x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sfaturi de la medicul Vlad Ciurea: Creierul, între prieteni și dușmani

Sfaturi de la medicul Vlad Ciurea: Creierul, între prieteni și dușmani

de Paul Bardasu    |    04 Sep 2023   •   06:00
Sfaturi de la medicul Vlad Ciurea: Creierul, între prieteni și dușmani

Vlad Ciurea, renumit medic neurochirurg, revine cu o mulțime de sfaturi în ceea ce privește sănătatea creierului, dar și a întregului organism. Iată ultimele recomandări ale doctorului.

Neurologul s-a referit mai întâi la tineri, care în zilele noastre sunt puși sau vor să facă mai multe lucruri deodată. „Din nefericire, populația foarte tânără vrea să facă foarte multe. Nu putem. Creierul nu primește atâtea comenzi câte vrem noi să-i dăm. Lucrurile trebuie luate pas cu pas, nu toate odată. Nu trebuie să-i dai creierului două comenzi, pentru că amândouă vor ieși prost. Este adevărat! Uitați-vă ce se întâmplă în circulație când cineva vrea să și conducă, să și dea mesaje pe telefon”, a explicat Vlad Ciurea, care a detaliat și cum se poate rezolva această problemă: „Când vrei să faci față și simți că nu mai poți, puțin repaus este minunat. Atunci, dintr-odată, se liniștește creierul. Celulele nervoase sunt vascularizate, primesc oxigen și ceea ce le place cel mai mult, glucoză, și încep să se simtă bine”. 

Vârstnicii trebuie să bea apă

După tineri, profesorul Vlad Ciurea a ajuns și la greșelile pe care le fac adesea persoanele în vârstă. „Am primit de multe ori întrebarea: «Ce îmi recomandați, domnule doctor, pentru a-mi menține creierul sănătos?». Înainte să înșir o întreagă listă cu alimente și nutrienți care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră, mereu precizez: în primul rând este important să ne hidratăm corespunzător”, a explicat neurochirurgul într-o postare pe Facebook. Creierul conține 78% apă. „Așa spun toate datele obținute din literatura de specialitate. În practică, dacă vedem o persoană mai în vârstă care face un RMN, ne grăbim să punem diagnostic: «Aaaa, atrofie cerebrală». Nu! Persoanele în vârstă sunt persoane care se hidratează foarte puțin, nu vor să bea apă și atunci apare acea deshidratare a encefalului, care se vede pe RMN. Deci trebuie să bem apă, indiferent de vârstă”, a spus Vlad Ciurea.

Observație personală: alcoolul degradează creierul

Medicul neurolog a mai dezvăluit un obicei care afectează atât creierul tinerilor, cât și al bătrânilor: alcoolul. Asta pe baza observației personale, în timpul operațiilor pe creier efectuate de-a lungul vremii: „Din creierele pe care le-am operat și le-am văzut, creierul alcoolicului este cel mai degradat. Este un semn mare de alarmă. Creierul celui care consumă mult alcool se stafidește. În rest, dacă un om are mai multe sau mai puține celule nervoase, dacă funcționează la un IQ mai dezvoltat, sau nu, adică un intelectual de super, super clasă și un lucrător, nu poți să spui că între cele două este o diferență foarte mare”, a declarat medicul Vlad Ciurea pentru DC Medical, și a adăugat: „Sunt persoane, cum suntem noi, care dacă beau două pahare de vin imediat le simt. Auzim de alții, care beau de dimineața până seara țuică și nu au niciun fel de problemă. Unii fac și gargară cu țuică, pentru a se simți bine. În zona Maramureșului și în Bucovina, această băutură este mult mai frecventă. Doza de alcool este pentru fiecare în parte. Dar cei care consumă alcool foarte mult prezintă modificarea structurilor cerebrale, dar și a întregului organism”, a mai precizat medicul.

Alimente bune vs obiceiuri nocive

Există câteva alimente care reprezintă un adevărat combustibil pentru creier. Profesorul Vlad Ciurea a arătat cum acționează acestea și care sunt beneficiile asupra organismului. „Nucile, mango și spanacul - acestea sunt antioxidanți, se duc în creier și mai fac ceva: dezvoltă niște substanțe, neurotransmițători, care sunt un fel de spiriduși care deschid căile optimismului”, a explicat neurochirurgul la Antena 3. De asemenea, legumele cu frunze verzi ne prelungesc viaţa. „Nucile, semințele de dovleac, toate legumele, fructele (afine, mure) - toată compoziția lor se duce direct în creier. De zahăr trebuie să uităm, să nu-l consumăm. Facem tot ce este posibil să nu-l consumăm, mai ales zahărul rafinat. Ne luăm zahărul din amidon, din pâine, din fructe, din miere, dar nu zahărul acesta rafinat. Miere putem să mâncăm din când în când”, a spus medicul, care dezvăluie că fructele de pădure proaspete (zmeură, mure, afine) conțin substanțe care ajută la repararea țesutului creierului și membranelor celulare.

De partea cealaltă, pacienții sunt avertizați să stea departe de cei 5 mari inamici. „Creierul are cinci dușmani: stresul, zahărul, alcoolul, tutunul - pentru că strânge vasele - şi drogurile. Acestea din urmă mă îngrozesc. Putem să menținem sănătatea mintală cu gânduri bune, optimism, zâmbet, activitate pozitivă, citit, scris şi exercițiu fizic. Memorarea şi desfășurarea activităţilor cu voce tare ne ajută nespus de mult”, explică reputatul neurochirurg.

Ultimul aspect, dar nu cel mai puțin important, este legat de cantitatea de mâncare pe care o consumăm înainte de a ne culca. Având stomacul prea încărcat, organismul nu mai poate funcționa așa cum trebuie, având de suferit inclusiv creierul, cât și inima sau ficatul. Practic, cu burta plină, sângele nu mai ajunge la creier! „Deci dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier”, a încheiat Vlad Ciurea, potrivit căruia mesele copioase nu trebuie să depăşească ora 19.30.

×
Subiecte în articol: creier prieten dusman dr. Vlad Ciurea