x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Mobilitatea, esențială pentru a îmbătrâni sănătos

Mobilitatea, esențială pentru a îmbătrâni sănătos

de Andreea Tiron    |    19 Aug 2023   •   13:20
Mobilitatea, esențială pentru a îmbătrâni sănătos
Sursa foto: Hepta

Exercițiile care se concentrează pe mobilitate și flexibilitate nu sunt cheia pentru un corp neapărat atrăgător, nu dezvoltă brațe cu mușchi sculptați și nici nu asigură un abdomen perfect plat.

Potrivit LONGEVITY Magazine, aceste exerciții au însă un rezultat mult mai important, pentru că mobilitatea și flexibilitatea sunt cheia îmbătrânirii sănătoase. 

O femeie frumoasă, care arată, în mod natural, cu mult mai tânără decât este de fapt, explică la cursurile pe care le ține că mobilitatea și flexibilitatea sporite ne împiedică să ne rănim și ne permit să facem mișcare, în general, și anumite exerciții, în particular, cât mai eficient posibil. Fosta atletă olimpică Samantha Clayton spune că cel mai mare câștig dobândit, odată ce devenim mobili și flexibili, este faptul că ne putem menține activi și capabili să facem, din acest punct de vedere, tot ceea ce ne place, pentru mulți ani înainte.

„Mobilitatea și flexibilitatea merg mână în mână. Mobilitatea este dinamică sau activă, în timp ce flexibilitatea este pasivă. De exemplu, flexibilitate este atunci când putem trage înapoi degetul mare al unei mâini, cu cealaltă mână, astfel încât să ne atingă încheietura mâinii. În schimb, mobilitatea este capacitatea de a ne duce degetul mare exact în același loc de pe încheietura mâinii fără ajutorul celeilalte mâini, explică specialiștii.

Pentru mobilitate, o sănătate bună a articulațiilor este esențială. Pe măsură ce îmbătrânim, apar modificări în mobilitatea articulațiilor care pot influența sănătatea. Însă activitatea fizică adecvată oricărei vârste reduce durerile articulare și întărește mușchii care înconjoară articulațiile“, explică fosta atletă în vârstă acum de 44 de ani. 

Potrivit Fundației Americane pentru Artrită, exercițiile cu impact redus care sunt mai puțin solicitante pentru articulații includ mersul pe jos, mersul cu bicicleta, înotul sau golful.

De ce este importantă mobilitatea?

Mobilitatea este fundamentală pentru sănătatea fizică și este cheia longevității. Avem o mobilitate slabă atunci când o articulație nu ne permite să executăm întreaga ei gamă de mișcări. Acest lucru poate crea dezechilibre care, probabil, vor antrena alte părți ale corpului care să încerce să compenseze neputința articulației în cauză, situație care sporește șansele de rănire, spun specialiștii.

Potrivit Consiliului American pentru Exerciții Fizice, unele articulații (cum ar fi coloana lombară/partea inferioară a spatelui) sunt menite să fie stabile, în timp ce alte articulații ale corpului (cum ar fi șoldurile și umerii) sunt menite să fie mai mobile. Dacă șoldurile nu sunt mobile, dar noi încercăm o activitate care le cere să fie, s-ar putea, inconștient, să antrenăm anumiți mușchi ai spatelui pentru a ne ajuta astfel. Cel mai probabil, va urma durerea…

De ce devin articulațiile mai puțin mobile?

Dacă nu este o accidentare la mijloc, atunci reducerea mobilității articulațiilor este cauzată, în esență, de lipsa de mișcare, arată Samantha Clayton – „Când petrecem prea mult timp în stagnare (cum ar fi stând pe scaun, în spatele unui birou, timp de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână), țesuturile conjunctive devin scurte și strânse. Este extrem de important să înțelegem că depindem de mobilitatea noastră literalmente tot timpul – când ne plimbăm, când facem drumeții sau sport, când muncim la serviciu, în casă sau în grădină etc. Mobilitatea ne menține sănătoși, ne permite să ne desfășurăm așa cum dorim și ne ferește de răniri sau accidentări. Așa că nu este niciodată prea devreme să ne întrebăm dacă suntem suficient de mobili pentru a face tot ceea ce ne dorim să facem.“

Care este diferența dintre mobilitate și flexibilitate?

