x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Câte tipuri de aparate dentare există și care sunt cele mai eficiente?

Câte tipuri de aparate dentare există și care sunt cele mai eficiente?

07 Oct 2024   •   10:52
Câte tipuri de aparate dentare există și care sunt cele mai eficiente?

Tratamentul ortodontic, necesar atât din rațiuni estetice, cât și funcționale, reprezintă o modalitate prin care poate fi îmbunătățit semnificativ aspectul danturii, dar și funcționalitatea sa.

În majoritatea cazurilor, eficacitatea tratamentului ortodontic este influențată de tipul de aparat dentar ales și de gradul de responsabilitate al pacientului. Dacă în privința responsabilității individuale medicul nu are nicio influență, în ceea ce privește tipul de aparat dentar, medicul este responsabil pentru efectuarea unei alegeri corespunzătoare, în funcție de situația individuală a pacientului.

 

Câte tipuri de aparate dentare există?

Dacă în urmă cu câțiva zeci de ani toți pacienții erau obligați să opteze pentru un aparat dentar metalic fix, din cauza inexistenței altor opțiuni, în prezent, odată cu progresul stomatologiei, există multiple alte opțiuni disponibile, atât în ceea ce privește tratamentul cu aparat dentar, cât și în tratamentul cu implant sau coroana dentara.

 

Aparatul dentar metalic

Reprezintă în continuare cel mai utilizat tip de aparat dentar, în principal datorită costurilor reduse și a eficacității ridicate. Fabricat din oțel inoxidabil, aparatul dentar metalic este extrem de eficient pentru o varietate largă de probleme ortodontice. Dezavantajul principal îl reprezintă vizibilitatea ridicată, motiv pentru care unii pacienți preferă alternative mai puțin vizibile.

 

Aparatul dentar ceramic

Similar din punct de vedere funcțional cu cel metalic, aparatul ceramic are brackeți de culoarea dinților, ceea ce îl face mai puțin vizibil. Totuși, aparatul ceramic poate fi mai fragil și mai predispus la pătare.

 

Aparatul dentar lingual

Aparatul dentar lingual este un tip specific de aparat, complet invizibil din exterior, montat pe partea interioară a dinților. Deși nu poate fi observat de la exterior, un avantaj major de ordin estetic, aparatul lingual prezintă și câteva dezavantaje de ordin fizic. În general, pacienții cu aparat lingual raportează un disconfort mai ridicat în primele săptămâni de purtare.

 

Invisalign sau Spark (gutiere transparente)

Invisalign sau Spark reprezintă soluții moderne ce constau într-o serie de gutiere transparente aplicate pe suprafața frontală a dinților. Ambele tipuri de tratamente sunt foarte apreciate datorită discreției și a confortului oferit, gutierele fiind ușor de îndepărtat pentru efectuarea igienei orale și consumul alimentelor. Deși din punct de vedere estetic sunt o alegere excelentă, aparatele de tipul Invisalign sau Spark pot să nu fie întotdeauna o opțiune, în special la pacienții cu patologii orale complexe.

 

Criterii de eficiență

Eficiența unui aparat dentar depinde în mare măsură de corectitudinea diagnosticului și a planului de tratament stabilit de către ortodont. În general, aparatele dentare metalice și ceramice oferă rezultate comparabile, ambele fiind eficiente pentru o gamă largă de probleme dentare. Invisalign, pe de altă parte, nu este la fel de eficient în cazurile severe, care necesită ajustări majore ale ocluziei.

 

Care este cel mai eficient aparat dentar?

Răspunsul la întrebare depinde de mai mulți factori. Dacă luăm în considerare doar eficiența corectării problemelor ortodontice, aparatele metalice și cele ceramice sunt adesea cele mai rapide și eficiente soluții. Cu toate acestea, pentru pacienții preocupați de aspectul estetic și de confortul în timpul purtării, Invisalign și aparatele linguale sunt opțiuni mai potrivite.

Medicii stomatologi dintr-o clinica stomatologica in sector 2, de exemplu, vor recomanda adesea aparatul metalic pentru pacienții tineri, având în vedere eficiența ridicată și costurile mai accesibile. În schimb, pentru pacienții adulți care pun accent pe discreție, se recomandă alegerea unor soluții, precum Invisalign, Spark sau aparatele linguale.

×