x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 4 elemente esențiale pentru o viață sănătoasă

4 elemente esențiale pentru o viață sănătoasă

de Paul Bardasu    |    10 Oct 2023   •   06:00
4 elemente esențiale pentru o viață sănătoasă

Dintotdeauna, ținta oamenilor a fost să aibă o viață lungă și sănătoasă. Subiectul a fost abordat și în revista Longevity, aflată acum la punctele de distribuție a presei. Expertul Simona Carniciu, doctor în științe medicale și medic primar specializat în diabet, nutriție și boli metabolice, trece în revistă elementele care ne ajută să avem o viață îndelungată și lipsită de boli, într-un material realizat de colega noastră Andreea Cigolea.

Cercetătorii au emis o metodă simplă și la îndemână pentru combaterea efectelor îmbătrânirii. Ideea centrală, bazată pe studii științifice, este aceea că 15 minute de mișcare pe zi, timp de 20 de ani, adaugă până la 16 ani de viață. Dar, pentru ca efectele pozitive să fie majore de-a lungul vieții, este indicat să fie combinată cu o dietă sănătoasă, cu un somn liniștit și cu petrecerea timpului cu familia și prietenii. 

Doctorul Simona Carniciu ne face introducerea în dezideratul unei vieți sănătoase: „Ultimele studii au demonstrat că este necesar un cumul de factori, printre care somnul, care este extrem de important. Și nu mă refer doar la timpul de somn, adică cele opt ore în care trebuie să dormim. Calitatea somnului contează extraordinar de mult. Ca exemplu, în cazul în care avem și factori de risc sau ne înrăutățim singuri situația mâncând târziu, digestia are loc în timp ce dormim și, atunci, somnul nu este de o foarte bună calitate, întrucât corpul continuă să lucreze. Din păcate, lipsa calității somnului nu se resimte imediat. Se simte atunci când îmbătrânim și când ajungem să arătăm la 60 de ani, ca de 80. Apoi, există o componentă psiho-socială. Este clar că echilibrul psihic este foarte de important - noile studii au demonstrat că oamenii care sunt sociabili și care nu suferă de singurătate trăiesc mai mult. Americanii au declarat singurătatea o problemă patologică deja și, în toate studiile lor din domeniu, se referă cât mai mult la singurătate, mai ales în asociere cu longevitatea sau cu starea de boală”.

Prietenii și familia sunt cheia 

Așadar, a avea un somn liniștit, dar și prieteni și a te implica în comunitate sunt lucruri cât se poate de benefice. Specialistul detaliază: „Este bine să avem cât mai mulți prieteni. Important este să stăm printre oameni, chiar și atunci când nu ne place, să interacționăm cu cât mai mulți oameni și să ieșim puțin din casă. Chiar dacă nu ne place, pentru că sunt multe persoane care nu sunt atât de sociabile și nu au capacitatea de a socializa oriunde și cu oricine, să ne forțăm inițial s-o facem. Trebuie să depunem puțin efort ca să facem lucrul acesta, pentru că suntem ființe sociale și se pare că longevitatea și calitatea vieții noastre depinde foarte mult de acest factor”.

Ajungem și la ce mâncăm. Medicul Simona Carniciu punctează: „Noile studii au demonstrat că important nu este un singur nutrient, ci importantă este o asociere a lor. Mai întâi, trebuie să eliminăm factorii care, în mod cert, înrăutățesc nu doar starea de longevitate sau de îmbătrânire prematură, ci și starea de sănătate în general. Ne rezumăm la proteine de bună calitate, adică produse animale - pește, ouă, lapte de bună calitate, produse cerealiere într-o măsură echilibrată și fructe - legume cât se poate de multe, în special, bineînțeles, legume”.

Mișcare, la orice vârstă

Am aflat că secretele pentru o viață lungă și fără boli sunt somnul, alimentele și comunicarea. Să vedem cum e cu mișcarea. Doctorul Simona Carniciu explică: „Atunci când vorbim despre mișcare, este important să înțelegem că, odată cu înaintarea în vârstă, apare sarcopenia, care înseamnă pierderea masei musculare. Este o patologie destul de gravă, pentru că masa musculară este implicată în tot metabolismul nostru. Este extrem de activă și avem nevoie de ea într-o cantitate cât mai mare, astfel încât să ne putem atinge țintele și indicii metabolici, cum ar fi starea de sănătate bună și un metabolism bun, care se transcriu în longevitate. Trebuie să facem mișcare! Ar trebui să nu uităm să trăim, la orice vârstă. O dietă extrem de sănătoasă, în lipsa unei mase musculare bine dezvoltate și foarte active metabolic, este în zadar”. 

 

Cele mai bune alimente

- Fructele de pădure își demonstrează superioritatea în majoritatea tipurilor de prevenție - a bolii cardiovasculare, a Alzheimerului, a bolilor neurologice degenerative, a diabetului zaharat, a îmbătrânirii precoce - grație unor compuși pe care îi conțin, flavonoidele.

- Tot ceea ce este verde - de exemplu, cu cât este spanacul mai verde, cu atât este mai bun.

- Roșiile conțin licopenă, o substanță care favorizează reducerea riscului cardiovascular. Cu cât fierbem mai mult roșiile, cu atât licopena se formează mai mult.

 

„Mișcarea este Aurul, Dieta este Argintul, Medicamentele sunt Bronzul” - academicianul Constantin Ionescu-Tîrgoviște

6 luni este durata în care îți schimbi microbiomul intestinal. Și de la schimbarea microbiomului și refacerea peretelui colonului, care redevine integru, pornim către reducerea inflamației și creșterea longevității. 

 

Chiar dacă începem să avem un stil de viață sănătos la 30, la 40 sau chiar la 50 de ani, nu este târziu. Dacă ne apucăm serios de treabă, putem vedea modificări în bine la fel de serioase în decurs de 3-4 ani.

 

Cum se poate calcula vârsta metabolică

Doctorul Simona Carniciu explică: „Mergem la clinicile specializate pentru o analiză corporală și pentru calculul vârstei metabolice. Aceasta este o formă de cuantificare a sănătăţii noastre, un calcul bazat pe rata metabolismului bazal. Ea este cea care arată dacă în organismul nostru există vreo problemă. Dacă vârsta metabolică este mai mică decât cea normală, înseamnă că avem un corp sănătos şi puternic. La polul opus, dacă este prea mare, înseamnă că este momentul să avem mai multă grijă de sănătatea noastră”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: viata sanatoasa elemente