x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum să ne apărăm de răceală în sezonul rece

Cum să ne apărăm de răceală în sezonul rece

07 Noi 2017   •   11:40
Cum să ne apărăm de răceală în sezonul rece

Mai mulți experți au discutat despre cum ne putem menține sănătoși în sezonul rece, când răcelile devin ceva comun, scrie Mirror.

8am: Mănâncă un mic dejun antiviral

Un studiu recent efectuat în Olanda a descoperit că mâncatul în cantități mari de dimineată crește nivelul de interferon gamma din sânge, un agent natural antiviral, cu până la 450%, în timp ce lipsa unui mic dejun scad nivelul de interferon gamma cu 17%. Interferonul gamma este principala citokină responsabilă de imunitatea mediată celular.

9am: Ia o pastilă

Studiile recente au descoperit că extractele potente din plante pot reduce riscul de infecții cu până la 58%. De asemenea, pot reduce perioada de răceala cu 1,4 zile. Același studiu a descoperit că extractele de plante luate în combinație cu vitamina C pot reduce riscul de a răci cu 86%.

10am: Stresează-ți sistemul imunitar

„Scurte perioade de stres întăresc sistemul imunitar”, a spus directorul de la Centrul de Cercetare privind Somnul din Loughborough University, Jim Horne. „Când începem să ne stresăm se eliberează cortizol și adrenalină. Acești hormoni avertizează corpul în privința unei posibile amenințări cu o infecție. Sistemul imunitar răspunde prin creșterea producției de celule imunitare. Cheia este să faci ceva stresant pe care îl poți termina repede”.

În schimb, stresul pe termen lung are un efect opus.

11am: Antrenează-ți celulele albe din sânge

Universitatea din Massachusetts a descoperit că cu cât oamenii sunt mai activi cu atât au mai puține șanse de a răci. Cercetătorii cred că exercițiile fizice întăresc funcționarea sistemului imunitar, pentru că cresc producția de celule albe din sânge.

1pm: Proteine

Dacă simți că începi să răcești, cercetătorii te sfătuiesc să mănânci 15g de proteine la fiecare trei ore. „Oamenii care nu mănâncă suficiente proteine, precum veganii, sau cei cu diete stricte, sunt mai predispuși la răceli, care durează mai mult”, a spus Dr Schenker.

3pm: Ceai verde

Când cercetătorii canadieni au adăugat ceai verde peste mostrele de adenovirus (unul dintre virușii responsabili pentru răceli), au descoperit că acești viruși sunt opriți din a se reproduce.

4pm: Scapă de șervețele

Potrivit cercetătorilor de la Centrul pentru Răceli Comune de la Universitatea din Cardiff, mulți oameni obișnuiesc să poarte după ei șervețelele deja folosite. „Virușii responsabili pentru răcelile comune pot trăi până la 48 de ore sau mai mult dacă sunt ținuți într-un loc cald, precum o poșetă.”, a explicat directorul centrului, profesorul Ron Eccles. „Oamenii cred că dacă au împăturit partea udă, restul șervețelului este bun pentru a fi folosit, dar în câteva minute virusul se va răspândi pe restul șervețelului și chiar pe alte obiecte aflate în geantă”.

6pm: Menține-ți nasul cald

„Nasul este prima linie a sistemului imunitar.”, spune profesorul Cutler. Astfel, dacă ni se răcește nasul, acțiunea cililor este încetinită și nu mai pot îndepărta particulele de praf sau alte materiale străine.

10pm: Reîncarcă-ți sistemul imunitar

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Loughborough, dacă orele de somn scad și sistemul imunitar va face același lucru. Astfel, dacă dormi patru ore în loc de șapte, eficiența sistemul imunitar va scădea cu 50%.

Pentru a avea un sistem imunitar care să funcționeze la maximum, trebuie să dormi opt ore pe noapte.

 

×
Subiecte în articol: raceala sezon rece iarna virusi trucuri