x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cercetătorii caută femei însărcinate care consumă marijuana pentru a observa efectele drogului asupra sarcinii

Cercetătorii caută femei însărcinate care consumă marijuana pentru a observa efectele drogului asupra sarcinii

22 Mai 2019   •   15:40
Cercetătorii caută femei însărcinate care consumă marijuana pentru a observa efectele drogului asupra sarcinii

Cercetătorii de la Universitatea din Washington recrutează 70 de femei însărcinate, care consumă marijuana, pentru a studia efectul pe care drogul îl are asupra modului în care se dezvoltă creierul copiilor, scrie Daily Mail.

Proiectul ”Moms + Marijuana” de la Universitatea din Washington este ultimul dintr-o serie de studii menite să ofere informații concrete despre marijuana, în condițiile în care consumul a devenit din ce în ce mai prezent în toate grupurile de oameni, inclusiv atunci când vine vorba de femei însărcinate.

Cercetătorii oferă câte 300 de dolari fiecărei femei, cu vârsta între 21 și 34 de ani, a cărei sarcină are mai puțin de 13 săptămâni, pentru a o monitoriza pe perioada sarcinii.

Înscrierea în cadrul proiectului reprezintă acceptul ca nou-născutul să fie supus unui test RMN, la șase luni după naștere, pentru ca cercetătorii să poată compara modul în care creierul bebelușului s-a dezvoltat în comparație cu cel al unui copil a cărui mamă nu a consumat marijuana, alcool sau țigări în timpul sarcinii.

Studiul a stârnit reacții puternice. Jurnalistul anti-marijuana Alex Berenson a comparat studiul cu experimentul Tuskegee, când mai multor bărbați afro-americani, infectați cu sifilis, li s-a cerut să oprească tratamentul pentru ca cercetătorii să poată observa efectele pe termen lung ale acestei boli. La sfârșitul experimentului, majoritatea decedaseră din cauza bolii. Mai mult, soțiile lor au fost infectate și mulți copii s-au născut cu o formă congenitală a afecțiunii.

Pe de altă parte, comunitatea medicală a fost de acord că, în ciuda riscurilor, un astfel de studiu trebuie efectuat pentru a observa care sunt riscurile, din moment ce mulți comercianți deja își promovează produsele pe bază de marijuana ca fiind o soluție pentru greața de dimineață.

Diferența față de experimentul Tuskegee este că cercetătorii caută femei care deja consumă marijuana în mod normal, fără a cere cuiva să înceapă să utilizeze drogul. Majoritatea femeilor din SUA sunt de părere că marijuana nu afectează cu nimic sarcina.

×
Subiecte în articol: marijuana sarcina studiu