x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 7 Uleiuri esențiale și beneficiile lor 

7 Uleiuri esențiale și beneficiile lor 

de Maria Coman     |    24 Sep 2021   •   12:56
7 Uleiuri esențiale și beneficiile lor 

Se vorbește mult despre uleiurile esențiale, unii le privesc ca pe niște substanțe miraculoase, alții spun că nu e adevărat și că e vorba doar despre legende nedemonstrate științific, iar adevărul probabil este, ca întotdeauna, undeva la mijloc. O să vorbim în continuare despre câteva dintre uleiurile cele mai folosite și mai pomenite și despre proprietățile lor demonstrate. 

Cu siguranță ați auzit de uleiul de ylang ylang. Uleiul esențial de ylang ylang este obținut din florile în formă de stea ale copacului de ylang ylang și este utilizat pe scară largă la realizarea parfumurilor și în aromaterapie. Asemănător cu uleiul de iasomie, uleiul de ylang ylang a fost utilizat de-a lungul secolelor în cadrul ceremoniilor religioase și de căsătorie. În aromaterapie, ylang ylang este utilizat pentru reducerea stărilor tensionate și a stresului și stimularea gândirii pozitive. Ylang Ylang este utilizat frecvent în produsele de lux pentru îngrijirea părului și a pielii, datorită parfumului său și proprietăților sale hrănitoare și protectoare. Când este utilizat intern, uleiul de ylang ylang are o acțiune antioxidantă. 

Uleiul de tea tree, ulei esențial de arbore de ceai, este alcătuit din peste 92 de compuși diferiți și are aplicații uimitoare prin uz extern. Frunzele de arbore de ceai au fost utilizate de-a lungul secolelor de aborigenii din Australia. Aceștia striveau frunzele și le aplicau direct pe piele, pentru un efect răcoritor. Uleiul esențial de arbore de ceai este cunoscut pentru proprietățile sale purificatoare. Poate fi folosit pentru curățarea și purificarea pielii și a unghiilor și contribuie la menținerea unui ten sănătos. Uleiul esențial de arbore de ceai este utilizat frecvent pentru calmarea iritațiilor ocazionale ale pielii. Poate fi folosit și în casă, ca și dezinfectant, mai ales în această perioadă de pandemie, poate fi aplicat pe unghii, după duș sau baie, pentru a le menține aspectul sănătos și este folosit adesea și în cremele cosmetice. 

Uleiul de citronella este obținut din frunzele unei plante înalte, originare din Asia, și are are o aromă proaspătă, intensă. Este companionul perfect pentru camping, drumeții și orice alte activități pe care le-ai putea face pentru a te bucura de frumusețile naturii. Aplicat local, poate fi calmant pe piele și scalp și, datorită nivelurile sale de citronella, poate susține și aspectul curat al pielii.

Uleiul de cuișoare este cunoscut și folosit încă din Antichitate, în China, India și alte părți ale lumii. Uleiul esențial de cuișoare este obținut din mugurii nedeschiși ai florilor unui arbore veșnic verde. Mugurii de cuișoare conțin o cantitate semnificativă de eugenol, o substanță chimică activă, care conferă acestui ulei esențial o aromă energizantă și o gamă largă de beneficii. Cuișoarele se utilizează de mulți ani la realizarea de preparate dentare, bomboane și gumă de mestecat, datorită aromei și capacității lor de curățare a gurii. Ca mirodenie în bucătărie, uleiul de cuișoare conferă o aromă condimentată oricărui fel de mâncare sau desert. Datorită caracteristicilor sale calde condimentate, uleiul esențial de cuișoare este completarea perfectă pentru rețetele de toamnă sau de sărbători. De asemenea, înainte să ne spălăm pe dinți putem pune o picătură de ulei de cuișoare într-un pahar cu apă și să folosim soluția drept gargară. 

Uleiul de patchouli. Planta crește în tufe și face parte din familia mentei, având tulpini care ajung până la jumătate de metru sau chiar un metru înălțime și flori mici, roz-alburii. Recunoscut cu ușurință datorită parfumului său bogat, dulce-moscat, patchouli este utilizat pe scară largă în industria parfumurilor, precum și la produse parfumate ca detergenții de rufe și odorizantele de cameră. Patchouli prezintă multe beneficii pentru piele. Este deseori folosit prin aplicare locală, pentru a reduce aspectul ridurilor, petelor și micilor imperfecțiuni ale pielii și a contribui la obținerea unui ten neted și luminos, iar parfumul induce stabilitate și echilibru emoțional.

Uleiul de santal. Termenul „santal” desemnează o clasă de lemne parfumate, care, spre deosebire de alte lemne aromatice, își pot păstra parfumul timp de mai multe decenii. Atât lemnul, cât și uleiul extras din acesta s-au bucurat de o prețuire deosebită de-a lungul secolelor. Santalul se utiliza în mod tradițional în candele pentru uz aromatic în cadrul ceremoniilor religioase și pentru favorizarea meditației. Santalul este benefic pentru piele; poate atenua imperfecțiunile pielii și ajută la obținerea unui ten neted și sănătos. Santalul are o aromă lemnoasă dulce, care poate binedispune și este utilizat frecvent la meditație, datorită efectelor sale de echilibrare.

Uleiul de levănțică sau lavandă este utilizat și el de secole întregi, datorită aromei distincte și aplicațiilor sale infinite. În Antichitate, romanii și egiptenii foloseau levănţică în apa de baie și la gătit. De atunci, mulți au descoperit numeroasele beneficii date de levănţică. Uleiul esențial de levănţică este utilizat pe scară largă la fabricarea produselor cosmetice și a parfumurilor. Aplicat local, uleiul de levănţică este deseori folosit pentru atenuarea imperfecțiunilor tenului.

×