x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Fracturi, entorse, luxaţii. A crescut numărul persoanelor aduse la spital din cauza căzăturile pe gheaţă

Fracturi, entorse, luxaţii. A crescut numărul persoanelor aduse la spital din cauza căzăturile pe gheaţă

de Magda Marincovici    |    06 Ian 2013   •   16:42
Fracturi, entorse, luxaţii. A crescut numărul persoanelor aduse la spital din cauza căzăturile pe gheaţă
Sursa foto: angelika krikava/Getty Images/iStockphoto

În ultimele zile a crescut numărul persoanelor prezentate la unităţile de primiri urgenţe din cauza căzăturilor pe gheaţă. În termeni medicali, aceste căzături pot fi entorse, luxaţii, fracturi, traumatisme la cap, de altfel şi cele mai severe. Toate se tratează exclusiv de medicul specialist, diagnosticul fiind unul dificil, în majoritatea cazurilor impunându-se examen radiologic. Medicul de familie Dana Tinică ne explică fiecare pericol în parte: 

*Entorsele apar mai ales la nivelul gleznei, genunchiului, pumnului. Regiunea respectivă se umflă, se învineţeşte, se deformează, devine dureroasă, mai ales la mobilizarea articulaţiei, însă simptomele se ameliorează şi dispar în zilele următoare.

*Luxaţiile constau în distrugerea (completă sau parţială a articulaţiei, cu pierderea alinierii normale a oaselor. Pot apărea la umăr, cot, genunchi, gleznă sau la articulaţiile mici ale mâinii şi piciorului. Se manifestă prin umflarea, deformarea zonei, prin poziţia anormală a membrului, dureri intense, care nu cedează, prin imposibilitatea mişcărilor, uneori însoţite de amorţeală şi furnicături locale.
*Fracturile (totale sau parţiale) ale osului pot fi deschise (cu distrugerea structurilor de suprafaţă, astfel încât osul iese în afara pielii) sau închise. Se manifestă prin durere vie, persistentă, care creşte în timp, prin mobilitatea anormală a osului, deformarea regiunii, scurtarea membrului, imposibilitatea folosirii acestuia (sau folosirea este dificilă şi dureroasă), prin apariţia unor zgomote fine la mobilizarea acestuia.

*Traumatismele cranio-cerebrale sunt severe, însoţite de confuzie, ameţeală, tulburări de mers, de coordonare sau echilibru, de vorbire îngreunată, vedere înceţoşată sau dublă, greaţă, vărsături, dureri de cap, zgomote în urechi, letargie sau somnolenţă.
Pentru a preveni căzăturile pe gheaţă trebuie să purtăm o încălţăminte comodă, fără tocuri, cu talpă cu striaţii, care ne ajută să nu alunecăm. În cazul unei căzături, indiferent de simptome, consultaţi medicul. Trebuie să reţinem că vârstnicii, copiii şi femeile însărcinate sunt persoanele cel mai expuse la asemenea evenimente.

Şi încă un amânunt: conform legii, pentru cei care nu curăţă gheaţa şi zăpada din faţa blocurilor şi spaţiilor comerciale sunt prevăzute amenzi care se aplică în astfel de situaţii între 500 şi 2.500 de lei. Un amănunt important, în condiţiile în care mai toate căzăturile au loc nu pe bulevardele principale, ci pe străduţele şi aleile dintre blocuri, unde inclusiv asociaţiile de locatari pot interveni spre a se proteja de căzăturile pe gheaţă. 


×