Refluxul gastro-esofagian apare atunci când acidul sau chiar bila din stomac refulează pe esofag, provocând arsuriși eructații (râgăituri). Deși unii oameni se confruntă în tot timpul anului cu asemenea simptome, pentru majoritatea populației acestea apar în preajma sărbătorilor, atunci când se exagerează cu friptura, cârnații sau caltaboșul de Crăciun. Iată care sunt alimentele responsabile de apariția acestui tip de disconfort și pe care e bine să le eviți sau să le mănânci cu precauție, dacă vrei să ai sărbători liniștite și fără vizite la spital.
Ciocolata. Cu siguranță că prăjiturile cu ciocolată sau batonul cu portocale și scorțișoară găsit sub brad e extrem de ademenitor, dar trebuie să știi că ciocolata este răspunzătoare pentru arsurile la stomac. Acest lucru se întâmplă pentru că ea conține cofeină și teobromină, două substanțe stimulante care provoacă refluxul. De asemenea, pentru că e bogată în grăsimi și cacao, cicolata ar trebui consumată cu moderație, mai ales de cei care au probleme de reflux gastro-esofagian. Dacă chiar nu poți rezista fără un desert de ciocolată, încearcă cel puțin să consumi ciocolată neagră.
Băuturi carbogazoase. Apa minerală, sucurile acidulate par de nelipsit de pe masa de Crăciun, nu-i așa? Tradiționalul șpriț nu ar mai fi la fel fără apa minerală. Totuși, aceste băuturi acidulate sunt un inamic al digestiei liniștite. Gazul pe care îl conțin se extinde în stomac și crează o presiune care determină sucurile gastrice să o ia în sus spre esofag. Băuturile care conțin cofeină, gen cola, sunt și mai iritante.
Mâncarea prăjită. Cârnații îți fac poftă, numai cu mirosul lor? Dacă vrei să scapi de arsuri ar fi bine să îi eviți. Orice aliment prăjit în ulei este plin de grăsimi care provoacă reflux gastro-esofagian, așa că dacă vei exagera cu cârnații de Crăciun, s-ar putea să simți dureri puternice și arsuri în piept.
Alcoolul. Berea, lichiorul și vinul provoacă arsuri la stomac. Chiar dacă nu sunt acide, aceste băuturi relaxează valva de la capătul esofagului, permițând acidului din stomac să urce pe esofag. Totuși, parcă nu e sărbătoare fără un pahar de băutură. Așa că încearcă să limitezi cât poți de mult consumul de alcool și să nu amesteci aceste băuturi cu altele acide, precum sucul de portocale sau apa minerală.
Brânzeturile grase. Te-ai hotărât să mănânci doar aperitivele anul acesta? Atenție la ce pui în farfurie. Brânza sau untul foarte gras va avea același efect ca și cârnații. Dacă mănânci o salată, ai grijă ca sosul să nu fie făcut cu iaurt gras, pentru că și el e respunzător de refluxul gastro-esofagian.
Carnea grasă. Vita, porcul, mielul sunt tipuri de carne care se digeră greu, rămân multă vreme în stomac și pot provoca arsuri. Încearcă să înlocuiești anul acesta friptura de porc cu cea de curcan, sau mănâncă o singură bucată, în loc de două.
Cafeaua. După o masă copioasă, te-ai obișnuit să bei o cafea. Dacă te limitezi la una singură, cu lapte, sau un espresso, este în regulă, însă dacă vei bea o cafea după fiecare masă trebuie să te aștepți la arsuri la stomac. Poți mai degrabă să bei un ceai verde slab sau chiar un ceai de plante.