x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum scăpăm de căpușe 

Cum scăpăm de căpușe 

de Maria Coman     |    30 Mai 2023   •   06:00
Cum scăpăm de căpușe 

În sezonul cald, mai ales dacă mergem în zone cu vegetație multă, riscul de a fi mușcați de căpușe este unul destul de mare. 

 Insectele sunt tehnic prezente pe tot parcursul anului, dar ele fac cele mai multe probleme din aprilie până în septembrie. Căpușele se găsesc cel mai adesea în zonele  împădurite, cu umiditate ridicată.  Mușcătura căpușei de obicei nu e sesizabilă, pentru că insecta eliberează o substanță anticoagulantă și antiinflamatoare care reduce durerea, motiv pentru care înțepăturile nu dor. Căpușa ajunsă pe pielea omului își caută zona de fixare într-un timp care poate dura chiar și câteva ore. Insecta crește, pe măsură ce se hrănește cu sânge. 

Deja, la camerele de gardă au început să vină din ce în ce mai mulți pacienți cu astfel de probleme. Cel mai bine este, într-adevăr, să apelăm la ajutor specializat. Dar, în cazul în care asta nu este posibil, atunci există câteva metode să scoatem chiar noi căpușele. 

În primul rând, nu intrați în panică. Este adevărat că boala Lyme este cea mai frecventă boală transmisă de căpușe, dar riscul de a dezvolta boala este destul de scăzut. 

Totuși, pentru a fi în siguranță, e bine să îndepărtăm căpușa cât mai curând posibil. Riscul de infectare crește la 24-48 de ore după ce căpușa se atașează de piele.

 

Pasul 1: Folosiți o pensetă pentru a prinde ferm căpușa de cap, pe lângă piele.

Pasul 2: Trageți ferm și constant până când căpușa se desprinde de piele. Nu răsuciți căpușa și nu o mișcați dintr-o parte în alta. Dacă o parte din căpușă rămâne în piele, nu vă faceți griji. În cele din urmă va ieși singură.

Pasul 3: Eliberați căpușa într-un borcan sau într-o pungă ce se poate sigila. 

 

Pasul 4: Spălați-vă mâinile și locul mușcăturii cu apă și săpun.

 

Pasul 5: Tamponați locul mușcăturii cu alcool. Apoi, e bine să anunțați medicul de familie sau la pediatru, care ar putea dori să vadă căpușa. Uneori, medicii prescriu o doză preventivă de antibiotice pentru copiii cu risc ridicat de boală Lyme.

 

E important să nu folosim vaselină sau un chibrit încins pentru a ucide și îndepărta o căpușă. Aceste metode nu îndepărtează căpușa de pe piele și o pot face să se îngroape mai adânc.

 

Sunați imediat la medic dacă copilul dumneavoastră are:

  • o erupție cutanată cu inele roșii sau pielea roșie și iritată

  • simptome asemănătoare gripei

  • dureri articulare sau o articulație umflată

  • paralizie facială (nu poate mișca zone ale feței)

 

Dacă aveți propria curte, atunci, pe lângă stropitul cu substanțe care le ucid, e bine să păstrați iarba scurtă. Căpușele au tendința de a se urca pe dumneavoastră din verdeața din jur, așa că tundeți des gazonul (mai ales în jurul marginii curții, a gardului și a zonelor de ședere), greblați și îndepărtați prompt frunzele. 

În România au fost identificate aproape 30 de tipuri de căpușe. Căpușele sunt paraziți externi care se hrănesc cu sângele corpului gazdă care poate fi om sau diverse animale.

Potrivit ghidului oferit de pagina Ro Vaccinare,  ca să evităm expunerea la căpușe, e bine ca atunci când mergem la picnic sau în pădure să purtăm haine de culoare deschisă, să ne acoperim brațele și picioarele și să purtăm încălțăminte închisă, fără decupaje. Adică nu sandale. Păturile sau celelalte textile pe care le folosim la picnic trebuie să fie și ele de culoare deschisă.  

De asemenea, trebuie folosite substanțele repelente, spray-urile împotriva căpușelor care se găsesc în farmacii, iar pentru excursiile mai lungi putem aplica substanțe protectoare și pe haine și încălțăminte.  Când ne întoarcem acasă, trebuie să verificăm cu atenție bagajele, hainele și animalele de companie. Cel mai frecvent căpușele se înfig în părțile moi, sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor sau în jurul buricului. 

Oamenii de știință testează permanent metode noi care ar putea să contribuie la reducerea exploziei bolilor transmise de căpușe, cum ar fi boala Lyme și babesioza. Dar deocamdată nu există nicio soluție de control al insectelor la scară largă. 

Boala Lyme și babesioza nu sunt singurele afecțiuni ce pot fi transmise de căpușe. Există și encefalita de căpușă,  o infecție care se manifestă la nivelul sistemului nervos central. simptomele sale pot să apară de obicei la aproximativ o lună de la mușcătură. În prima fază apar oboseală, febră, dureri de cap, dureri musculare și greață. Netratată la timp, encefalită de căpușe duce la apariția meningitei și encefalitei, iar în acest caz e nevoie de spitalizare. 

Boala Lyme  are ca și simptome tipice febră, dureri de cap, oboseală și o erupție cutanată caracteristică. Erupția poate apărea până la 3 luni după ce o persoană a  fost mușcată de o căpușă infectată, dar de obicei apare în decurs de 1 până la 4 săptămâni. Aceasta poate dura câteva săptămâni.Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi la articulații, la inimă și la sistemul nervos. Majoritatea cazurilor de boală Lyme pot fi tratate cu succes cu câteva săptămâni de antibiotice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: capuse muscat substanţe