x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Caperele, mană cerească pentru sistemul digestiv

Caperele, mană cerească pentru sistemul digestiv

de Florian Saiu    |    24 Oct 2024   •   06:00
Caperele, mană cerească pentru sistemul digestiv

Caperele sunt mugurii mici, recoltați manual, ai unui tufiș sălbatic care crește nativ în zonele aride, stâncoase și scăldate de soare din toată zona Mediteranei. Dar să-i dezvăluim secretele. 

„Ca ingredient alimentar, mugurii de capere conferă arome interesante oricărui preparat culinar. Folosite de milenii la gătit și în scopuri medicale caperele sunt menționate în cartea romană de bucate Apicius (circa secolul al IV-lea d.Hr.) și au fost chiar prezente în scrierile grecilor și romanilor antici pentru capacitatea lor de a ameliora sănătatea digestivă”, menționa Dr. William W. Li în volumul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Generează scăderea inflamației din țesutul adipos

„În prezent - a reluat Dr. William W. Li -, caperele sunt recoltate pe insula siciliană Pantelleria, din solul vulcanic al insulei grecești Santorini și din alte regiuni din Turcia, Maroc și Peninsula Iberică. Aroma caperelor este puternică, acidă, picantă și citrică. Rețetele din sudul Italiei și Grecia le menționează ca ingredient în paste, salate și sosuri, pentru a potența gustul unor mâncăruri deja delicioase. Caperele conțin niveluri extrem de ridicate ale compusului bioactiv quercetină, de 66 de ori mai mari decât cele dintr-o ceapă. De remarcat că acest compus, quercetina, scade greutatea corporală, creează celule adipoase brune benefice, care ajută la arderea grăsimii albe nocive prin termogeneză și scade inflamația din țesutul adipos”.

Rutina și sulforafanii, împotriva obezității

În completare: „Caperele mai conțin și alți compuși care activează mecanismele de apărare a sănătății, cum ar fi rutina și sulforafanii, care au proprietăți antiobezitate. Caperele crud-uscate au o aromă mai intensă și o textură mai crocantă decât cele păstrate în lichid. Dacă folosești capere marinate în lichid, va trebui să le clătești foarte bine pentru a avea un gust mai puternic de capere, și nu de sare sau oțet. Poți adăuga câteva capere întregi într-o salată, le poți folosi ca garnitură la pește sau pui gătit ori le poți toca grosier pentru a le integra într-un sos, o porție de paste sau într-o tocană cu carne grasă”.

De pus la inimă

De asemenea, caperele pot avea efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare. Acestea pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a inflamației în vasele de sânge, contribuind astfel la menținerea sănătății inimii și a sistemului circulator.

Sursă de vitamine și minerale

Caperele furnizează vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea generală. Acestea conțin vitamina K, care ajută la coagularea sângelui și menținerea sănătății oaselor, precum și vitamina C, care sprijină sistemul imunitar și sănătatea pielii. Caperele oferă și minerale precum fier, magneziu, calciu și mangan, necesare pentru funcționarea optimă a organismului.

„Caperele conțin niveluri extrem de ridicate ale compusului bioactiv quercetină, de 66 de ori mai mari decât cele dintr-o ceapă”, Dr. William W. Li

„Caperele mai conțin și alți compuși care activează mecanismele de apărare a sănătății, cum ar fi rutina și sulforafanii, care au proprietăți antiobezitate”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: capere sistem digestiv