x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Zona rurala si integrarea In Uniunea Europeana

Zona rurala si integrarea In Uniunea Europeana

20 Feb 2005   •   00:00

Dezvoltarea rurala este o componenta foarte importanta pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Au mai ramas doar doua luni pana la semnarea Tratatului de Aderare si doi ani pana cand vom intra in marea familie europeana, iar majoritatea satelor romanesti sunt inca foarte departe de ceea ce exista la ora actuala in tarile Uniunii Europene. De 15 ani incoace se tot vorbeste despre dezvoltare rurala, despre imbunatatirea nivelului de trai, despre masuri care sa descurajeze migratia de la sat la oras. De regula, aceste teme sunt abordate cu generozitate doar din patru in patru ani, cand lumea politica este cuprinsa de febra campaniei electorale. Din pacate insa, experienta celor 15 ani de democratie ne arata ca promisiunile care curg in astfel de momente raman doar pe hartie, la stadiul de bune intentii, iar multi dintre cei care s-au vazut alesi uita sa mai treaca prin sate in timpul mandatului.

Noi politicienii trebuie sa depasim aceasta mentalitate. Trebuie sa constientizam ca dezvoltarea zonei rurale este importanta pentru economia intregii tari. Si nu se poate vorbi de dezvoltare fara realizarea unor proiecte de infrastructura care sa faca satele atractive pentru investitori.

Principalele probleme care se regasesc in localitatile din mediul rural sunt legate de lipsa retelelor de alimentare cu apa si de canalizare, de existenta unor drumuri comunale departe de ceea ce inseamna civilizatie.

Pornind de la aceasta stare de fapt, in 1997, cand am detinut functia de secretar de stat, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului a promovat pentru prima data programe guvernamentale care s-au adresat in exclusivitate localitatilor din mediul rural. Este voba de Hotararea de Guvern nr. 577, privind alimentarea cu apa a satelor si pietruirea drumurilor comunale, si de Hotararea de Guvern nr. 687, privind finantarea din credit extern a lucrarilor de alimentare cu apa a satelor.

La data la care am demarat aceste proiecte, din aproximativ 13.000 de sate, care formeaza spatiul rural, numai 2.349 beneficiau de sisteme de alimentare cu apa, celelalte utilizand surse de suprafata sau fantani de mica adancime.

Dupa promovarea acestor programe, numarul satelor care beneficiaza de alimentare cu apa in sistem centralizat a crescut la 3.057, iar in alte 250 de sate, lucrarile se vor finaliza in acest an.

Aceste programe s-au dovedit a fi benefice si in privinta infrastructurii rutiere, intrucat din 1997 si pana acum au fost pietruite aproape 2.000 de kilometri de drumuri comunale. Tocmai pentru ca s-au dovedit foarte utile pentru dezvoltarea mediului rural, vom continua aceste programe pentru a apropia satul romanesc de standardele occidentale. In acest sens, incepand de anul viitor, programul de pietruire a drumurilor va fi extins pentru a permite si asfaltarea soselelor de la sate.

Sigur, cifrele pe care le-am dat mai sus sunt foarte mici fata de necesitatile obiective pe care le au localitatile rurale. Din nefericire, statul nu are inca acea capacitate financiara care sa permita mai multe investitii. Dar lipsa resurselor bugetare poate fi suplinita de fondurile care vin de la Uniunea Europeana, iar SAPARD este unul din programele care acorda finantare proiectelor din mediul rural. Evident ca fondurile europene presupun realizarea unor proiecte eligibile si un parteneriat in care comunitatile locale au un rol decisiv.

Sunt convins ca, prin programele derulate de Ministerul Lucrarilor Publice si prin fondurile SAPARD pe care le vor accesa comunitatile locale, satele au sansa ca in 2007 sa se apropie de conditiile existente in tarile occidentale.
×