Noțiunile de mobilitate și flexibilitate sunt adesea folosite în mod interșanjabil, dar nu sunt unul și același lucru, explică Clayton – „Cu o mobilitate sănătoasă, ne putem mișca brațul înainte, înapoi, dintr-o parte în alta și în cercuri. Pe de altă parte, flexibilitatea este capacitatea unui mușchi de a se întinde – ceea ce ne permite să ne mișcăm brațul. Dar, în egală măsură, nu trebuie să fim extraordinar de flexibili pentru a fi suficient de sănătoși astfel încât să facem to ceea ce ne dorim în viață. Da, cu toții suntem impresionați de oamenii care își pot atinge capul de picioare în diferite posturi, dar flexibilitatea fără forță poate face mai mult rău decât bine. Este adevărat că avem nevoie de o anumită flexibilitate pentru a avea o mobilitate bună, dar avem nevoie și de stabilitate și forță.“

De ce? Pentru că, spune Clayton, „întinderea excesivă constantă fără încorporarea unei creșteri a forței poate determina întinderea ligamentelor și articulațiilor fără a pregăti în mod corespunzător fibrele tisulare. Imaginează-ți că ai lua o bandă de cauciuc și ai întinde-o în mod constant. La un moment dat, banda ar deveni atât de lungă și de slăbită, încât s-ar putea rupe în orice moment, chiar și cu o mișcare minoră.“

Cum ne îmbunătățim mobilitatea și flexibilitatea?

Dacă este vorba despre un antrenament pentru mobilitate, nu ezita să începi să lucrezi cu corpul tău, indiferent de stadiul în care  te afli, îndeamnă Samantha Clayton –  „Încearcă să nu te compari și să nu concurezi cu alte persoane aflate lângă tine la cursul tău de yoga sau fitness. Important este să-ți asculți corpul și să ții minte că unul dintre scopurile principale pentru care tu te străduiești să îți îmbunătățești mobilitatea este acela de a te menține neaccidentat, nicidecum acela de a-ți provoca leziuni. Iar dacă resimți vreo durere în timpul antrenamentelor sau între ele, discută cu medicul tău. Este posibil să ai o accidentare despre care să nu știi…“

Concluzie: Continuă să te miști!

Indiferent de gradul de mobilitate de care te bucuri, trebuie să faci exerciții fizice pentru a-ți menține corpul sănătos, concluzionează Clayton – „Aceasta înseamnă antrenament de forță, cardio, muncă de bază, postură, echilibru și mai multă mișcare pe parcursul zilei. Este adevărat că pare cam mult, dar nu este. Un antrenament bun poate conține toate acestea și poate fi făcut în doar 30 de minute, de trei ori pe săptămână. În celelalte zile este suficient să te miști la fiecare oră, să faci o plimbare frumoasă, să te îndeletnicești cu treburi casnice, să te ocupi de grădină, să te joci cu copiii, cu nepoții sau cu câinele… Activitatea fizică de zi cu zi, combinată cu o dietă sănătoasă, echilibrată poate susține sănătatea mușchilor, oaselor și articulațiilor și te poate menține în mișcare la orice vârstă.“

De asemenea, mobilitatea este importantă pentru corectarea dezechilibrelor musculare, ne îmbunătățește postura, ajută la prevenirea leziunilor, ne permite să ne mișcăm mai eficient și ne oferă o gamă mai bună de mișcări în timpul antrenamentelor și al activităților zilnice, spun specialiștii la unison.

Samantha Clayton și secretul tinereții ei

Samantha Clayton a reprezentat Marea Britanie la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, atât la proba de ștafetă de 200 m, cât și la cea de 4×100 m. Fosta sportivă de mare performanță are acum 44 de ani, este un antreprenor de succes și nu-și arată vârsta nicio clipă. Este triplu licențiată – în științe farmaceutice, chimie și sănătate publică – și deține un master în nutriție medicală. De asemenea, este antrenor personal cu certificări de specialitate în fitness de grup, fitness pentru tineri, fitness pentru seniori și condiționare atletică. Nu în ultimul rând, Samantha Clayton este mamă a patru copii, pe care adoră să-i încurajeze în activitățile lor sportive.

În cel mai recent interviu al său, Samantha Clayton mărturisea că secretul reușitelor din viața sa constă în faptul că își păstrează permanent o mentalitate pozitivă, asupra căreia se poate concentra bazându-se pe cele trei bune obiceiuri inoculate de către mama sa, care o însoțesc încă din copilărie – planificarea, afirmațiile pozitive și… învățatul din greșeli.

×
Subiecte în articol: mobilitate flexibilitate longevitate