INTEGRARE
Desi nu produc dioxid de carbon, centralele nucleare nu sunt privite cu prea multa simpatie in Europa. Occidentalii nu au uitat nici accidentul de la Cernobil si nici scandalurile cu transportul si depozitarea deseurile radioactive.
DIANA RUCINSCHI
Cel putin patru dintre cele opt state ale Uniunii Europene care au centrale atomice ar renunta cu draga inima la ele, dar nu au cu ce sa inlocuiasca energia produsa de ele. Sursele regenerabile sunt mult prea scumpe, carbunele prea poluant. Momentul este cu atat mai nepotrivit, cu cat se pare ca Uniunea Europeana va importa in 2030 peste 70% din energia consumata.
Finlanda este singurul stat membru al Uniunii care isi extinde capacitatea nucleara prin punerea in functiune a unui nou reactor in 2009.. Dintre statele care au aderat luna aceasta la Uniune, Slovacia si Lituania vor trebui sa isi inchida unitatile atomice considerate periculoase. Intr-o situatie asemanatoare este Bulgaria, cu unitatile 1 si 2 ale centralei de la Kozlodui.
Pentru a renunta insa in totalitate la energia nucleara, care reprezinta 35% din productia totala de energie, Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca variante inlocuitoare.
Citește pe Antena3.ro