x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Două minute de mers pe jos după mâncare pot ajuta glicemia

Două minute de mers pe jos după mâncare pot ajuta glicemia

03 Sep 2022   •   22:30
Două minute de mers pe jos după mâncare pot ajuta glicemia
Sursa foto: Isaac Burke Unsplash.com

O plimbare de 2 - 5 minute după masă poate scădea glicemia, arată un studiu publicat în „Sports Medicine”. De asemenea, o mișcare de doar 21,43 minute în fiecare zi a săptămânii reduce cu o treime riscul de deces.

Timp de secole, oamenii din zona însorită a Mediteranei se ridicau după mesele lungi și relaxante și făceau o plimbare, adesea în piața orașului pentru a-și vedea vecinii și a socializa. Mersul pe jos face atât de mult parte din acest stil de viață, încât este listat ca bază a dietei mediteraneene. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care studiile au descoperit că dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și unele tipuri de cancer - în timp ce întărește oasele, îmbunătățește sănătatea creierului, previne demența și depresia și ajută la pierderea sănătoasă în greutate.

Acum există un alt motiv pentru a face o plimbare după masă: poate scădea glicemia. Mersul pe jos de doar 2 - 5 minute după o masă poate face diferența, potrivit unui studiu din 2022, publicat în revista „Sports Medicine”, citat de CNN.

Statul în picioare după masă poate ajuta, de asemenea, dar nu la fel de mult ca plimbatul, a declarat coautorul studiului Aidan Buffey.

"Pauzele intermitente de stat în picioare pe parcursul zilei și după mese au redus glucoza în medie cu 9,51% în comparație cu statul prelungit în picioare. Cu toate acestea, mersul pe jos intermitent de intensitate ușoară pe parcursul zilei a înregistrat o reducere mai mare a glucozei cu o medie de 17,01% în comparație cu statul prelungit în șezut", a declarat Buffey pentru CNN.

"Acest lucru sugerează că întreruperea șederii prelungite cu pauze de stat în picioare și plimbări ușoare pe parcursul zilei este benefică pentru nivelurile de glucoză", a adăugat el.

De altfel, există un studiu amplu, care a analizat 7 cercetări ce comparau impactul statului pe jos, în picioare și a mersului pe jos asupra nivelului de insulină și de zahăr din sânge. Participanții au fost rugați fie să stea în picioare, fie să meargă timp de 2 - 5 minute la fiecare 20-30 de minute pe parcursul unei zile întregi.

Statul în picioare a fost mai bun decât șezutul la birou sau pe canapea, dar nu a ajutat la scăderea insulinei din sânge, a constatat analiza. Cu toate acestea, dacă oamenii făceau o scurtă plimbare după ce mâncau, nivelul insulinei era mai stabil.

Menținerea glicemiei la un nivel ridicat este bună pentru organism, deoarece vârfurile mari și scăderile rapide pot crește riscul de diabet și de boli de inimă, spun experții. Studiile au arătat că nivelul de zahăr din sânge va crește în 60-90 de minute după masă, așa că cel mai bine este ca oamenii să se miște imediat după ce au terminat de mâncat.

Mușchii au nevoie de glucoză pentru a funcționa, așa că mișcarea ajută la eliminarea zaharurilor din fluxul sanguin - acesta este motivul pentru care mulți alergători se bazează pe încărcarea cu carbohidrați înainte de un maraton sau de o cursă.

"Persoanele care sunt active din punct de vedere fizic timp de aproximativ 150 de minute pe săptămână au un risc cu 33% mai mic de mortalitate decât cele care sunt inactive din punct de vedere fizic", notează Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Asta înseamnă că, dacă vă ridicați și faceți mișcare timp de doar 21,43 minute în fiecare zi a săptămânii, vă reduceți cu o treime riscul de a muri din orice cauză.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: glicemie