi anunt dat de mai multe ori, spune Giurgiu.
SFATURI
Clientii trebuie sa fie selectivi, opineaza Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Le recomand sa apeleze numai la agentii membre ARAI pe care le pot afla de la adresa www.arai.ro. Si spun asta deoarece de o luna de zile am instituit comisii de disciplina si in cazul in care cineva ne aduce la cunostinta ca o agentie membra a noastra este implicata in astfel de practici o eliminam din asociatie, declara Liviu Ureche.
O alta idee este ca acela care vrea sa cumpere sau sa inchirieze o locuinta sa se duca direct la sediul agentiei, unde poate sa semneze un contract de exclusivitate, pe o perioada limitata de timp. Astfel, agentia ii va da prioritate in fata altui client care ramane doar o voce la telefon si ale carui intentii nu sunt in totalitate cunoscute.