x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Viitor incert pentru energia nucleara

Viitor incert pentru energia nucleara

21 Mai 2004   •   00:00

INTEGRARE

Desi nu produc dioxid de carbon, centralele nucleare nu sunt privite cu prea multa simpatie in Europa. Occidentalii nu au uitat nici accidentul de la Cernobil si nici scandalurile cu transportul si depozitarea deseurile radioactive.
DIANA RUCINSCHI

Cel putin patru dintre cele opt state ale Uniunii Europene care au centrale atomice ar renunta cu draga inima la ele, dar nu au cu ce sa inlocuiasca energia produsa de ele. Sursele regenerabile sunt mult prea scumpe, carbunele prea poluant. Momentul este cu atat mai nepotrivit, cu cat se pare ca Uniunea Europeana va importa in 2030 peste 70% din energia consumata.

Finlanda este singurul stat membru al Uniunii care isi extinde capacitatea nucleara prin punerea in functiune a unui nou reactor in 2009.. Dintre statele care au aderat luna aceasta la Uniune, Slovacia si Lituania vor trebui sa isi inchida unitatile atomice considerate periculoase. Intr-o situatie asemanatoare este Bulgaria, cu unitatile 1 si 2 ale centralei de la Kozlodui.

Pentru a renunta insa in totalitate la energia nucleara, care reprezinta 35% din productia totala de energie, Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca variante inlocuitoare.

SITUATIA 〞DE-ACASA". Romania are in prezent doar o centrala nucleara, cea de la Cernavoda, cu un singur reactor de 700 MW in functiune. In curand, situatia se va schimba, Reactorul 2, tot de tehnologie canadiana CANDU, este gata in proportie de 68% si se doreste sa fie pus in functiune in 2006. Uniunea Europeana finanteaza constructia lui printr-un credit de 223,5 milioane de euro prin Euratom. Cum Euratom nu poate acorda credite pentru construirea de noi centrale nucleare, a fost folosita formula de 〞crestere a sigurantei", ambigua insa cand este vorba de tehnologie canadiana, deci de standarde vestice. Cele doua reactoare vor produce 18% din productia totala de energie a Romaniei, fata de 10%, cat produce Unitatea 1 in prezent. Energia de la Cernavoda va costa in medie 27 euro, incluzand si contributia la Fondul pentru Managementul Deseurilor, ce va fi infiintat in curand. Odata finalizat acest reactor, vor incepe probabil lucrarile la celelalte trei, aflate in stadii de proiectare.
×