Bronzul de munte e la fel de râvnit ca cel de mare. Astfel că piscinele din staţiunile montane sunt luate cu asalt în aceste zile, scrie observatornews.ro
Băile de soare la munte pot fi însă şi mai periculoase. La altitudini mai mari, creşte intensitatea razele ultraviolete. "Timpul ideal de expunere la soare este în şedinţe de 15-20 de minute, dacă ar fi posibil o şedinţă pe zi. Avem mai multe şanse să obţinem un bronz de calitate la munte, deoarece la munte expunerea este de mai scurtă durată decât la mare. La mare, probabil, că stăm 6-8 ore pe plajă, în timp ce la munte mai rar ne expunem atât de mult", spune Cristina Ionescu, dermatolog.
Din bagajul de munte, nu trebuie să lipsească loțiunile cu factor de protecție 30 sau 50. Chiar dacă la altitudini mari temperaturile nu sunt atât de sufocante, razele ultraviolete rămân periculoase.
Bronzul trebuie să fie uniform, fără roşeaţă sau arsuri solare. Anul acesta, soarele arde mai tare ca oricând în ultimii 12 ani. "Pe acest disc observăm nişte pete negre, indică activitate solară foarte intensă. Cu cât numărul de pete este mai mare, cu atât activitatea solară este mai intensă. Au fost perioade în care nu se vedea nicio pată", explică Cristian Pîrghie, profesor Universitatea Ștefan cel Mare Suceava.
Bronzul de munte mai intens rămâne doar un mit. Important este să nu ne expunem la soare mult timp şi mai ales NU la orele de vârf.