x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ce trebuie să știi despre HPV

Ce trebuie să știi despre HPV

20 Apr 2016   •   17:04
Ce trebuie să știi despre HPV

 

Despre virusurile papiloma umane (HPV) se vorbeşte des mai ales din cauza implicării lor în apariţia cancerului de col uterin. Infecţia cu virusurile papiloma umane este în prezent cea mai răspândită afecţiune cu transmitere sexuală la nivel mondial, scrie clicksanatate.ro.

Există peste 100 de virusuri papiloma umane, ele putând afecta fie pielea, fie mucoasele. Unele virusuri dau leziuni benigne (precum verucile), altele evoluează spre cancer. Există peste 30 de virusuri papiloma umane transmisibile sexual clasificate în tipuri cu risc crescut (oncogenice) sau scăzut.

Atât la bărbaţi, cât şi la femei, virusurile papiloma umane pot cauza apariţia negilor genitali. Aceştia se manifestă sub forma unor umflături mici, care dau usturime şi disconfort, însă negii pot exista şi fără simptome sau sunt prea mici pentru a fi văzuţi. Negii genitali se transmit prin contact sexual vaginal, oral sau anal. Atunci când suprafaţa afectată de negi este mai mare, prezervativul nu asigură protecţie suficientă. Infecţia poate avea o perioadă de incubaţie mare, astfel pot trece şi câteva luni între momentul infectării cu HPV şi cel al apariţiei negilor.

Cancerul de col, cea mai gravă complicaţie

În 99,7% din cazurile de cancer uterin sunt implicate virusurile papiloma umane. După infectare, perioada de transformare în leziune canceroasă durează în jur de 10-15 ani. Totuşi, este posibil ca tranziţia spre malignitate să dureze numai doi ani. Vaccinul anti HPV creează protecţie temporară faţă de virus, imunizarea putând preveni apariţia a cel puţin 70% din cazurile de cancer de col uterin.

Din cele peste 100 de tuplini de HPV, 15 au fost clasificate ca având risc de a produce leziuni canceroase. În Europa, în unul din două cazuri de cancer uterin este implicată tulpina 16. Celelalte tulpini care pot evolua spre cancer sunt 18 (20 la sută), tulpinile 31, 33, 45, 52, 58 şi 59 având o frecvenţă mai redusă. Se estimează că 70 la sută din cazurile de cancer de col uterin la nivel mondial sunt produse de tulpinile 16 şi 18.

×
Subiecte în articol: hpv virusurile papiloma umane