Un nou studiu, realizat la Universitatea din Londra și publicat în revista International Journal of Oncology, confirmă faptul că anumiți compuși ai canabisului, numiți canabinoide, pot trata cu succes celulele de leucemie. Mai mult, studiul arată că în tratament este foarte importantă combinația de substanțe și ordinea în care sunt administrate pacientului.
Canabinoidele acționează ca niște receptori în creier. Cel mai cunoscut compus din această categorie este THC-ul, cu efecte psihotrope, aflat în majoritatea țărilor în afara legii. În afară de THC mai există însă peste alți 100 de compuși, iar o parte dintre aceștia s-a dovedit că au proprietăți în lupta împotriva cancerului. Unele studii au arătat, până în prezent, că anumiți compuși ai canabisului împiedică creșterea tumorilor canceroase, pentru că reduc multiplicarea celulelor și blochează dezvoltarea vaselor de sânge care alimentează tumora.
În noul studiu, cercetătorii au observat în laborator celule canceroase și efectul asupra lor al curelor cu compuși din canabis, combinat cu medicamente folosite în prezent în curele de chimioterapie. Ei au descoperit că doi compuși, canabidiolul și THC-ul, pot omorî celulele canceroase (leucemie), însă atunci când sunt folosiți împreună cu medicamentele chimioterapice, efectul lor este potențat – efectul celor două cure făcute împreună este mai mare ca efectele fiecăreia dintre ele, adunate. De asemenea, studiul a arătat că o doză inițială de chimioterapie, urmată de compuși din canabis, a îmbunătățit mult efectele curei. Totuși, această potențare a tratamentului a fost observată numai dacă se păstra această ordine, întâi chimioterapia, apoi canabinoidele.
Medicii speră ca acest studiu să deschidă poarta către îmbunătățirea tratamentului leucemiei și a cancerelor în general și, mai ales, către contracararea efectelor adverse ale chimioterapiei îndelungate, printre care pierderea părului, grețuri, risc mare de infecție etc.
Asocierea canabinoidelor ar putea permite micșorarea dozei de chimioterapie, fără a se pierde eficiența tratamentului.