x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cinci beneficii ale renunțării la cafea

Cinci beneficii ale renunțării la cafea

de Redacția Jurnalul    |    02 Ian 2025   •   11:45
Cinci beneficii ale renunțării la cafea
Sursa foto: Unsplash.com

Eliminarea cafelei din dieta ta poate duce la câteva beneficii notabile pentru sănătate, inclusiv reducerea anxietății, o mai bună calitate a somnului și o îmbătrânire mai puțin rapidă a pielii.

1. Anxietate redusă

Efectele stimulative ale cafeinei pot provoca nervozitate, palpitații ale inimii și chiar atacuri de panică - toți indicatori ai anxietății. Scăderea consumului de cofeină poate ajuta la ameliorarea acestor simptome prin diminuarea răspunsului „luptă sau fugi” al organismului, informează platforma de știri despre sănătate WebMD.

„Efectele naturale ale cofeinei stimulează o serie de senzații, cum ar fi bătăile mai rapide ale inimii, încălzirea corpului, creșterea ritmului respirației - toate lucruri care imită anxietatea”, afirmă Susan Bowling, psiholog la Centrul de Sănătate a Femeilor din cadrul filialei Wooster a Clinicii Cleveland. „Psihologic, este dificil pentru mintea ta să recunoască faptul că aceasta nu este anxietate, deoarece se simte la fel”.

Biblioteca Națională de Medicină a SUA enumeră neliniștea, nervozitatea, durerile de cap, transpirația și insomnia drept semne comune ale anxietății induse de cafeină.

Consumul a mai mult de 400 miligrame de cafeină pe zi (patru până la cinci cești de cafea) ar putea crește riscul de anxietate și atacuri de panică la persoanele care sunt sensibile la aceasta, anunță U.S. Food & Drug Administration.

2. Îmbunătățirea calității somnului

Cofeina este bine cunoscută pentru creșterea vigilenței, dar poate, de asemenea, să perturbe tiparele de somn, chiar dacă este ingerată cu șase ore înainte de somn.

Cercetările demonstrează că aportul de cafeină a scurtat timpul total de somn cu 45 de minute, a redus eficiența somnului cu 7% și a crescut latența de debut a somnului cu 9 minute și starea de veghe după debutul somnului cu 12 minute. Durata și proporția somnului ușor au fost prelungite, în timp ce somnul profund a fost redus în cazul consumului de cofeină.

Pentru a evita reducerea timpului total de somn, cafeaua ar trebui consumată cu cel puțin 8,8 ore înainte de culcare.

3. Vizite reduse la baie

Un alt studiu a indicat că cafeina crește diureza și scade senzația de prag în faza de umplere, ceea ce duce la creșterea debitului și a volumului evacuat. Astfel, cofeina poate duce la urgența precoce și frecvența urinării.

4. Scăderea durerii sânilor

Dr. Anita Johnson, șeful secției de chirurgie de la Cancer Treatment Centers of America din Atlanta, a declarat pentru Fox 5 Atlanta că 87% dintre femei se confruntă cu dureri mamare, iar „cauza numărul unu este legată de cofeină”.

Prin urmare, reducerea cofeinei din dieta ta poate diminua durerile de sân.

5. Îmbătrânirea mai lentă a pielii

Dr. Paul Nassif, specialist în piele și fondator al Nassif MedSpa UK, a explicat pentru Cosmopolitan că, fără îndoială, cafeina reduce rata la care organismul produce colagen, o proteină care oferă pielii fermitatea și elasticitatea sa.

Îmbunătățirea absorbției nutrienților Healthline a raportat că un studiu a descoperit faptul că consumul unei cești de cafea cu o masă de hamburger a scăzut absorbția fierului cu 39%.

Un alt studiu a demonstrat că consumul unei cești de cafea instant cu o masă de pâine a diminuat absorbția fierului cu 60-90% comparativ cu consumul de apă cu aceeași masă.

Cu cât cafeaua sau ceaiul sunt mai tari, cu atât absorbția fierului este mai scăzută.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cafea renunţare beneficii