x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 5 boli care afectează în mod special femeile 

5 boli care afectează în mod special femeile 

de Maria Coman     |    11 Mar 2022   •   08:20
5 boli care afectează în mod special femeile 

Există mai multe boli care afectează în mod special femeile, datorită hormonilor şi caracteristicilor specifice. Printre acestea, cancerul la sân, sindromul colonului iritabil, dar şi excesul de greutate şi obezitatea.

Supraponderabilitatea poate crește riscul apariției unor afecțiuni grave de sănătate, precum diabetul de tip 2, accidentul vascular cerebral, cancerul de sân și de intestin. De asemenea, obezitatea poate crește riscul de dureri de spate și articulații, dar afectează și latura psihologică, ducând la depresie, relaţii proaste cu ceilalţi şi chiar şi o stimă de sine scăzută. Femeile obeze au mai multe riscuri de a avea probleme de fertilitate și prezintă un risc mai mare de a avea complicații în timpul sarcinii. Dacă ești supraponderală sau obeză, cel mai bun mod de a-ți reduce greutatea corporală este să ai o dietă sănătoasă, reducând caloriile pe care le consumi și făcând sport în mod regulat.

Cancerul de sân

Este cel mai frecvent cancer de care suferă femeile. Principalii factori de risc pentru cancerul de sân sunt vârsta înaintată, istoricul genetic al acestei boli, consumul excesiv de alcool, obezitatea, menstruația timpurie (înainte de vârsta de 12 ani) și menopauza după vârsta de 55 de ani.

Femeile care suferă de cancer de sân pot să nu manifeste simptome în primă fază. În general, cancerul de sân descoperit la timp poate fi vindecat, iar șansele de supraviețuire sunt mari. Ca metode de prevenţie, e bine să avem o alimentaţie bogată în fructe și verdețuri, leguminoase, nuci și semințe, carne slabă, produse lactate cu conținut redus de grăsime și cereale integrale. Studiile au demonstrat puterea efectivă a unei alimentații bazate pe vegetale și au stabilit o legătură între anumite alimente și reducerea riscului de cancer. De exemplu, usturoiul are proprietăți antiinflamatorii extraordinare și poate constitui o armă puternică de protecție împotriva cancerului, în special cel colorectal.

Osteoporoza la femei

Este o afecțiune în care oasele își pierd rezistența și sunt mai predispuse să se rupă, de obicei în urma unei căderi minore. Fracturile cauzate de osteoporoză se pot produce în diverse părți ale corpului, dar apar cel mai adesea la încheieturi, șolduri și coloana vertebrală.

Una din două femei și unu din cinci bărbați cu vârsta peste 50 de ani suferă de fracturi, mai ales ca urmare a rezistenței osoase scăzute. Fracturile asociate cu osteoporoza pot provoca dureri substanțiale și dizabilități severe, ducând adesea la o calitate redusă a vieții. Fractura de șold, de exemplu, necesită aproape întotdeauna spitalizare și este asociată cu o speranță de viață mai mică. Cum prevenim osteoporoza? Cu mişcare, exerciţiile rămân una dintre cele mai eficiente metode de a lupta împotriva osteoporozei. Mersul pe jos, joggingul, urcatul scărilor, flotările, dansul sau ridicarea de greutăți păstrează oasele puternice și sănătoase. Consumul de sare şi de cafea trebuie redus, iar nivelul de vitamina D trebuie să fie optim. Lumina soarelui declanșează producerea vitaminei D în organism, iar surse alimentare de vitamina D includ alimente precum laptele, sucul de portocale și cerealele.

Bolile de inimă

La nivel mondial, bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Însă riscul ca o femeie să moară după ce a suferit un atac de cord este mai mare decât în cazul bărbaților.

Situația este mai gravă în cazul femeilor, deoarece simptomele pot fi, de multe ori, ignorate. Durerea în piept, care este semnalul principal în cazul unui atac de cord la bărbați, nu este atât de frecvent resimțită în rândul femeilor. În schimb, ele pot manifesta simptome care pot fi ușor asociate altor afecțiuni, precum greață și amețeli, dificultăți de respirație, presiune la nivelul spatelui ori dureri maxilare.

Ca să reducem riscul, e important să menţinem o greutate corporală sănătoasă, să ne verificăm constant nivelul colesterolului, să limităm consumul de alcool şi să facem regulat mişcare. 

Sindromul colonului iritabil

Boala se instalează în adolescență, de regulă după 17-18 ani. Sunt foarte rare cazurile de colon iritabil care să apară la persoanele peste 40 de ani. Persoanele care suferă de colon iritabil sunt în majoritate femei.

Sindromul este un amestec de disconfort abdominal cu durere, scaune neregulate, fie foarte moi, uneori chiar lichide, care alternează cu perioade de constipaţie. Suferința nu pune viața în pericol și nici nu este un factor declanșator pentru alte afecțiuni ale intestinului, dar poate fi o problemă de lungă durată, care îți schimbă modul de viață și te poate invalida pe perioade mai mici sau mai mari.

Afecțiunea este mult mai frecventă la femei, așa că este mai probabil ca la mijloc să fie un dezechilibru hormonal. Mai mult, s-a dovedit că în timpul ciclului menstrual, simptomele colonului iritabil se agravează. Ca să prevenim apariţia bolii, e bine să consumăm alimente bogate în proteine, fibre, grăsimi bune și probiotice. Cele mai recomandate sunt proteinele animale din carnea de pui și pește și proteinele vegetale din nuci, fasole sau tofu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×