x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Arta ascultării sau cum să rupi blestemul celor 17 secunde

Arta ascultării sau cum să rupi blestemul celor 17 secunde

de Florian Saiu    |    07 Aug 2023   •   07:20
Arta ascultării sau cum să rupi blestemul celor 17 secunde

Potrivit celor mai noi cercetări, în cadrul unei discuții omul reușește să fie atent preț de circa 17 secunde, după care simte nevoia să intervină cu o replică sau să rostească o interjecție. Cum pentru a-ți asculta și înțelege (măcar) partenerul ai nevoie de mult mai multă răbdare, „performanța 17 secunde de atenție” ar trebui îmbunătățită. Cum? Descoperiți mai jos.

1. Menține contactul vizual

Când participi la un dialog - să zicem cu persoana iubită - încearcă să-ți privești în ochi interlocutorul. „Acest lucru te ajută să nu fii distras de gândurile tale și să-i comunici eficient partenerului că-i acorzi într-adevăr atenție, aspect esențial”, apreciază Gary Chapman, antropolog și unul dintre cei mai faimoși consilieri din lume pe probleme de familie.

2. Lasă deoparte celelalte preocupări

„Nu uita, ca să poți spune că petreci timp împreună cu cel iubit, trebuie să fii atent doar la el. Dacă te uiți la televizor, citești sau faci orice alt lucru care-ți captează atenția și de la care nu te poți abține în acel moment, e mai bine să-i mărturisești asta partenerului. Abordează problema cu optimism: «Știu că vrei să-mi vorbești și-mi doresc să te ascult, dar mi-ar plăcea să-ți acord toată atenția cuvenită. Numai că nu pot face asta chiar acum. Însă, dacă mă mai lași zece minute, să-mi termin treburile, promit să te ascult așa cum se cuvine». În general, perechea ta o să respecte această doleanță”, opina Gary Chapman.

3. Ia seama la sentimentele partenerului

„Întreabă-te: «Oare ce simte el/ ea?» Atunci când ai impresia că ai găsit răspunsul, încearcă să obții o confirmare”. Adică? „De exemplu: «Am impresia că ești dezamăgit/ă că am uitat de...». Astfel, îi dai partenerului șansa să-și clarifice sentimentele. De asemenea, îi dai de înțeles că ești atent la ceea ce spune”.

4. Ia aminte de limbajul trupului

„Pumnii strânși, mâinile tremurânde, ochii înlăcrimați, sprâncenele ridicate și agitația din privire sunt, toate, indicii care te pot ajuta să înțelegi sentimentele celui din fața ta. E posibil ca limbajul trupului să transmită un mesaj cu totul diferit de cel exprimat verbal. Clarifică situația, asigurându-te că ești pe deplin conștient de ce gândește sau simte celălalt”, a mai evidențiat Gary Chapman.

5. Răbdare, răbdare, răbdare

„Potrivit celor mai noi cercetări - a conchis antropologul Gary Chapman - omul nu este capabil, în timpul unui dialog, să fie atent mai mult de 17 secunde. Apoi, își întrerupe interlocutorul, fie cu o replică, fie cu o interjecție”. Interesant, nu? „Or, a fi cu adevărat atent la cineva când îți vorbește înseamnă a te abține să-ți iei apărarea, să lansezi acuzații la adresa celuilalt sau să-ți afirmi poziția. Scopul tău trebuie să fie acela de a afla care sunt gândurile și sentimentele partenerului”. Ultima remarcă: „Obiectivul tău nu este să te aperi sau să-l aduci pe celălalt pe drumul cel bun, ci doar să-l asculți și, poate, să-l înțelegi”. 

 

Taina destăinuirii

„Când porți o discuție serioasă - releva Gary Chapman în studiul citat anterior - nu este suficient numai să-ți asculți, înțelegător, partenerul; trebuie să i te și destăinui”. Nu-i oare prea mult? „Dacă femeia pune preț pe timpul petrecut în doi și pe dialogurile sincere, rezervorul ei afectiv nu va fi niciodată plin până când bărbatul nu-și va destăinui gândurile și sentimentele”. 

A fi cu adevărat atent la cineva când îți vorbește înseamnă a te abține să-ți iei apărarea, să lansezi acuzații la adresa celuilalt sau să-ți afirmi poziția, Gary Chapman, antropolog

17 secunde poate rămâne atent omul în timpul unui dialog, apoi intervine peste interlocutor cu o replică sau măcar o interjecție

E posibil ca limbajul trupului să transmită un mesaj cu totul diferit de cel exprimat verbal”, Gary Chapman, antropolog

×
Subiecte în articol: arta ascultarii rabdare atentie