x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Crampele menstruale, la fel de dureroase ca un atac de cord. Durerea ar putea fi un semn al endometriozei sau adenomiozei

Crampele menstruale, la fel de dureroase ca un atac de cord. Durerea ar putea fi un semn al endometriozei sau adenomiozei

de Redacția Jurnalul    |    07 Ian 2024   •   09:40
Crampele menstruale, la fel de dureroase ca un atac de cord. Durerea ar putea fi un semn al endometriozei sau adenomiozei
Sursa foto: Hepta

Medicii încep, în sfârșit, să ia în serios durerile menstruale. Crampele menstruale pot fi la fel de dureroase - sau mai dureroase - decât un atac de cord, spun unii medici. Durerile menstruale severe ar putea fi cauzate de o afecțiune de bază, cum ar fi endometrioza.

În 2016, Quartz a publicat un articol cu un citat de la profesorul de sănătate reproductivă John Guillebaud, care a declarat că pacientele descriu durerea menstruală ca fiind "aproape la fel de rea ca și cum ai avea un atac de cord", scrie Insider.

În 2018, ginecologul Dr. Jen Gunter, care scrie un blog popular despre sănătatea femeilor, a dus această comparație cu un pas mai departe - a scris că durerea este adesea mult mai puternică decât cea dată de atacul de cord.

"Atacurile de cord produc adesea simptome vagi sau dureri ușoare, de aceea mulți oameni le ignoră ... În plus, mai mult de 40% dintre femei nu au dureri în cazul atacurilor de cord. Ar fi periculos pentru femei să creadă că un atac de cord ar trebui să fie cel puțin la fel de rău ca și crampele menstruale", a scris Gunter.

Dismenoreea primară - termenul științific pentru crampele menstruale dureroase - afectează între 50 și 90% dintre femei, potrivit unui articol din 2019 din JAMA Insights, dintre care jumătate descriu durerea ca fiind moderată sau severă. În ciuda acestui fapt, se spune în articol, durerile sunt adesea "adesea subdiagnosticate, tratate inadecvat și considerate normale chiar de către paciente".

Crampele sunt cauzate de substanțe chimice naturale numite prostaglandine, potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi, care sunt fabricate în mucoasa uterului. Aceste substanțe chimice determină mușchii și vasele de sânge ale uterului să se contracte și pot duce, de asemenea, la o stimulare a receptorilor de durere. Iar în timpul acestor contracții, presiunea asupra uterului poate fi la fel de mare ca în timpul etapei de "împingere" a travaliului, a scris Gunter.

"Deci, dacă aveți nevoie de o analogie pentru a descrie durerea menstruală", a scris Gunter, "folosiți travaliul sau tăierea degetului fără anestezic".

În timp ce un ușor disconfort la menstruație este normal, durerea severă nu este.

Durerea menstruală severă ar putea fi un semn al unei afecțiuni de bază, cum ar fi endometrioza sau adenomioza.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: crampe menstuale durere endometrioza