x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Utile

14 Mai 2004   •   00:00

MISIUNEA CASA
Adrian Vancica gazda "Misiunii Casa" de la Antena 1, va ofera explicatii utile si noutati interesante.

Sfaturi

Curatarea obiectelor din piele

Pielea imbatraneste cu timpul, de aceea fotoliile, canapeaua sau cartile legate in piele trebuie sa fie tratate, inviorate si uneori curatate de pete. Inainte de curatarea pielii trebuie aflata calitatea acesteia. Pentru aceasta, frecati suprafata pielii cu un betisor cu vata inmuiata in decapant special pentru piele. Daca nu constatati nici o schimbare a culorii, e posibil ca pielea sa fi fost vopsita cu anilina (are o structura poroasa). Daca a disparut culoarea, a fost vopsita cu pigmenti, deci nu trebuie supusa unor produse agresive.

Pielea vopsita cu anilina se curata cu decapant, frecand toata suprafata cu o bucata de bumbac. Insistati asupra petelor rebele. Daca doriti revopsire, alegeti o vopsea speciala pentru piele, putin mai inchisa decat cea initiala. Dupa uscarea vopselii, aplicati un strat de lapte de intretinere (crema nutritiva). Pentru pielea vopsita cu pigmenti, folositi un lapte de intretinere, care se aplica cu un tampon, pe care il schimbati ori de cate ori se imbacseste. Lustruiti cu un tampon curat, apoi cu o perie. In cazul decolorarii, folositi o patina pentru piele. Pentru a da suplete pielii vechi, foarte uscate si gata sa se crape, utilizati un lapte de intretinere.

Copertile legate in piele ale cartilor vechi se sterg cu o carpa imbibata in esenta de terebentina. Nu aplicati niciodata produse pe baza de ceara.

Curatarea cartilor vechi

Indepartati praful cu o perie (fata, verso, cotor, inclusiv fiecare pagina), apoi frecati delicat pielea cu un burete foarte putin umezit. In continuare, folositi un somoiog de bumbac impregnat cu sapun. Ori de cate ori se murdareste, va fi schimbat. Produsul in exces se indeparteaza cu o carpa uscata.

Raspundem cititorilor

Un cititor care a dorit sa-si pastreze anonimatul ne intreaba: "Se poate placa intr-o oarecare masura peste peretele care anterior a fost vopsit in ulei?"

Ca sa nu dati jos vopseaua de ulei in intregime (ceea ce ar fi preferabil), realizati un coroiaj prin zgarierea vopselei de ulei pana la tencuiala pentru a realiza aderenta mortarului.

Asteptam, in continuare, intrebarile dumneavoastra la Casuta Postala 148, Oficiul Postal 63, Bucuresti sau pe e-mail, la contact@ misiuneacasa.ro. Serviciile noastre de consultanta, asigurate de catre specialisti, sunt gratuite.
×