A intrat în normalitate să ne lăudăm că mult muncim, e un fel de a amesteca succesul cu căderile nervoase cauzate de muncă. Mai mult, odată ce reţelele sociale au intrat foarte puternic în vieţile noastre, am început să trăim mult mai la vedere, să avem un stil de viaţă mult mai vizibil. Încercăm să demonstrăm că merităm mai mult, să arătăm ce ocupaţi suntem şi cât succes avem în fiecare minut al fiecărei zile. Ceea ce, evident, creează un mediu complet fals. Chiar dacă suntem în permanenta căutare a unor lucruri pe care să le postăm, de fapt nu ne bucurăm de momentele prin care trecem, nu mai experimentăm cu adevărat micile plăceri, pentru că tot timpul căutăm un termen de comparaţie. Şi ajungem să ne minţim singuri, ca să ne justificăm comportamentul.
-
Dacă mă opresc din ceea ce fac înseamnă că îi las baltă pe ceilalţi
Ne asumăm adesea prea multe responsabilităţi, acceptăm prea multe proiecte, spunem prea des da, chiar dacă în realitate nu avem timp de tot ceea ce ne anjgajăm să facem, nu ne place ce facem, doar pentru a rămâne parte a unei comunităţi şi pentru a fi de folos. Asta însă ne duce în situaţia în care suntem copleşiţi de proiecte şi obosiţi, ceea ce duce la creşterea nivelului de stres. Putem rezolva asta încercând să stabilim o ierarhie a lucrurilor care sunt importante pentru noi şi prioritizând, apoi învăţând să spunem „Nu” lucrurilor sau situaţiilor care nu se află pe listele noastre de priorităţi.
-
Dacă nu fac eu asta, atunci nu o va face nimeni - această minciună e una dintre cel mai des întâlnite. Ne face să ne simţim importanţi şi de neînlocuit, ne ajută să ne transformăm în martiri. În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa, dimpotrivă. Se va găsi întotdeauna cineva care să rezolve o sarcină, mai ales dacă lucrăm într-un loc în care procedurile sunt clare. Cum rezolvăm? Ne obişnuim să tăcem câteva minute atunci când cineva vine să spună că a apărut o problemă care trebuie rezolvată. Cu siguranţă, în intervalul acela de timp se va găsi un coleg sau o colegă dornic să ajute.
-
E nevoie să lucrezi multe ore peste program, ca să ai succes în carieră. Aceasta e o altă capcană foarte frecvent întâlnită, pentru că, fiind tot timpul în lumina scenei social media şi nu numai, ni se pare că trebuie să fim ocupaţi, ca să fim luaţi în serios. Numai gândiţi-vă de câte ori a trecut toată ziua şi ne-am spus că nu am avut timp nici măcar să mâncăm, deşi în mod normal e firesc să poţi găsi 15 minute, ca să ai grijă de tine şi sănătatea ta.
-
Dacă te sacrifici acum, te va ajuta mai târziu. Cu cât mai multă presiune punem pe noi înşine, cu atât mai repede ne apropiem de burnout. Să fii stresat şi obosit în permanenţă pentru că sacrifici grija faţă de tine ca să dai totul unui loc de muncă nu ajută cu siguranţă niciodată şi nu te ajută nici să avansezi în carieră, dimpotrivă. Atunci când nu ai grijă de sănătatea ta şi împingi limitele, e mai probabil să ai o cădere decât să ai succes.
Citește pe Antena3.roUn băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat -
Nu te costă decât nişte timp - timpul este, de fapt, cea mai importantă resursă pe care o avem şi ar fi bine să fim conştienţi că trebuie să o folosim în mod eficient. Pentru că altfel vom constata că nu ne mai rămâne timp pentru lucrurile care ne fac plăcere să le facem şi care aduc plus valoare vieţii noastre. E important să înţelegem că sănătatea şi starea noastră de bine sunt cele care ne aduc şi succesul la serviciu şi nu invers.
-
Te descurci cel mai bine singur - poate să ni se pară, mai ales dacă e un proiect important, că mai bine ne descurcăm singuri decât să încercăm să lucrăm în echipă şi să îi responsabilizăm şi pe alţii, dar asta nu face decât să ne obosească pe noi. Să încerci să faci totul pentru toţi reprezintă de fapt calea cea mai scurtă către burnout. În schimb, trebuie să învăţăm să cerem ajutor, cu toate că asta adesea contravine educaţiei pe care am primit-o pe când eram mici, când probabil am auzit cu toţii că trebuie să ne descurcăm singuri.
-
Nu îţi permiţi să greşeşti. Însăşi definiţia perfecţiunii ne arată că ea nu poate fi atinsă şi cu toate acestea ne dorim să nu greşim niciodată nimic. Varianta ideală însă este să încercăm să dăm cel mai bun din noi în fiecare moment, chiar dacă asta nu înseamnă perfecţiune. Nu vom lua nota 10 în fiecare zi şi nici nu ar fi firesc să fie aşa, să încercăm să ne imaginăm în care toată lumea este alcătuită doar din premianţi în toate domeniile. E important, de asemenea, să ne concentrăm pe acele calităţi ale noastre care ne fac unici, care ne conturează personalitatea.
Ce este Burnoutul şi care sunt principalele simptome
Sindromul Burnout sau sindromul epuizării profesionale reprezintă o stare de epuizare, atât fizică, cât şi psihică, ce apare în special la persoanele a căror profesie implică o responsabilitate crescută şi interacţiuni frecvente cu alte persoane. Apare din ce în ce mai des în zilele noastre şi duce la scăderea performanțelor profesionale, dar afectează şi relaţiile cu ceilalţi, şi sănătatea unei persoane.